Liga šampiona u novom formatu! UEFA potvrdila, evo kako će sve izgledati!

10.05.2022

15:15

0

Autor: 24sedam

Novine će se primenjivati od sezone 2024/25

Liga šampiona u novom formatu! UEFA potvrdila, evo kako će sve izgledati!
UEFA - Copyright Profimedia

Evropska fudbalska unija (UEFA) donela je konačnu odluku vezanu za promene u sva tri takmičenja, Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija. Nova pravila će početi da se primenjuju od sezone 2024/25.

Sada se definitivno zna da će elitno takmičenje biti prošireno sa 32 na 36 učesnika. Mesto viška će pripasti petoj ligi na UEFA listi, a to je francuska, a drugo mesto je namenjeno za "šampionski put" kvalifikacija kroz koje je prethodnih godina išao i prvak Srbije. Sada je drugačije, da je do sada do grupe stizalo četiri šampiona iz slabije rangiranih zemalja, a taj broj će biti povećan na pet.

 

 

Novi format Lige šampiona izgledaće ovako.

Umesto dosadašnjih 32 imaćemo 36 učesnika. Igraće se po takozvanom švajcarskom modelu: svi će biti rangirani na jednoj tabeli, igraće se osam kola, po četiri meča kod kuće i u gostima. Neće biti grupa, uvek različiti protivnici, neće svi igrati sa istim rivalima. Međutim, svakako će klubovi biti podeljeni po šeširima kako bi imali protivnike otprilike ujednačenog kvaliteta

Prvih osam timova plasiraće se direktno u osminu finala. Timovi rangirani od devete do 24. pozicije će u dvomeču baraža odlučivati ko će biti preostalih osam učesnika osmine finala.

Slične promene će važiti i za Ligu Evrope (osam utakmica u grupnoj fazi) i Ligu konferencije (šest utakmica u grupnoj fazi), a obe će umesto dosadašnja 32 kluba brojati po 36 učesnika.

Podsetimo, u ovosezonskom finalu za trofej će se boriti Real Madrid i Liverpul.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike