Otišli smo da oduševimo svet, vraćamo se postiđeni sa jednim bodom! Još jedno mundijalsko razočaranje Srbije!

02.12.2022

20:11

2

Autor: 24sedam

Vidimo se na SP 2026 u Kanadi, SAD i Meksiku ... Ako ga bude za "orlove"

Otišli smo da oduševimo svet, vraćamo se postiđeni sa jednim bodom! Još jedno mundijalsko razočaranje Srbije!
Copyright MN Press

Srbija se vraća kući sa jednim bodom, osvojenim protiv Kameruna i dva poraza. Poslednji će najviše da boli, jer je došao od Švajcarske i to zahvaljujući golu Đerdana Šaćirija, koji je bio koban i u Rusiji 2018. godine.

"Orlovi" ne da nisu bili blizu potpunog revanša Švajcarcima, već su na neki način napravili korak nazad u odnosu na onaj duel pre četiri godine, kada se, ipak, u nemačkom sudiji Feliksu Brihu pronalazio savršen alibi za neuspeh!

Katar nećemo pamtiti po sudijskoj krađi, ostaće zabeležen kao još jedan dokaz da nemamo igrače sa potrebnim mentalitetom, snagom, brzinom i energijom da bi se nosili sa najboljim timovima sveta. Istine radi, postojalo je sve to za 45 minuta igre, ali posle toga nastajao bi pad u ponor iz koga ništa nije moglo da ih izvadi.

Protiv Brazila 0:0 na poluvremenu, pa raspad sistema. Sa Kamerunom 2:1 u prvih 45 minuta i još desetak u drugom delu igre, pa potom u poslednjih pola sata. Večerašnji meč sa Švajcarskom po istoj matrici, 2:2 do odmora i posle njega na terenu je bio potpuno drugi tim. Igra u odbrani posebna priča! Lakoća kojom su primljena tri gola od Švajcarske nije viđena dosad.

Očigledno da su nas sve zajedno zavarale utakmice protiv Slovenije ili Norveške, jer taj nivo igre koji je donosio pobede u Ligi nacija, u Kataru je vredelo osam primljenih golova i jedan osvojeni bod. Nije postojala timska odbrana, igrači su predaleko stajali od svojih direktnih rivala, tako da su se i Švajcarci, kao i Kamerunci, bez problema okretali licem ka Vanji Milinković-Saviću, donoseći mu nevolju za nevoljom.

Čudno je da posle svega lošeg viđenog nije dolazila nikakva korekcija od selektora i njegovih pomoćnika, a mogli su jasno da vide da Živković kasni sa zatvaranjem Rodrigeza, kao i Kostić u oba poluvremena sa Šaćirijem. Pomoć im nije dolazila od zadnjih veznih Lukića i Sergeja, a kada bi to činili štoperi Milenković i Pavlović, nastajali bi rupa u poslednjoj liniji tima. O defanzivi Tadića i Mitrovića ne treba ni pričati, bilo ih je premalo pozadi, nedopustivo za ovaj nivo takmičenja.

Kada se sabere disciplina igre u odbrani sa potpunom fizičkom nespremnošću, povratak kući posle tri utakmice nije nikakvo čudo. Tim sa snagom za 45-60 minuta jednostavno nema mesta u osmini finala.  

Iz minuta u minut

90+7. minut - Volej Radonjića za kraj.

90+4 minut - Čarke sa Džakom, prvo Milenković, pa Mitrović. Džaka i Milenković dobijaju žuti.

90+2. minut - Kamerun vodi 1:0, ništa nam ne bi značila ni pobeda 4:3, ali ovde ni čudo nije moguće.

90+1. - Igraće se još sedam minuta.

89. minut - Vanja spasava tim odličnim bacanjem u noge Fasnatu.

83. minut - Vargas izašao, ušao Fasnat.

82. minut - Žuti za Mitrovića zbog protesta, još nije izveden slobodnjak. Akanđi pored gola.

81. minut - Velika posekotina ispod oka Đuričića, udarac laktom koji sudija nije video, ali je zato video start Gudelja nad Embolom pred kaznenim, odlična prilika za šutera sa levom nogom, udaljenost 17 metara. Tu je Džaka!

80. minut - Vreme prolazi, ništa se ne dešava važno. Naši bez energije i ideje.

78. minut - Ulaze Radonjić i Đuričić, izlaze Tadić i Živković.

71. minut - Mitrović je ušao u šesnaesterac, po levoj strani tamo odakle je Kostić najčešće napadao, nije želeo da traži saigrače, probao je udarcem da završi sve i nije to dobro uradio.

68. minut - Ulazi Fernandeš umesto Soua, Zakarija na terenu, izašao Šaćiri.

67. minut - Ulazi Maksimović umesto Sergeja koji ima žuti karton.

66. minut - Gužva na terenu, Džaka isprovocirao celu klupu, svi su skočili da se obračunaju, a Rajković je dobio žuti karton zbog svih koji su skočili.

65. minut - Mitrović traži penal, reklamira da ga je Šar omeo pred golom, ali Rapalini odmahuje, kao i ljudi u VAR sobi!

63. minut - Dugo kombinovanje po sredini između Tadića i Mitrovića završilo se upošljavanjem Kostića, čiji centaršut sa krila nije mogao dalje od golmana Kobela.

61. minut - Tadiiiić! Preko gola! Kostić je sa levog boka u trku centrirao, prebacio je na drugu stranu odakle je Jović vratio u sredinu kaznenog prostora za Tadića.

58. minut - Uh, Kostić je sa leve strane tražio jednog od petorice naših koji su došli u šesnasterac misleći da će ga izvesti Tadić. Lopta je prohujala pored svih igrača i otišla u gol-aut.

57. minut - Embolo promašuje ono što se ne promašuje, preko prečke sa pet metara.

55. minut - Žuti za Pavlovića! Neće igrati u sledećem meču na Mundijalu, pitanje je da li će ga biti?

55. minut - Izašli su Veljković i Vlahović, ulaze Gudelj i Jović.

48. minut - Gol, Frojler 2:3! Serija pogrešnih poteza u odbrani, lagano šetanje do peterca odakle Frojler pogađa bez problema. Strašno loša igra naših u odbrani, ovako neće biti dovoljno ni pet golova da se postigne, jer nema garancije da u Vanjinoj mreži neće biti isto toliko i čak jedan više.

46. minut - Srbija krenula sa centra!

 

Poluvreme

45+3. minut - Mitrović je probao iz prve da šutira nakon još jednog pasa sa levog boka od Tadića, lopta je pogodila Rodrigeza u ruku, ali argentinski sudija je samo odmahnuo glavom pokazavši da mu ne pada na pamet da svira penal. Iz VAR sobe nisu se oglasili.

45. minut - Igraće se tri minuta nadoknade vremena!

44. minut - 2:2, Embolo! Loša odbrana, naivno postavljanje, Švajcarcima nije bio problem da ovo reše.

43. minut - Naši su se povukli na svoj deo terena, pokušavaju kontrama da igraju, jedna umalo da prođe, Kostić do Vlahovića, ali bio je to prejak pas.

38. minut - Živković nije večeras u formi ,ponovo napad po njegovj strani koji se završio udarcem i Pavlovićevom blokadom! Stao je pred bombu i odmah se digao.

35. minut - Gooool, Vlahović! Majstorija Tadića, i odlična realizacija Vlahovića sa desne strane, mirno pored golmana u suprotni ugao!

34. minut - Žuti za Vargasa, udarac po potkolenici Živkovića, bez dileme, za kaznu!

30. minut - Uuuuu, Šaćiri! Ponovo loša ofsajd zamka! Ovo je čudo kako je Švajcarac promašio priliku, a još veće kako je lopta došla do njega, duga, preko glava naših štopera. Nedopustivo!

27. minut - 1:1, Mitroviiiiić! Tadić do našeg centarfora, odličan centaršut, još bolji trzaj glavom ispred Akanđija. Kobel tu ništa nije mogao.

26. minut - Pirueta Tadića, pokušaj da driblingom pa asistencijom proigra Vlahovića, umalo da prođe.

24. minut - Dva duela Lukića i Soua, u prvom je Švajcarac pokušao da iznudi penal, ali sudija je sve dobro video. U drugom je naš igrač pokupio Švajcarca, sudija je pokazao prednost za protivnika, ali je kasnije upozorio Lukića za ovaj start.

20. minut - Šaćiri, 1:0! Greška odbrane, pustili su Rodrigeza da dođe do peterca, onda je usledila lagana lopta po zemlji za Emboloa, koji je odložio za Šaćirija i tu greške nije bilo. Snimak je pokazao da je lopta prošla nekome kroz noge, tako da Vanja nije ni video ovaj šut kako treba.

18. minut - Kontra Emboloa, sam na Veljkovića, stigli su Sergej i Lukić, a SMS je izbio loptu, sve je prošlo bez opasnosti po njegovog brata.

17. minut - Odličan ulazak Pavlovića u napad, posle duplog pasa sa Tadićem, Švajcarci su morali da izbace u korner. Tadić je sada gađao drugu stativu i tamo nikog nije bilo.

16. minut - Tadić je gađao prvu stativu, Frojler je reagovao, izbacio u aut.

15. minut - Žuti za Vidmera zbog rušenja Kostića. Faul je napravljen iskosa sa leve strane, ponovo naši štoperi dolaze u kazneni!

11. minut - Stativa! Živković sa 20 metara! Kobel je bio već savladan, samo je gledao let lopte. Šteta!

7. minut - Vanja siguran, Vargasov centaršut hvata bez problema preko Emboloa.

4. minut - Prvi dobar napad naših, Kostić je centrirao, Mitrović je krenuo na tu loptu, korner! Tadić iz ugla, Milenković najviši....Uhhhh, pored gola!

1. minut - Odmah loša intervencija u odbrani, Vanja je morao dva puta da interveniše i spreči čiste šuteve iz neposredne blizine. Jednom je šut Švajcaraca blokirao i Pavlović. Loš početak!!!

1. minut - Počelo je, prvi su Švajcarci krenuli sa centra!

19.58 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na profilu "budućnostrbijeav" video sa zgradom Burdž Kalifa u Dubaiju... Pogledajte!

 

 

19.56 - Dva selektora pre početka meča.

Printscreen/RTS
 

19.55 - Procenjuje se da je 10.000 grla pevalo "Bože pravde"!

19.54 - Prvo se intonira himna Srbije.

19.53 - Izlaze na teren igrači i sudije.

19.50 - Navijači Srbije ispred stadiona "974".

24sedam
 

 

19.49 - Dejan Rambo Petković očekuje početak meča:

 

 

 

 

19.37 - Svlačionica Srbije!

 

 

19.36 - Naši fudbaleri su na zagrevanju. Stadion "974" jedini nije klimatizovan.

 

 

19.30 - Oglasio se i Nole pitanjem za Švajcarce Federera i Vavrinku - da li ste spremni?

Instagram printscreen
 

 

19.20 - Pogled na stadion "974".

 

 

18.14 - Metro u blizini stadiona.

 

 

18.54 - Tim Kameruna za meč sa Brazilom! Sve karte na napad!

 

 

18.49 - Brazil igra protiv Kameruna u sledećem sastavu:

Ederson, Daniel Alves, Militao, Bremer, Aleks Teles - Fabinjo, Fred, Rodrigo - Antoni, Gabriel Martineli, Gabrijel Žezus.

18.44 - Sastavi:

Srbija: V. Milinković Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Lukić, S. Milinković Savić, Kostić - Tadić - Mitrović, Vlahović.

Švajcarska: Kobel - Vidmer, Akandži, Šar, Rodrigez - Frojler, Džaka - Šaćiri, Sou, Vargas - Embolo.

18.20 - Sjajna vest za Srbiju: Prema informacijama švajcarskog Blika, Jan Zomer ne igra - na golu je Gregor Kobel! Zomer je juče propustio završni trening zbog prehlade. I Niko Elvedi, drugi prehlađen igrač, takođe ostaje van ekipe. Fabijan Šar biće njegova zamena.

17.40 - Boško Đurovski za švajcarski "Le Matin":

- Pijem kafu sa društvom u kafiću i odbrojavamo sate do početka utakmice u kojoj ćemo da vas pobedimo! Kako je istakao Murat Jakin, moramo zaboraviti onu epizodu iz Rusije. Misija igrača je da igraju fudbal i da se koncentrišu na svoju igru.Ne smeju da misle na osvetu. Da pokušamo da pobedimo, da, ali ne da izlazimo sa nefudbalskim stvarima da nerviramo drugog. Sa ratom u Ukrajini, svima nam je potrebna solidarnost, posebno na terenu. Samo pogledajte šta se desilo u utakmici Iran - SAD gde su se igrači grlili kao braća posle utakmice. Ovo je poruka koju treba da pošaljemo. Fudbalski teren nije front, moramo se boriti drugim oružjem i na kraju nek pobedi bolji.

17.34 - Čiča Mija Spasojević obećao rakiju i poslao poruku podrške "orlovima": Kad su vojvodu Mišića obavestili da mu je vojska opkoljena sa svih strana, on je rekao "odlično, sad napadamo sa svih strana".

 

 

17.28 - Tadić na zgradi u Dohi:

 

 

17.00 - Podsećanje na Feliksa Briha i 2018.

 

 

16.55 - Drma za dušu "Mali mrav"...

 

 

16.47 - Ovako vidi Matić večerašnju utakmicu sa Švajcarskom. Pre četiri godine bio je učesnik duela koji je obeležio nemački sudija Feliks Brih. Ostalo je nejasno zašto Brih nije dosudio očigledan penal na Mitroviću. Posle te velike greške nije više sudio na tom Mundijalu. Večeras su njegove kolege iz Argentine na sceni. 

Printscreen/Instagram/nemanjamatic
 

16.40 - Napred, Srbijo!

 

Najbolji fudbaleri Srbije večeras od 20.00 časova na stadionu "974" igraju svoj najvažniji meč za opstanak na Mundijalu.

Protivnik je dobro poznati tim Švajcarske, sa kojim je i pre četiri godine odigrana čuvena utakmica na Mundijalu u Rusiji.

Tokom večerašnje utakmice selektor Dragan Stojković Piksi može da računa na najjači sastav, ali i dalje ostaje veliko pitanje koliko povratnici sa oporavka od povreda imaju snage da odigraju tako važan meč.

 

BLOG UŽIVO:

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike