FIFA dosledna do kraja, kapiteni morali da popuste: Ne želimo da naši igrači budu kažnjeni

21.11.2022

12:51

0

"One love" će ipak sačekati na neko drugo takmičenje

FIFA dosledna do kraja, kapiteni morali da popuste: Ne želimo da naši igrači budu kažnjeni
Hari Kejn - Copyright Profimedia

Sedam federacija reprezentacija učesnica Mundijala u Kataru, samo nekoliko sati pre početka programa drugog dana, zatražilo je od svojih kapitena da ipak ne nose trake sa natpisom "One love".

Ta odluka bila je i više nego iznuđena, nakon što je FIFA striktno ostala pri odluci da će kazniti svakog kapitena koji bude nosio pomenutu traku i to žutim kartonom.

Engleska je bila prva koja je morača da prelomi, jer će od 14 sati na teren sa Iranom, pa je od Harija Kejna zatraženo da ne nosi tu traku.

FA Engleske i Savezi Velsa, Belgije, Danske, Nemačke i Holandije, obratili su se javnosti putem zajedničkog saopštenja.

- FIFA je bila vrlo jasna da će sankcionisati ukoliko naši kapiteni budu nosili te kapitenske trake. Kao nacionalne federacije, ne možemo da stavimo naše kapitene u pozicije gde bi se suočili sa sportskim sankcijama uključujući i dobijanje žutih kartona, tako da smo zatražili od kapitena da ne nose te trake na utakmicama FIFA Svetskog kupa - navodi se u saopštenju i potom dodaje:

 

 

- Bili smo spremni da platimo kazne koje bi se normalno primenile za kršenje pravila o opremi i imali smo jako uverenje o nošenju tih traka. Ipak, ne možemo da stavimo naše igrače u situaciju da dobijaju kartone i tako napuste borilište. Frustrirani smo zbog odluke FIFA za koju verujemo da je bez presedana - pisali smo FIFA u septembru informišući ih o našoj želji da nosimo traku 'One love' kako bismo aktivno podržali proces inkluzije u fudbalu, i nismo dobili odgovor. Naši igrači i treneri su razočarani, oni snažno podržavaju inkluziju i podršku će pokazati na druge načine - zaključuje se u zajedničkom saopštenju šest Saveza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike