Opet posle penala, Hrvati u četvrtfinalu! Heroj je golman Livaković! (FOTO, VIDEO)

05.12.2022

17:47

0

Autor: D. N.

Posle 90 minuta, a zatim i produžetaka bilo je 1:1

Opet posle penala, Hrvati u četvrtfinalu! Heroj je golman Livaković! (FOTO, VIDEO)
Dominik Livaković brani penal Japancima - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Tek posle izvođenja penala, fudbalska reprezentacija Hrvatske je izborila plasman u četvrtfinale Mundijala u Kataru. Ekipa Zlatka Dalića je eliminisala Japance, pošto je bila uspešnija u penal "dvoboju". Posle 90 (i kusur) minuta bilo je 1:1, u produžecima nije bilo novih golova, pa su odlučivali udarci sa bele tačke.

Tada je apsolutni heroj bio golman Dominik Livaković sa tri odbrane.

Za plasman u polufinale igraće sa boljim iz okršaja Brazila i Južne Koreje koji je na programu večeras, od 20 časova.

U prvom poluvremenu bilo je prilika na obe strane, ali je vodeći gol viđen u 43. minutu. Strelac je bio Daizen Maeda koji se najbolje snašao pred golom Dominika Livakovića. Ipak, kao što smo navikli gol nije odmah priznat, već se sudija Ismail Elfat konsultovao sa VAR sobom. Kako je utvrđeno da pogotku nije prethodio ofsajd Japanci su došli do prednosti protiv viceprvaka sveta.

U nastavku meča nije se mnogo čekalo na izjednačenje. Od 55. minuta na semaforu je pisalo 1:1, pošto je Ivan Perišić iskoristio asistenciju Dejana Lovrena. Glavom je dao gol. U 64. minutu šansu je dobio i Takuma Asano koji je zamenio strelca, Maedu.

Nakon 90 i nešto više minuta pobednika nije bilo, pa se prvi put na Mundijalu ušlo u produžetke. Kao što se zna, u grupnoj fazi ih nema, a dosadašnji mečevi u osmini finala završeni su nakon dva poluvremena.

Posle desetak minuta teren su napustili Luka Modrić i Mateo Kovačić, a šansu su dobili Nikola Vlašić i Lovro Majer. Prilično blizu postizanju gola bili su Japanci u 103. minutu, ali je Livaković ipak uspeo da sačuva svoju mrežu. I u drugom produžetku "plavi samuraji" su pritiskali "vatrene".

Uzvratili su koliko-toliko Hrvati, a izglednu priliku u samoj završnici imao je Majer. Ipak, lopta je otišla pored gola.

Ali pošto golova nije bilo, izvodili su se penali.

Fudbaler Monaka, Takumi Minamino je loše izveo penal, pa je Livaković imao lakši zadatak da odbrani. Zatim je pogodio Vlašić, a onda je Livaković odbranio i Kaoruu Mitomi. Onda je Marcelo Brozović plasirao po sredini gola, pa su Hrvati imali veliku prednost.

Nekadašnji igrač Partizana Asano je bio znatno uspešniji, pa su Japanci ostali u životu. A onda je Marko Livaja pogodio stativu, što je dalo novu nadu azijskoj selekciji. Ali je na scenu opet stupio Livaković sa odbranom šuta Maje Jošida.

A onda je "tačku na i" stavio Mario Pašalić.

Zanimljiv je i podatak da su Hrvati na prethodnom Mundijalu u Rusiji prolazili takođe posle penala. Prvo su u osmini finala posle penala izbacili Dansku, a na isti način i Rusiju u četvrtinalu. Zatim su u polufinalu posle produžetaka bili bolji od Engleske.

U finalu ih je pobedila Francuska.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike