Došlo vreme za Partizanovu pobedu u derbiju, Hazizi je sjajan... Ma, nema teme o kojoj Natho nije pričao

16.01.2023

16:47

0

Autor: D. N.

"Motor" crno-belih u velikom intervju pričao i o šefu Petriću, Rikardu, Ligi konferencija...

Došlo vreme za Partizanovu pobedu u derbiju, Hazizi je sjajan... Ma, nema teme o kojoj Natho nije pričao
Bibars Natho - Copyright MN Press

Fudbaleri Partizana su pripreme u Turskoj "otvorile" remijem, a Bibars Natho je zaigrao u drugom poluvremenu utakmice sa Univerzitateom. Kapiten izraelske reprezentacije u razgovoru za klupski sajt "pretresao" brojne teme...

Na primer kako se oseća pod vođstvom Gordana Petrića, da li je vreme za pobedu u derbiju i o čemu stalno razgovara sa Rikardom Gomešom.

Ali prvo pitanje se odnosilo na pauzu od 40 dana.

- Dobro je vratiti se poslu. Nije baš najbolje vreme za fudbal, ali imamo dobre treninge, siguran sam da ćemo biti spremni - kazao je Natho koji iza sebe ima 146 nastupa za klub, 48 postignutih golova i 42 asistencije.

Prvi put ste sada prošli pripreme sa šefom Petrićem. Kako biste uporedili pripreme od prošlog leta i sada?

- Drugačije je. Prethodni trener je više zahtevao na taktici i pozicioniranju, dok sada više radimo na trčanju i fizičkoj spremi. Što se tiče fudbala, svaki trener ima svoje ideje, ali ja ne mogu da kažem šta je bolje.

Dosta se pominje novi trenažni deo na SC Partizan-Teleoptik, popularno brdo. Kakvi su utisci?

- Naši kondicioni treneri traže, a mi ispunjavamo zadatke - to je nešto novo i za nas. Na kraju, ako budemo imali sjajnu poluseznu svi će reći to je razlog.

Šef Petrić je promenio način rada u Beogradu sa po jednim treningom dnevno, ali u trajanju od dva sata i 10 minuta.

- Da, kada smo se vratili nakon pauze bilo je dosta vremena do utakmica, te smatram da je to bila dobra odluka, trudili smo se. Sada je vreme da treniramo kraće, ali dva puta dnevno. Na kraju sve zavisi od rezultata - ako budu dobri, znači da su i pripreme bile dobre, a ako ne budu dobri, znači da ni pripreme nisu bile dobre.

Ciljevi Partizana su uvek jasni, uprkos zaostatku na tabeli - uvek konkurentni u borbi za titulu do poslednje sekunde

- Umorio sam od ponavljanja toga, ali zaista moramo da gledamo u svoje dvorište. Ako gledamo previše unapred, možemo da zaboravimo na ono što je za nama. Prvo, da osiguramo drugo mesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Drugo, da se približimo večitom rivalu koliko god je to moguće, pa i da ih prestignemo.

Naravno da nije uspešna (polusezona) kada zaostaješ 10 poena za večitim rivalom, ali Evropa je nešto drugo. Čak i u Evropi počeli smo veoma loše - ispali smo iz kvalifikacija za Ligu Evrope, ali bilo je i dobrih stvari. Pokazali smo da možemo da igramo dobar fudbal, nadam se da ćemo tako i nastaviti“.

Osećate li da imate poverenje šefa Petrića?

MN Press
 

- Odgovor je da. Osećam da veruje u mene i moj stil igre, zna šta mogu da donesem timu i srećan sam zbog toga. Moram to da iskoristim, da radim jako. Ako gledam samo svoj učinak, mislim da sam odigrao dobru polusezonu i želim tako i da nastavim.

Klub veruje u vas, potpisan je novi ugovor pre nego što je stari istekao?

- Da, imam sjajan odnos sa svima u klubu, od uprave do sportskog direktora, uživam u njihovom poverenju, nadam se da će se saradnja i nastaviti. Ali naravno, sve zavisi od mojih igara na terenu.

Rekord u Partizanu

Četiri godine ste proveli u Rubinu, četiri u CSKA, Partizan će biti rekord?

- Da, pet godina, a nadam se i šes. Sjajno se osećam u svom telu i siguran sam da mogu da igram minimum još dve sezone, a za posle ćemo videti.

Kakva su razmišljanja po pitanju karijere posle isteka fudbalske? Menadžerske vode ili...

- Možda. Mnogo volim fudbal, mislim da imam dosta i iskustva, vidim da mi i klub veruje ako kažem nešto. Voleo bih nakon karijere da ostanem u klubu, ne znam tačno na kojoj poziciji, ali nakon 35 godina počneš da razmišljaš i o tim stvarima.

Možete li reći nešto više o Haziziju, saigraču iz reprezentacije, o kojem se dosta priča ovih dana?

- Igrao je sa mnom u reprezentaciji, gledao sam njegove utakmice. Sjajan je igrač, u poslednje dve sezone se mnogo poboljšao. Uvek je bio darovit i tehnički potkovan, ali u poslednje dve sezone zaista je eksplodirao. Mislim da bi mnogo mogao da nam pomogne, nadam se da će klubovi da se dogovore oko novca. On želi da se oproba u inostranstvu, rekao sam mu da u Partizanu može da odskoči. Dobar je dečko i ja mu želim sve najbolje.

Vaš pobednički mentalitet je neverovatan, kako na utakmicama tako i na treningu, što se vidi i na basketu koji igrate posle treninga. Samo pobeda i pobeda. Ipak, ono što te negde potajno "boli" je što nisi upisao titulu sa klubom.

- Pogađaš me u najbolniju tačku moje karijere u Partizanu. Moram da donesem titulu Partizanu! Ne želim da pričam o domaćem prvenstvu iz poštovanja, ali svestan sam kakva je situacija. Nadam se da ću barem uvesti Partizan u Ligu šampiona, to bi bilo sjajno za navijače. Neću se zaustaviti dok ne napravimo nešto veliko.

Upravo slične reči čujemo i od Rikarda, da li razgovarate o vašim ciljevima u Partizanu?

MN Press
 

- Naravno, obojica imamo isti mentalitet, želimo uvek da pobedimo, često se i posvađamo zbog nekih igrica. To je pravi sportski mentalitet - kada želiš uvek i u svemu da pobediš. To je važno i za utakmice, često smo bili veoma blizu, ali je malo falilo.

Od nedavno ste dobili i srpski pasoš, kako se osećate kao građanin Srbije?

- Sjajno, počinjem da učim srpski jezik. Deca treba da dobiju pasoše, žena i ja uživamo, ona je i započela biznis, ovo je naša druga kuća! Ljudi su uvek izuzetno dobri prema nama. Kada pričam sa ženom, želimo da ostanemo u Beogradu i nakon karijere, bićemo presrećni ako se tako i desi.

Srpski jezik nije lak?

- Da, ali srećom sličan je ruskom. Gotovo sve razumem, ali teško mi je da pričam. Vežbam, pa polako.

Partizan je prvi put u istoriji obezbedio evropsko proleće dve sezone za redom?

- Sada sam to saznao, prošli smo veoma tešku grupu, bili ispred Kelna, bili blizu i da budemo prvi u grupi. Neće biti lako protiv Šerifa, teška utakmica je pred nama, ali mislim da možemo do osmine finala, pa ako budemo imali malo sreće na žrebu i dalje od toga.

Da li ste očekivali da ćete proći grupu?

- Odmah sam rekao u prvom intervjuu za "Partizanov podkast" da možemo da prođemo grupu. Mnogi su pomislili da pričam bez veze, ali zaista sam verovao u ovaj tim. Stručni štab je odličan, igrači su na veoma visokom nivou, verovao sam u prolaz.

Tanjug/AP
 

Šta je bio problem na početku polusezone?

- Zaista je bilo čudno, dobro smo počeli - pobedili 4:0 u Ivanjici protiv Javora na terenu koji nije sjajan, ali u Partizanu moraš uvek da budeš agresivan. Mislim da smo previše razmišljali o tome kako da držimo loptu što duže u svom posedu i da čekamo da ona sama uđe u gol, što naravno ne može da se desi samo od sebe.

Da li je vreme za pobedu u derbiju?

- Uvek je vreme da se pobedi u derbiju. Dugo već nismo pobedili u derbiju, ali imamo priliku već 1. marta. Počinjemo nastavak sezone na teškom gostovanju, pa imamo Evropu, tako da korak po korak.

Pre utakmice sa Nicom ste rekli da želite da kada drugi timovi dođu u Humsku pomisle i kažu "ovaj tim je lud", da znaju i osećaju da neće lako doći do bodova. Takođe, sugerišeš i mladim igračima da nemaju previše respekta prema protivnicima, već da igraju tvrdo i muški.

- Ako gledam po sebi, mislim da sam najfiniji momak van terena. Na terenu je drugačije, nekad kažem i sebi - ne možeš da budeš fin. U fudbalu ti niko neće dati ništa ako se sam za to ne izboriš. Da, mora da ostane u granicama sporta, ali moramo da grizemo i da uvek želimo više.

Moramo da napravimo atmosferu kao na košarci, dođeš na utakmicu i već je 20:0 za Partizan. Želim da napravimo takvu atmosferu i na stadionu, da je već u svlačionici 1:0. Na našem stadionu trenutno zavisi od dana, zavisi od utakmice. Svi to moramo zajedno da promenimo, prvo mi igrači, ali i navijači zajedno sa nama.

Koliko god vole Partizan, u toj želji su navijači nekada grubi prema igračima, pogotovo mladim?

- Svuda je tako. Mladi igrači u Srbiji imaju dosta prostora, gledam prema sebi - pre 15 godina ne bih mogao da sedim i pričam sa današnjim Nathom, drugačiji je to bio mentalitet. Mladi igrači ovde dobijaju veliku podršku od nas starijih i od stručnog štaba. Sa 16, 17 godina već dobijaju priliku da igraju.

Naravno, navijači su ponekad strogi, ali to je život, moraš da naučiš da se boriš sa pritiskom ako želiš da budeš profesionalac, a ako ne želiš, bavi se drugim stvarima, igraj stoni tenis - zaključio je Natho.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike