Godinu dana od bekstva Takume Asana iz Partizana! Kada će navijači crno-belih saznati ko je kriv za odlazak Japanca iz Humske

03.05.2022

08:57

0

Asano igra za Bohum, ali još se ne zna kako je dobio dozvolu za registraciju u bundesligašu

Godinu dana od bekstva Takume Asana iz Partizana! Kada će navijači crno-belih saznati ko je kriv za odlazak Japanca iz Humske
asano2 - Copyright tanjug/ap, MN press

Prošlo je godinu dana otkako su navijači u šoku dočekali jutarnju vest da je njihov ljubimac i najbolji igrač Takuma Asano pod velom noći pobegao iz Partizana i Srbije.  

Asano je isključio telefon, bez ijedne oproštajne reči otišao na aerodrom i sledeće što je bilo poznato da se nije pojavio na treningu. Da nešto nije u redu čelnicima Partizana postalo je jasno posle kratke objave igrača sa bezbedne udaljenosti, iz rodnog Japana, odakle je poručio da više nije mogao da trpi nepoštovanje kluba i da je zbog toga odlučio da stavi tačku na igranje za crno-bele.

Tek kasnije se saznalo da nepoštovanje znači oglušavanje rukovodstva Partizana o njegove zahteve da mu se isplate sve finansijske obaveze u rokovima koje je garantovao njegov ugovor sa klubom iz avgusta 2019. godine. Do danas nije objašnjeno kakve vrste obaveza su postojale, ali budući da je FIFA dozvolila registraciju za drugi klub 1. jula 2021. godine više je nego jasno da je Japanac imao jake argumente kada je odlučio da se oslobodi svih obaveza prema srpskom klubu. 

Prvi čovek Partizana pre godinu dana rekao je da se na ovome neće završiti "slučaj Asano" i da će klub pravdu potražiti na sudu:

-  Slučaj Asano će doživeti epilog na sudu. Nadležan je i naš sud po ugovoru koji je potpisan, i nadležni su organi FIFA. Ovo je verovatno prevara u kojoj je učestvovao jedan strani klub, koji je s Asanom hteo da izbegne da plaća transfer Partizanu, i da je na taj način, da dobije više para, i on sam bio deo toga - rekao je tada Vučelić i nastavio:

- Govori se da smo mi zlostavljali, ponižavali ili ucenjivali i da su mu kasnile plate. Dakle ovako, 5.10.2020. Asano je dobio platu. Pa onda 4.11. je dobio platu. Pa 8.12. je dobio platu, 12.1. je dobio platu, 18.2.2021. je dobio platu, 26.3. je dobio platu i deo duga od ranije. I 5.5. je trebalo da dobije platu da nije njegovog odlaska. Tako je on ponižavan, a u FIFA postoji pravilo, da igraču mora da bude ugrožen status ili egzistencija.

Izgleda da se Asano nije složio sa smanjenjima prihoda zbog pojave problema u poslovanjima klubova usled nastanka covid epidemije.

-  Asano sa tim samo u ovoj godini bi do sada dobio 240.000 evra. On je to zaradio, ja samo kažem da mu ne bi bila ugrožena egzistencija u Srbiji. On je spreman da nas tuži za COVID plate koje su umanjene i u Realu i u Interu i svuda. On je naplatio svoje igre i te kako. I po našim zakonima, on ne može da raskine ugovor jednostrano na ovaj način. Naročito jer nijednim aktom ni on ni advokati nisu rekli "ako ne platite, mi raskidamo ugovor". A to upozorenje je nužno, to kažu i naši i FIFA propisi - pričao je pre godinu dana Vučelić.

Uz podsećanje da je Partizan već dobio na sudu spor sa Sedrikom Goguom, Vučelić je zatvorio priču o Asanu u Humskoj i do danas nijedna reč nije objavljena o ishodu spora. Partizan je prošle nedelje dospeo u žižu posle vesti da je od FIFA zaradio suspenziju na aktivnosti u tri sledeća prelazna roka. Razlog je bila prijava švajcarskog Lugana koji nije dobio obećani novac za transfer Filipa Holendera. 

Asano je u trenutku bekstva iz Partizana bio najbolji strelac ekipe sa 18 golova i u planovima kluba važio je kao "zlatna koka" za letnji prelazni rok od čijeg prelaska treba očekivati milionsko obeštećenje.

Asano je doveden u leto 2019. godine iz Arsenala za obeštećenje od milion evra, dok je tim Partizana vodio Savo Milošević.

BONUS VIDEO:

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike