Ovu ponudu vrednu nekoliko milijardi Abramovič teško da može da odbije! Britanski milijarder kupuje Čelsi?

29.04.2022

15:28

0

Autor: 24sedam

Postoje još tri potencijalna kupca za "plavce", Paljuka, Broton i Boeli

Ovu ponudu vrednu nekoliko milijardi Abramovič teško da može da odbije! Britanski milijarder kupuje Čelsi?
Roman Abramovič - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Posle najave da će Roman Abramovič prodati Čelsi javila su se tri potencijalna kupca, a danas je to uradio i četvrti. Nakon Martina Brotona, Stiva Paljuke i Tod Boelija, u trku je ušao u Džim Retklif. Iako je pre nekoliko nedelja tvrdio da nema pretenzije da kupi klub iz Londona, sada je "promenio ploču".

Navodno, prvi čovek kompanije Ineos je spreman da uloži čak 4,25 milijarde funti, što je oko 5,06 milijardi evra.

- Jutros smo poslali ponudu. Jedini smo Britanci koji su zainteresovani. Naši motivi su da pokušamo da napravimo veoma dobar klub u Londonu. Nije nam cilj zarada, jer novac zarađujemo na druge načine.

Ovo je britanska ponuda za britanski klub. Verujemo da je klub veći od svojih vlasnika, koji treba da budu u senci velkike tradicije. Imamo i odgovornost prema navijačima i zajednici - kazao je Retklif čija je kompanija četvrta po moći u svetu hemijske industrije.

Inače, u vlasništvu 69-godišnjeg Retklifa je već švajcarska Lozana kao i francuska Nica. Takođe, pre tri godine je kupio biciklističku ekipu Tim Skaj, pa se posle toga zvala Tim Ineos.

Inače, planovi za ulaganje izgledaju ovako. Od 4,25 milijardi, u prvih deset godina biće uloženo 1,75 milijardi, a tu je uključeno i renoviranje stadiona "Stamford Bridža", kao i ulaganje u tim. U međuvremenu, čak 2,5 milijarde biće uplaćeno u fond za pomoć Ukrajini.

Takođe treba reći da je u međuvremenu, Abramovič tražio još 500 miliona funti više za klub, odnosno 2,5 milijarde ukupno. Od te sume milijarda bi išla u pomenuti fond.

I još jedan podatak vezan za Retklifa da je u aprilu 2020. godine bio 55. najbogatiji čovek sveta, odnosno drugi u Velikoj Britaniji. Tada se njegovo bogatstvo procenjivalo na 28,2 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike