Hrvati nas se plaše: Srbija nikad nije bila ovako moćna! Imaju čudo od deteta i nestvarnog golgetera

30.09.2022

08:45

0

Analiza iz komšiluka do u detalj analizirala Piksijeve Orlove

Hrvati nas se plaše: Srbija nikad nije bila ovako moćna! Imaju čudo od deteta i nestvarnog golgetera
piksi - Copyright Fudbalski savez Srbije

Reprezentacija Srbije igra moćno i oduševljava ne samo navijače u zemlji, već i sve objektivne ljubitelje fudbala.

Pristalice Orlova su gledale sjajne mečeve u Ligi nacija i pobede nad Švedskom i Novreškom, čime je obezbeđen plasman u A diviziju. Svi jedva čekaju Mundijal sada, a igra Piksijevog tima zapala je za oko mnogima i van granica Srbije.

To se, naravno, odnosi i na komšiluk, pa tako iz Hrvatske stiže analiza koja sa dozom strahopoštovanja detaljno opisuje igru i nastup Srbije.

"Koja je tajna moćne Srbije? Čudo od deteta, nestvaran golgeter i svetski rekorder" – tako glasi naslov Indeksa, koji analizira igru Srbije i predviđa da je moguće da će uraditi velike stvari. Pogotovo je značajno što takav tekst dolazi iz zemlje koja je svetski vicešampion.

- Hrvatska nije jedina reprezentacija iz regiona koja se redefinisala u poslednjih godinu i po dana. Srbija će u Kataru igrati svoje prvo veliko takmičenje nakon 2018. godine i petog u nizu propuštenog Eura, a u Ligi nacija je u vrlo teškoj grupi uspela da izbori plasman u elitu. Bitnije je od toga da njeni najbolji igrači razvaljuju širom Evrope. Srbi imaju napad kakav ima još samo nekoliko reprezentacija na svetu, a kad se uzme u obzir stanje kičme ekipe, može se reći da nikad nisu bili ovoliko dobri i opasni.

Ova publikacija podseća da je Srbija nekako uspela da propusti Evropsko prvenstvo, iako na njega ide praktično pola reprezentacija Starog kontinenta, kao i da je čitava promena nastala kada je na mesto selektora stigao legendarni Dragan Stojković Piksija.

- Zapravo, Srbija nikad u periodu otkako je prestala nastupati pod imenom Jugoslavija nije imala ovakav niz rezultata. Od početka 2021. godine je odigrala 14 zvaničnih utakmica. Poražena je samo kod kuće od Norveške, remizirala je s Portugalom, Irskom i Slovenijom, a 11 puta je pobedila – navodi se.

MN Press
 

Indeks podseća da je Srbija 25. na FIFA listi i da će još napredovati, kao i da smo na statistički najnaprednijoj ELO listi predstavljeni kao 16. selekcija sveta, samo dva mesta iza Hrvatske. Hrvatski portal ističe napadačku snagu u vidu Dušana Vlahovića, Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića, koje navodi kao najjače oružje Orlova.

- Glavna snaga Srbije je u napadu. Po talentu, raznovrsnosti i formi, danas ne postoji mnogo reprezentacija koje su bolje u tom delu ekipe. Najveći dragulj među njima je Dušan Vlahović. On je hibridna verzija stare 'devetke', koja se uvek nađe na pravom mestu, a istovremeno je i pokretljiv i koristan kao igrač koji povezuje linije. Već sad je neverovatan igrač.

O Mitroviću i Tadiću:

- Vlahovićev partner u napadu je čovek koji poslednjih godinu i po dana ne može da prestane da postiže golove. Sjajan je u igri glavom, a trenutno je daleko najdominantniji napadač Premijer lige u duelima. A duša srpske reprezentacije je Dušan Tadić. On je onaj ko najčešće pravi ključnu razliku na terenu. Katar mu je verovatno poslednja šansa da napravi nešto veliko u reprezentativnoj karijeri i u tome će možda videti motiv više.

MN Press
 

Navodi se da Srbija ima dobru podršku na sredini terena, kao i da nije idealno izbalansirana u ostalim delovima tima. Ipak, kada se govori o tome koliko Orlovi mogu u Kataru na narednom Svetskom prvenstvu, hrvatski portal ima problem da dođe do zaključka iz dva razloga.

- Prvi je da su Srbi svetski prvaci u tome da sami sebi sapliću noge i iznutra se uruše u najgorem mogućem trenutku i pod najčudnijim okolnostima. Drugi je što nisu imali mnogo sreće kod žreba. Kao i kod svih ostalih reprezentacija koje ne pripadaju samoj eliti, ključan će biti žreb u eventualnoj nokaut fazi. Srbi su i pre dolazili na velika takmičenja s velikim očekivanjima, ali nisu imali ovoliko aduta na koje se mogu osloniti i objektivnih pokazatelja zašto bi konačno mogli do rezultata. Srbija nikad nije bila ovako opasna.

Na kraju, u anketi ovog portala, od oko 8.000 glasova, 46% ljudi je reklo da će Srbija stići do osmine ili četvrtfinala, 37% da će "orlovi" biti eliminisani u grupi, a 17% da mogu do polufinala ili finala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike