Dalibor Ilić za 24sedam: Iz Laktaša se vide NBA liga i medalja na OI

29.10.2020

10:40 >> 22:20

0

Veliki košarkaški talenat ima tri jasna cilja

Dalibor Ilić za 24sedam: Iz Laktaša se vide NBA liga i medalja na OI
Copyright MN Press

Svetla na košarkaškoj pozornici bila su uperena ka Daliboru Iliću (20) još otkad je kao kapiten predvodio juniore Srbije do evropskog zlata 2018. u Letoniji. Ove godine je dobio priliku da debituje u seniorskoj selekciji Srbije i to na utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Finske. Kako svi putevi ka reprezentaciji vode preko kluba, tako i njegov kreće iz Laktaša.

Ilić je član Igokee od 2015. godine, a deo prvog tima od 2016. Ove sezone ima značajnu ulogu u ekipi koja igra ABA ligu i posle četiri kola ima skor 3-1. Sinoć je tim iz Aleksandrovca imao premijeru na evropskom frontu, počeo je borbu u grupnoj fazi FIBA Lige šampiona. Izgubili su od Limoža – 75:80, ali su pokazali da i sa evropskim rivalima mogu dobro da se nose.

Naredni izazov za njih je duel sa Partizanom u subotu od 20.00.

Mi ćemo se maksimalno posvetiti oporavku, kako bi spremno i sa najvišim ambicijama dočekali ekipu Partizana. Vezali smo nekoliko trijumfa u regionalnom takmičenju, malo nam je nedostajalo da protiv Limoža dođemo do velike pobede, tako da nam samopouzdanje ne fali – naglasio je Ilić u razgovoru za 24sedam. – Partizan i dalje pokušava da nađe svoju igru, daćemo sve od sebe da iskoristimo svaku njihovu grešku i dođemo do trijumfa.

Istorijski uspeh za Aleksandrovčane: Igokea u grupnoj fazi Lige šampiona

U FIBA Ligi šampiona Igokea je u grupi sa Limožom, Hapoelom iz Jerusalima i Turk Telekomom.

MN Press

– Samim plasmanom iz kvalifikacija napravili smo veliki iskorak ove sezone. Prvi put u istoriji kluba, tim se takmiči u Ligi šampiona. Zapali smo u jednu od jačih grupa. Raspored je trenutno takav da ima dovoljno vremena što se pripreme tiče. Pokušaćemo ravnopravno da se nosimo sa svima, iskoristićemo svaku šansu koja nam se ukaže da dođemo do iznenađenja. Opravdaćemo učešće i pokazati da smo zasluženo ovde. Sigurno je da se nećemo predavati ni jednu utakmicu, kao i da ćemo ulaziti sa najvišim ambicijama u svaki duel. Prava prilika za sve igrače da se pokažu na velikoj sceni, kao i klubu da se promoviše na najbolji mogući način i dokaže zašto je među najboljima na Jadranu. Sa evropskim takmičenjem je odmah reputacija veća.

ABA ligu su momci iz Laktaša otvorili porazom protiv Mege, da bi posle vezali pobede protiv Krke, Primorske i Splita.

– Ne potcenjujući nikoga, iskoristili smo nešto lakši raspored na startu lige i stekli bitne pobede, dobili smo samopouzdanje koje će nam biti potrebno u nastavku takmičenja. Ekipa nam je dobro popunjena na svim pozicijama. Koncept se svodi na timsku igru. Svaka individualna oscilacija se oseti. Našu ekipu stvarno čine karakterni momci, koji su spremni da se bore…

Dalibor se svakog dana trudi da dodatno napreduje, a Igokeu vidi kao idealno mesto za njegov razvoj.

– Radim, treniram i dajem sve od sebe svaki dan da bih ostvario ono što želim a to je izlazak na draft i odlazak u najjaču ligu na svetu. Uz sve ovo, potrebno je malo sreće i da se sve kockice poslože. Ukoliko zacrtan domet ne bude realizovan, voleo bih da odem u neki evropski klub. Tri najveća cilja su mi odlazak u NBA, medalja sa OI sa reprezentacijom i da budem šampion nekog evropskog takmičenja.

Rado se Ilić seti 2018. i trenutka kada je kao kapiten podigao zlatni pehar i učinio celu naciju ponosnom.

– Navikli smo naš narod na reprezentativne uspehe. Sa vremena na vreme kada se setim toga pojave se emocije. Nije mala stvar postati prvak Evrope. Nadam se da ću biti deo uspeha i u A selekciji.

Debitantski meč u najjačoj selekciji Srbije je krunisao i atraktivnim zakucavanjem u poslednjoj četvrtini protiv Finske.

– Osetio sam veliku čast i zadovoljstvo. Najvrednija stvar u životu je igranje i borba za nacionalni tim. Sigurno da je to bio podstrek za sve što me čeka u budućnosti. Naravno, drago mi je da sam na onakav način upisao prve poene za A selekciju na debitantskoj utakmici. Uvek će ostati u mom sećanju.

Uskoro će reperezentacija Srbije ponovo biti na okupu, jer je čeka nastavak takmičenja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Pozivu se nada i mladi krilni igrač.

– Svaki dan ulažem i žrtvujem neke stvari, do sada se svaki put trud i rad isplatio, nadam se da sam se pokazao na poslednjem pozivu i da ću ga ponovo dobiti – zaključio je Dalibor Ilić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike