Infantino stigao u Katar i optužio Evropljane: Osećam se kao gej, migrant, invalid, Afrikanac...

19.11.2022

13:45

0

Predsednik FIFA nezadovoljan zbog načina izveštavanja o Mundijalu

Infantino stigao u Katar i optužio Evropljane: Osećam se kao gej, migrant, invalid, Afrikanac...
Aleksandar Čeferin i Đani Infantino - Copyright Profimedia

Prvi čovek svetskog fudbala, Đani Infantino govorio je na konferenciji za medije dan uoči početka Svetskog prvenstva, i u izlaganju se dotakao mnogih tema koje su prethodnih dana privlačile veliku pažnju kada se govorio o Mundijalu u Kataru.

Infantino je između ostalog optužio Zapad za licemerje u izveštavanju o (ne)poštovanju ljudskih prava u Kataru, državi kojoj su mnogi zamerili i odnos prema LGBT zajednici, dok su organizatori okrivljeni i za smrt radnika migranata.

Predsednik FIFA je konferenciju počeo rečima:

- Danas su mi jaka osećanja. Danas se osećam kao stanovnik Katara, osećam se kao član arapske zajednice, osećam se kao Afrikanac, kao gej osoba, kao invalid, kao radnik migrant - kazao je Infantino, pa nastavio:

- Ja sam Evropljanin. Za ono što smo radili 3.000 godina širom sveta, trebalo bi da se izvinjavamo narednih 3.000 godina, pre nego što dajemo moralne lekcije. Ako je Evropi zaista stalo do sudbine ovih ljudi, oni mogu da stvore legalne kanale – kao što je to uradio Katar – gde jedan broj ovih radnika može da dođe u Evropu da radi. Dajte im neku budućnost, nadu!

Početkom 2021. godine, Gardijan je saopštio da je 6.500 radnika migranata iz siromašnih azijskih zemalja preminulo u Kataru, ali se vlada ubrzo oglasila i navela da su brojke pogrešne, jer se svi slučajevi nisu ticali radova na projektima koji su bili vezani za Svetsko prvenstvo.

- Teško mi je da razumem kritiku. Moramo da ulažemo u pomoć ovim ljudima, u obrazovanje i da im damo bolju budućnost i više nade. Svi treba da se obrazujemo, mnoge stvari nisu savršene, ali za reformu i promene je potrebno vreme. Ova jednostrana moralna lekcija je samo licemerje. Pitam se zašto niko ne priznaje napredak koji je ovde napravljen od 2016. godine? 

Na kraju, Infantino je istakao da veruje da će turnir biti organizovan na najbolji način.

- Nije lako prihvatiti kritike odluke koja je doneta pre 12 godina. Katar je spreman, biće to najbolje Svetsko prvenstvo ikada. Ne moram ja da branim Katar, oni mogu da se brane. Ja branim fudbal - zaključio je Đani Infantino.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike