Transrodna plivačica Lija Tomas neće se više trkati sa ženama! Istorijska odluka FINA u Budimpešti

20.06.2022

05:24

0

Na Kongresu Svetske plivačke organizacije 71 odsto glasova podržalo odluku da transrodnim plivačima drugačije bude regulisan propis za takmičenje

Transrodna plivačica Lija Tomas neće se više trkati sa ženama! Istorijska odluka FINA u Budimpešti
lia tomas - Copyright Profimedia

Svetsko upravno telo za plivanje, FINA, glasalo je u nedelju da ograniči učešće transrodnih sportista u elitnim ženskim takmičenjima i stvori radnu grupu za uspostavljanje "otvorene“ kategorije za njih na nekim događajima kao deo svoje nove politike.

Odluka je doneta tokom vanrednog generalnog kongresa FINA na marginama Svetskog prvenstva u Budimpešti, nakon što su članovi čuli izveštaj radne grupe za transrodne osobe koju su činili vodeći medicinske, pravne i sportske ličnosti.

Odluka je usvojena sa oko 71 odsto većine od 152 nacionalne federacije sa pravom glasa koje su se okupile na kongresu u Puškaš areni.

Novi propis, koji stupa na snagu u ponedeljak, zahtevaće od transrodnih takmičara da završe tranziciju do 12 godina da bi mogli da se takmiče u ženskim takmičenjima.

Radna grupa će provesti narednih šest meseci da odredi kako da uspostavi novu otvorenu kategoriju, saopštila je FINA.

- Ovo ne znači da se ljudi podstiču na tranziciju do 12. godine. Naučnici kažu da ako pređete na tranziciju nakon početka puberteta, imate prednost, što je nepravedno - rekao je za Asošijeted pres Džejms Pirs, portparol predsednika FINA Huseina Al-Musalama.

Svetska profesionalna asocijacija za zdravlje transrodnih osoba snizila je svoju preporučenu minimalnu starosnu dob za početak hormonske terapije promene pola na 14, a neke operacije na 15 ili 17 godina.

Problem je postao očigledan nakon ulaska u žensko plivačko takmičenje Lije Tomas, koja je rođena kao Vil Tomas. Ona je ove godine postala prva otvoreno transrodna žena koja je osvojila titulu u ženskom plivanju NCAA divizije I.

Tomas je rekla za Sports Ilustrejted u martu da želi da nastavi da se takmiči nakon koledža, sa ciljem da učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Inače, Tomasova je kao muškarac imala oko 500. vreme u SAD, a kada je prešla da se takmilči sa ženama postala je najbolja plivačica u svojoj disciplini.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike