Čuveni Hrvat ratuje za dobrobit fudbala! Ćavi greši, ne znam što se bune Klop i Gvardiola!

24.08.2022

14:39

0

Autor: 24sedam

Šef fudbala UEFA Zvonimir Boban jasan po pitanju budućnosti najvažnije posredne stvari na svetu

Čuveni Hrvat ratuje za dobrobit fudbala! Ćavi greši, ne znam što se bune Klop i Gvardiola!
Zvonimir Boban - Copyright Profimedia

Ne može se samo sedeti u fotelji i posmatrati šta se dešava. Mora se raditi, pa ako taj rad zahteva i "ratovanje" sa neistomišljenicima, onda se mora i "ratovati".

Legenda jugoslovenskog i hrvatskog fudbala, danas Šef fudbala u Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) Zvonimir Boban, radi upravo to. Bori se za fudbalsku igru kao takvu.

U velikom intervjuu za Gazeta delo sport Boban je poimence prozvao ljude za koje misli da su na pogrešnom putu. Najpre trenera Barselone Ćavija Ernandeza koji je, sa velikim brojem kolega i fudbalskih radnika, predlagao da se treba ugledati na košarku i zaustavljati vreme kada lopta nije u igri.

- Mnogo ga poštujem, ali greši. Kada pričamo o pravilima igre moramo da mislimo i o posledicama. Koliko bi onda trebalo da ostaneš na stadionu, četiri sata? Na 40 stepeni Celzijusa ili na minus pet? I šta ćemo sa TV pravima? U košarci zaustavljaju vreme, pa utakmica od 40 minuta traje skoro tri sata. Za fudbal bi to bila katastrofa. Možda možemo neke stvari da popravimo, ali nemojmo da amerikanizujemo fudbal. Igra je lepa, golova imamo više nego ikada, zašto onda da menjamo pravila - zapitao se Boban.

Nekadašnji fudbaler Milana osvrnuo se na česte kritike koje na račun UEFA upućuju trener Liverpula Jirgen Klop i trener Mančester sitija Pep Gvardiola, žaleći se na veliki broj utakmica.

- Onda bi trebalo da u svojim klubovima guraju ideju da igraju sve više evropskih utakmica, jer odatle dolazi najveći profit za ogromne plata igrača i trenera. Uostalom, igrao sam i ja fudbal, kod Ariga Sakija je bilo 300 na sat. I nisam čuo Barezija ili Gulita da se žale, a i oni su igrali 60 utakmica godišnje. Nisam čuo da se žale ni Fabio Kapelo ni Marčelo Lipi, a oni su sve osvojili. Ne razumem zašto se žale Klop i Gvardiola kada imaju po 25 šampiona na raspolaganju - rekao je Boban.

Projekat fudbalske Superlige koji su pokrenuli velikani iz najjačih evropskih liga sasečen je u korenu.

- To je bio apsurdan plan koji je umro posle dva dana. Nije se ni rodio. I tako će proći svaki fudbalski projekat kome zdrava konkurencija i sportske vrednosti nisu na prvom mestu. Fudbal pripada svima. Onima koji ga vole i prate. A Superliga je bio nespretan pokušaj da se fudbal ukrade od svih nas. Sramno je propao, a to je i zaslužio. Previše i pričamo o tome, jer Superliga nikada neće postojati.

Kao nekadašnjeg igrača roso-nera Bobana su pitali i kako je preživeo osvajanje titule Milana u Seriji A posle 11 godina pauze.

- Otac i sin su mi bili na tribinama kada je osvojena titula, oni su ludi rosoneri. Ja sam u mraku svoje sobe gledao šah na Jutjubu. Nisam imao hrabrosti da gledam utakmicu!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike