Premijer liga ne dobija šampiona posle poslednjeg kola? Evo kako je to moguće!

18.05.2022

14:51

0

Autor: 24sedam

Luda završnica koje je, ipak, malo verovatno

Premijer liga ne dobija šampiona posle poslednjeg kola? Evo kako je to moguće!
profimedia-0684468529 - Copyright Profimedia

Premijer liga dugo nije imala neizvesniju završnicu. Pred poslednje kolo, po mišljenju mnogih, najjačeg šampionata na svetu razlika između lidera Mančester sitija i drugoplasiranog Liverpula je samo jedan bod, usled čega postoji nekoliko scenarija za podizanje šampionskog trofeja. A, najluđi glasi: Postoji mogućnost da Premijer liga ne dobije vladara po isteku poslednjih ovosezonskih 90 i kusur minuta.

Scenario koji je malo verovatan, ali teoretski moguć… Krenimo, ipak, redom…

Šampion je Mančester siti

„Građani“ će podići šampionski pehar ukoliko u završnoj utakmici sezone u nacionalnom šampionatu na domaćem terenu savladaju Aston Vilu. Gvardiolini izabranici mogu do trona uz remi, čak i uz poraz, ukoliko Liverpul izgubi od Vulverhemptona.

Šampion je Liverpul

Prvi preduslov koji „redsi“ moraju da ispune jeste da na „Enfildu“ pobede Vulverhempton. Drugi je da Siti ne osvoji tri boda protiv Aston Vile.

Ko je šampion ako Siti i Liverpul završe sezonu sa istim brojem bodova?

Ukoliko se desi sa Liverpul osvoji bod protiv Vulvsa, a Siti izgubi od Vile oba pretendenta na tron imaće po 90 bodova, pa bi šampiona odlučila gol razlika.

U poslednje kolo Siti ulazi sa +72 (96:24), a Liverpul sa +66 (91:25), što znači da će Klopovi izabranici biti šampioni samo pod uslovom da Mančester izgubi sa sedam golova razlike.

Ako bi se dogodilo da Aston Vila ponizi „građane“ sa šest razlike, Liverpul i Siti će imati isti broj bodova i podjednaku gol razliku. U tom slučaju trofej bi završio u Mančesteru zbog većeg broja postignutih golova, osim u slučaju da Liverpul ne odigra veoma efikasnu utakmicu koja bi se završila bez pobednika.

Najluđe, ali najmanje realno – nema šampiona posle poslednjeg kola

Kulminacija lude završnice Premijer lige bila bi da šampionski pehar ne bude dodeljen posle poslednjeg kola. Scenario malo verovatan, ali moguć.

Pod uslovom da Siti i Liverpul sezonu završe izjednačeni u svim prethodno navedenim stavkama, o šampionu odlučuje međusobni skor u kojem su „građani“ i „redsi“ poravnati, jer su oba premijerligaška duela završena bez pobednika (2:2).

U tom slučaju Gvardolin i Klopov tim morali bi da odigraju plej-of utakmicu na neutralnom terenu u kojoj bi odlučili o novom šampionu. Koliko je to, ipak, daleko od realnog najbolje pokazuje najjednostavniji scenario koji je potreban da bi do „dodatne utakmice“ – da Siti izgubi 6:0, a Liverpul uzme bod uz rezultat 5:5.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike