Od konobara u piceriji do najmoćnijeg agenta! Ovo je neverovatna životna priča Mina Rajole, čoveka koji hara svetskim fudbalom

28.04.2022

13:52

0

Autor: 24sedam

Prvi veliki klijent mu je bio Pavel Nedved

Od konobara u piceriji do najmoćnijeg agenta! Ovo je neverovatna životna priča Mina Rajole, čoveka koji hara svetskim fudbalom
profimedia-0296538122 - Copyright Profimedia

Mino Rajola, tačnije Karmine Mino Rajola je "sahranjen", ali se prilično brzo oglasio iz bolnice i demantovao da je preminuo. Poznati fudbalski agent ima veoma zanimljivu životnu, ali i profesionalnu priču.

Kada se pomene njegovo ime, odmah pomislimo i na imena velikih asova, Zlatana Ibrahimovića, Pola Pogbe, Erlinga Halanda, Marka Veratija, Marija Balotelija, Matijsa de Lihta, Markusa Tirama, Stefana de Fraja, Moizea Kena, Henrika Mhtarijana

Rođen je 1967. godine u Noćeri (Salerno), a već naredne godine porodica Rajola je se iz Italije preselila se u Holandiju, tačnije Harlem. Tamo je njegov otac otvorio piceriju "Napoli", u kojoj je Mino radio kao konobar. Ambiciozni Rajola je paralelno studirao pravo i igrao za lokalni fudbalski klub (do 18. godine), Harlem. Kako bi napredovao, počeo je i da uči jezike. Uz maternji italijanski, u skladu sa postojećom situacijom morao je i da nauči holandski. Kasnije je naučio i engleski, nemački, španski, francuski i portugalski.

Profimedia
 

Još u piceriji, otac mu je dozvoljavao da obavlja neke administrativne poslove, pa je to na neki način bio temelj za kasniji posao. U drugoj godini studija napustio je fakultet i postao tehnički direktor Harlema. A onda je ušao i u sadašnji posao.

Počeo je da radi u agenciji koja je najviše radila na relaciji Holandija - Italija. Tada mlađani Rajola je bio najbolje rešenje, pre svega zbog jezika. Zbog toga je učestvovao i u transferima Brajana Roja u Fođu, Marsijana Vinka u Đenovu, kao i Vima Jonka i Denisa Bergkampa u Inter, 1993. godine. Samim tim se dokazao i nije čekao mnogo da se osamostali. Njegov prvi veliki transfer, koji je samostalno odradio bio je 1996. godine kada je Pavela Nedveda iz praške Sparte odveo u Lacio. Tako da je Čeh, sada potpredsednik Juventusa bio je prvi "veliki" klijent.

Zatim je nastavio krupnim koracima. Usledili su baš veliki poslovi, na primer transferi Ibrahimovića (Ajaks-Juventus-Inter-Barselona), Robinja iz Mančester sitija u Milan, zatim Balotelija…

Profimedia
 

Ređali su se basnoslovni i zvučni transferi. Na primer, u avgustu 2016. godine usledio je transfer Pola Pogbe iz Juventusa u Mančester junajted za tada rekordnih 105 miliona evra. Navodno, on je zaradio 25 miliona, i za deo novca (devet miliona) kupio nekadašnju kuću Al Kaponea u Majamiju.

Rajola je poznat i kao agent koji je dobar za klijente, ali ne i klubove sa kojima se radi. Na primer, zbog "dugačkog" jezika, bio je i kažnjavavan od strane fudbalskog saveza Italije, kao i FIFA. Sve aktivnosti su mu bile suspendovane na tri meseca.

Prema procenama Forbsa, njegovo bogatstvo se procenjuje na 84,7 miliona dolara. Naravno, sve je zaradio od transfera svojih klijenata. Navodno, svi transferi su vredni ukupno oko 850 miliona dolara.

Pod njegovom "kapom" je oko 60 fudbalera, a na početku smo naveli imena najpoznatijih.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike