Neraskidiva veza Zidana i Kontea: Ko zna da li bi nekadašnji saigrači i učenici legendi bili ljuti rivali u Madridu da nije bilo jedne izjave (Foto)

03.11.2020 | 08:12 >> 13:55

Autor: N. Stanojčić

Neverovatna priča dvojice nekadašnjih igrača Juventusa, a sada protivnika u Ligi šampiona

Copyright Profimedia

Biće Madrid večeras poprište velike borbe. Na terenu će se naći Real i Inter, dva kluba sa imperativom pobede posle slabog starta u grupnoj fazi Lige šampiona. I jednima i drugima su tri boda neophodna. Za nijansu više domaćinu koji ima samo jedan poen.

– Za nas je ovaj meč kao finale i takav pristup ćemo imati. Inter je jak, fizički snažan tim, koji igra dobar fudbal. Očekujem od mojih igrača da daju sve od sebe, ne samo na tom meču, nego na svakoj utakmici. Želim pobedu – poručio je Zinedin Zidan.

Pročitajte još: Fotografija govori više od reči: Da li je Zidan dobio veliko pojačanje?

Isti motiv ima i njegov kolega sa klupe Antonio Konte. A, upravo su njih dvojica ljudi o kojima se priča mnogo više nego o samom meču. Zašto? Ima mnogo razloga, ali je glavni taj da su bili saigrači u Juventusu. Italijan je bio kapiten Francuzu.

– Kada smo igrali zajedno Antonio je bio veoma važan igrač za ekipu. Pravi lider i to je kvalitet koji je preneo i na klupu. Išao sam u Torino da gledam njegov trening dok je bio u Juventusu, spremao sam moju trenersku tezu. U dobrim smo odnosima, ali moram da priznam da se oko pet godina nismo videli ni čuli – objasnio je Zidan.

Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

To je bila jedna od glavnih tema italijanskih medija u razgovoru sa strategom „neroazura“.

– Da li sam video Zidana kao trenera? Teško mi je na to da odgovorim. Kao igrač sam uvek razmišljao o budućnosti, ne znam da li je sa Zizuom tako bilo. Kao igrač je bio neverovatan, bilo mi je zadovoljstvo da igram i trčim za njega. Nikad nije izbegavao obaveze, uvek je dolazio prvi na treninge, bez obzira što je bio ekstremno talentovan i kvalitetan fudbaler. Što se trenerskog dela tiče, bili smo na večeri u Torinu kada sam vodio Juventus. Dugo samo razgovarali, postavio mi je mnogo različitih pitanja i tada sam shvatio u kom pravcu želi da ide. Upoznao sam i njegovu porodicu i mogu da kažem samo lepe stvari o njemu – poručio je Konte.

Njihove sudbine su i u trenerskim vodama isprepletane. Ko zna da li bi Francuz sada bio na klupi „kraljevskog kluba“ da nije bilo izjave Serhija Ramosa. Posle debakla Žulena Lopetegija i poraza od Barselone u „El Klasiku“ (5:1) je Konte bio glavni favorit da sedne na „užareno“ mesto. Tada je na scenu stupio kapiten.

– Poštovanje se zarađuje, ne dobija se – oštar je bio Ramos kada su ga pitali o mogućem dolasku Kontea. Bilo je jasno, superstarovi u svlačionici Madriđana nisu želeli nekoga sa takvim temparamentom i osobu koju ne zanima ime i broj na dresu, već samo ono što pokazuje na terenu. Umesto Lopetegija je stigao Santijago Solari, ni on se nije proslavio, pa se Zidan vratio. Antonio i dalje tvrdi da je to bila njegova odluka, a ne potez Florentina Pereza posle Ramosovih reči.

Pročitajte još: Neverovatan podatak madridskog Reala: Sa Ramosom kralj, bez njega sluga

– Nekoliko puta u prošlosti sam bio veoma blizu Reala. Međutim, sezona je uvek bila u jeku, teško mi je da preuzmem tim tek tako kada klub već ima određene planove, vizije, ideje, više volim da krenem ispočetka. Zato sam uvek odlagao to – ističe Konte.

Copyright Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Zanimljivo je da su obojica učili od dvojice sjajnih italijanskih stručnjaka – Marčela Lipija i Karla Anćelotija.

– Naravno da sam srećan i zadovoljan ako neko od bivših igrača koristi neke od mojih metoda rada. Nadam se da je to slučaj. Sa nekima od njih sam razgovarao, savetovao ih, ali smo imali i neobavezne teme. Srećan sam zbog njihovih trenerskih karijera – kaže Lipi.

Pročitajte još: Čovek koji je osvojio sve rešio da kaže zbogom

Interesantno je da je, kada je u jednom intervjuu za „L’Ekip“, upitan koga je od igrača iz vremena kada je trenirao Juventus video kao idealnog za trenera izabrao je Didijea Dešana.

– Kliše je reći da su igrači produžena ruka trenera na terenu, ali sam ja u svojoj karijeri imao samo jednog takvog – Dešana – odgovorio je tada Lipi.

Bilo kako bilo, dvojica nekadašnjih saigrača, prijatelja, kolega i majstora svog zanata će večeras sedeti jedan pored drugog u taktičkom nadmudrivanju. Videćemo ko će teren napustiti zadovoljniji…

NEVEROVATAN TIM

Ekipa Juventusa u sezoni 2000/2001 nije osvojila titulu, završila je iza Rome, ali je taj tim ušao u istoriju po jednom neverovatnom podatku. Čak 15 od 27 članova se oprobalo u ulozi trenera. Neki su veoma uspešni, neki ne baš.

U pitanju su Alesio Takinardi (niželigaški italijanski timovi Pergoletese, Leko, Krema), Zinedin Zidan (Kastilja, Real Madrid), Antonio Konte (Arezo, Bari, Atalanta, Sijena, Juventus, reprezentacija Italije, Čelsi, Inter), Igor Tudor (Hajduk Split, PAOK, Karabuk, Galatasaraj, Udineze, sada asistent Pirlu u Juventusu), Filipo Inzagi (Milan, Venecija, Bolonja, Benevento), Đanluka Zambrota (švajcarski Čijaso, indijski Delhi Dinamo), Edgar Davids (engleski Barnet), Paolo Montero (Boka Unidos, Kolon de Santa Fe, Rozario, niželigaški italijanski tim Sambenedetese), Ćiro Ferara (Juventus, reprezentacija Italije U21, Sampdorija, kineski Vuhan), Đanluka Pesoto (postavljen za trenera Juventusa, ali je pokušao da izvrši samoubistvo posle skandala oko nameštanja mečeva. Sada radi u akademiji Juventusa), Mikelanđelo Rampulja (niželigaški italijanski tim Dertona), Marko Zanki (niželigaški italijanski timovi Vićencija, Union Venecija), Atirson (vodio brazilske klubove Sao Kristovao, Flamengo de Piaui, Alekrim, Gojtakaz), Huan Esnajder (Kordoba, Hetafe, japanski Džef junajted), Marko Julijano (Latina, Komo, Partizani Tirana).

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam