Legendarni Pele se preselio u večnost! Bio je Crni biser, bio je Kralj! (VIDEO)

29.12.2022

19:13

0

Autor: A. Š.

Preminuo jedan od najboljih fudbalera svih vremena

Legendarni Pele se preselio u večnost! Bio je Crni biser, bio je Kralj! (VIDEO)
Pele - Copyright Profimedia

Nadali su se svi, pogotovo u Brazilu, da će ovaj trenutak doći malo kasnije… Nažalost, legendarni Pele danas se preselio se u večnost.

Večita dilema biće ko je najbolji fudbaler svih vremena. Ali, kada god se bude povela ta diskusija neće biti moguće voditi je ozbiljno bez pominjanja Edsona Arantesa do Nasimenta – Pelea!

Legendarni Brazilac rođen je 23. oktobra 1940. godine u Tres Korasoesu kao prvo dete majke Seleste i oca Žoaa Ramosa, koji je profesionalnu fudbalsku karijeru morao da prekine zbog povrede zarađene u dresu slavnog Fluminensea.

Kao dečak Pele se sa porodicom preselio u mesto Baure u državi Sao Paulo, a tokom igranja za nižerazredne klubove zapazio ga je slavni brazilski fudbaler Valdemar de Brito, koji ga je 1956. godine doveo u Santos i tadašnjim čelnicima kluba rekao: “Ovaj dečak će biti najveći fudbaler na svetu.”

U ono što je Valdemar video u Peleu kada mu je bilo samo 16 godina, ubrzo je mogao da se uveri ceo svet. Ekspresno je golobradi dečak iz juniorskog tima Santosa stigao na najveću scenu. Već 1958. godine dobio priliku da igra na Mundijalu, a nadimak “Bog”, koji mu je nešto ranije nadenuo londonski “Tajms” opravdao je sa dva gola protiv domaćina Švedske u finalu, kojima je “Karioke” doveo na krov sveta.

Bila je to prva, od tri, “Zlatne boginje” koje je Brazil osvojio predvođen legendarnom “desetkom”, koja je zbogom profesionalnom fudbalu rekla 1974. godine u dresu Santosa, posle devet titula nacionalnog šampiona.

Nema velike misterije ni oko toga zbog čega Pele nikada nije zaigrao na evropskom tlu. Daleko od toga da nije imao sjajne ponude najvećih klubova na Starom kontinentu, ali njegovu veličinu pokazuje i to što ga je tadašnji predsednik Brazila proglasio nacionalnim blagom, otežavši mu tako, s pravne strane, igranje u drugoj zemlji.

Ipak, godinu dana pošto odigrao poslednji meč za njegov Santos vratio se na teren. I to u velikom stilu. “Crnom biseru” je stigao poziv koji se ne odbija. Američki Njujork Kosmos ponudio mu je, pogotovo za to vreme, basnaslovnih sedam miliona dolara, koju je Pele prihvatio, prema sopstvenom prizanju, ne zbog novca nego zbog prilike da popularizuje fudbal u SAD.

U svojoj nameri je u potpunosti uspeo, a za to vreme je i Kosmosu doneo jednu šampionsku titulu, pre nego što je 1977. godine definitivno okačio kopačke o kiln.

Prvi gol u profesionalnoj karijeri Pele je postigao sa nepunih 16 godina, a kada je podvukao crtu, na 1362 odigrane utakmice, 1282 puta je tresao protivničke mreže.

Internacionalnu nagradu za mir primio je 1978, između ostalog i zbog toga što je svojim prisustvom uspeo da zaustavi čak i građanski rat u Nigeriji. Naime, zaraćene strane u 1967. Godine proglasile primirje u trajanju od 48 časova, kako bi Pele mogao da odigra egzibicioni meč u glavnom gradu Lagosu.  

Međunarodni olimpijski odbor proglasio ga je 1980. za sportistu veka, da bi ga 1999. godine FIFA, zajedno sa Dijegom Maradonom, proglasila za fudbalera veka!

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike