Svet je tada plakao: Pele je rekao zbogom (video)

01.10.2020

06:58 >> 08:21

0

Autor: D. B.

Pred 77.000 ljudi legendarni Brazilac je pre 43 godine odigrao svoj poslednji meč

Svet je tada plakao: Pele je rekao zbogom (video)
Copyright Profimedia

Četrdeset i tri godine, da baš toliko, proteklo je od kada je jedan od najvećih, ako ne i najveći fudbaler svih vremena rekao zbogom.

Tog 1. oktobara 1977. godine na stadionu „Džajansta“ u Nju Džersiju, pred 77.000 ljudi, utakmicu su igrali Njujork Kosmos i brazilski Santos. Bila je to poslednja utakmica, poslednji oproštaj od fudbala legendarnog i neponovljivog Edson Arantesa do Nasimenta. Bio je to dan kada je u penziju otišao jedan jedini – Pele!

Sa tribina meč je gledao tadašnji predsednik SAD Džimi Karter. Najveći bokser svih vremena Muhamed Ali došao je da bi se poklonio sportskoj ikoni i čoveku koga je svet obožavao. Pele je jedno poluvrene igrao za Kosmos. Drugo za Santos. Logično, bila su to dva jedina kluba u kojima je ovaj majstor igrao tokom karijere koja je trajala od 1956 do 1977. godine.

Kosmos je pobedio Santos 2:1. Pele je postigao gol za američki tim i to iz slobodnog udarca. Bio je to poslednji od, kako nezvanični podaci tvrde, 1.281 golova koliko je postigao tokom karijere.

– Želim da vam svima poručim da je potrebno da više vodimo računa o našoj deci. Ona su najvažnija u našim životima. Želim i da vas zamolim sve da zajedno pošaljemo poruku celom svetu, skandirajte zajedno samnom „ljubav, ljubav, ljubav“ – rekao je Pele u svom oproštajnom govoru.

Sunarodnici iz Brazila, igrači Santosa, podigli su ga na ramena i tako su trčali počasni krug. Mnogi kažu da su svi na stadionu plakali tog dana. Znali su da je gotovo jedno veliko poglavlje u istoriji fudbala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike