Prošlo je 36 godina, ko je prvak Evrope: Steaua ili FCSB? Živopisni predsednik nema baš nikakvu dilemu - "To nije pitanje!"

07.05.2022

10:56

0

Điđi Bekali ponovo u centru pažnje

Prošlo je 36 godina, ko je prvak Evrope: Steaua ili FCSB? Živopisni predsednik nema baš nikakvu dilemu - "To nije pitanje!"
profimedia-0467998292 - Copyright Profimedia/Alex Nicodim/Imago

Pre 36 godina Steaua Bukurešt ispisala je istoriju, jer je postala prvi tim iz Istočnog bloka koji je osvojio Kup šampiona. Apsolutni heroj je bio Helmut Dukadam, golman koji je sačuvao mrežu tokom finala, a onda odbranio sva četiri penala Barselone.

Samo tri godine posle toga, srušen je Nikolae Čaušesku, a Rumunija je ubrzo krenula putem tranzicije. Na tom putu se našla i Steaua, koja je bila vojni klub pod plaštom Sportskog društva. Konačno, 1998. fudbalski klub se odvojio i privatizovao, što je izazvalo brojne konflikte i sudske sporove. Na njegovom čelu se dugo nalazi Điđi Bekali.

Uglavnom, klub je početkom 2017. zvanično morao da promeni ime iz "FK Steaua Bukurešt" u "FCSB". Ipak, živopisni vlasnik novoimenovanog tima nema dilemu kome pripada trofej evropskog prvaka.

- Šta mi znači 7. maj? Govorio sam vam i pre da je to važnije navijačima, ja nisam navijač. Ali, za mene je 7. maj dana kada je FCSB osvojio Kup evropskih šampiona. Ako pitate UEFA i FIFA, FCSB je tada osvojio titulu. U njihovim dokumentima piše da je evropski trofej ovde – rekao je Bekali za rumunske medije i ponovio:

- Za UEFA, mi smo naslednici. Imamo njihov odgovor.

FCSB zaostaje dva boda za Klužom u plej-ofu, a uskoro se igra i taj derbi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike