Ova reprezentacija osvaja Mundijal! Algoritam koji je predvideo šampiona sveta 2014. i 2018. izračunao pobednika u Kataru!

23.09.2022

19:11

0

Autor: 24sedam

Matematički model u obzir je uzeo niz faktora

Ova reprezentacija osvaja Mundijal! Algoritam koji je predvideo šampiona sveta 2014. i 2018. izračunao pobednika u Kataru!
Dragan Stojković Piksi - Copyright MN Press

Mundijalska groznica polako je počela da trese fudbalske fanove širom planete. Do početka istorijskog, prvog u zimskom periodu, prvenstva sveta u Kataru ostalo je nešto manje od dva meseca i dok nacionalne selekcije ulaze u završnu fazu priprema navijači se zanimaju predviđanjima koliko daleko bi mogle da doguraju njihove reprezentacije.

Kao i pred svako veliko takmičenje, jedna od nezaobilaznih tema jeste i predviđanje budućeg šampiona, a jedan od algoritama koji je dosad dva puta tačno prognozirao svetskog šampiona ovoga puta je rekao - Argentina!

Joakim Klemen berzanski posrednik iz kompanije Liberijum kapital koristio je isti matematički model, uz pomoć kojeg je 2014. predvideo da će Nemačka biti šampion sveta, a četiri godine kasnije Francuska.

Pred SP u Dohi algoritam je izračunao da će u finalu Mundijala Mesi i drugovi doći do šampionskog slavlja pobedom protiv Engleske u finalu.

Matematički model uz pomoć kojeg se došlo do navedenih rezultata u obzir uzima niz faktora kao što su kvalitet, ekonomičnost, sreća, a ukoliko prognoza bude uspešna kao u prethodna dva puta predviđeno finale biće četvrti put da se dva ljuta rivala sastaju u nokaut fazi najvećeg planetarnog fudbalskog takmičenja.

Podsetimo, prvi put Englezi su u četvrtfinalu savladali Argentinu 1966. godine (1:0), da bi dve decenije kasnije bila rođena čuvena „Božja ruka“ koja je proslavila legendarnog Dijega Armanda Maradonu i istorijsku pobedu „gaučosa“ (2:1) koji su kasnije stigli do „boginje“, da bi poslednji suret imali 1998. kada je u osmini finala Argentina slavila posle penala.

Englezi i Argentinci odigrali su u svojoj istoriji još jedan mundijalski duel, 2002. godine „gordi albion“ slavio je minimalnu pobedu u grupnoj fazi, golom Dejvida Bekama sa bele tačke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike