Evropska Superliga već za dve godine?! Navijači strogo protiv, ali predsednik Barse je sasvim siguran u to

10.01.2023

17:43

0

"Superliga će se igrati čak i bez engleskih klubova"

Evropska Superliga već za dve godine?! Navijači strogo protiv, ali predsednik Barse je sasvim siguran u to
Đoan Laporta, arhivska fotografija - Copyright AP Photo/Joan Monfort, File

Evropska Super liga ipak nije prošlost, kao što su nas upozoravali. O tome su pričali razni ljudi, a sada se oglasio i predsednik Barselone Đoan Laporta, koji je rekao da će novo takmičenje početi za dve godine, bez obzira da li će učestovati engleski klubovi.

Aprila 2021. engleska "velika šestorka" sa još nekoliko velikih evropskih klubova odlučila je da se otcepi od UEFA i započne sopstveno takmičenje.

Navijači su, međutim, od početka zamrzeli tu ideju, čak i navijači klubova koji je trebalo da igraju Super ligu. Odmah su organizovani protesti, bez obzira što su tada u nekim gradovima Britanije još na snazi bili "lokdauni" zbog korone.

Jedan po jedan, engleski klubovi su podlegli pod pritiskom navijača i odstupili su od te ideje, a onda su istim putem krenuli i ostali evropski klubovi.

Na kraju su od originalnih 16 klubova ostali samo Barselona, Real Madrid i Juventus.

Oni su trenutno u pravnim borbama sa UEFA, koja je nedavno na sudu dobila odluku da može da kazni svakog ko proba da se otcepi.

Laporta je uprkos tome rekao da će sve to početi  2025. i da veruje i da će se Englezi priključiti na kraju.

- Mislim da će biti Superlige. Ne bih ulazio u ovaj projekat da to nije otvoreno takmičenje, a prihvatili su ga Real Madrid, Juventus i drugi klubovi, koji još nisu pokazali svoje lice, ali su i te kako zainteresovani – rekao je Laporta za Kadena SER.

Na red je došla priča o žalbi na presudu u korist UEFA.

- Super liga će biti realnost 2025. godine ako dobijemo žalbu. A verujem da ćemo dobiti žalbu, jer se ovde dovode u pitanje odbrana slobodnog takmičenja u okvirima Evropske unije.

Kada su u pitanju engleski klubovi, i tu ima svoje mišljenje:

- Mislim da ćemo u početku imati evropsko takmičenje koje će biti konkurent Premijer ligi. Ne mislim da će engleski klubovi odmah učestvovati. Mi ih želimo, želimo ad uđu, komuniciramo često sa Liverpulom, Mančester junajtedom, Čelsijem i Totenhemom. Svi ovi klubovi, od kojih je većina na prodaju, zainteresovani su. Nacionalne lige će ostati, a ovo će na kraju biti spojena Evropska Super liga i Premijer liga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike