Čovek koji je osvojio sve rešio da kaže zbogom

22.10.2020

14:48 >> 17:10

0

Autor: D. B.

Čuveni trener rešio je da se penzioniše

Čovek koji je osvojio sve rešio da kaže zbogom
Marčelo Lipi - Copyright Profimedia

Fudbal je ostao bez još jednog legendarnog trenera.

Marčelo Lipi (72) objavio je da je i zvanično otišao u penziju i da se više neće baviti trenerskim poslom.

Možda ću ostati u fudbalu, ali na nekom drugom poslu. To ćemo videti. Ali, definitvno sam završio sa treiranjem. Ono što je sigurno je da ništa neću raditi do proleća – objasnio je Lipi gostujući u jednoj radio emisiji.

Tokom sjajne karijere Lipi je pet puta bio šampion Italije sa Juventusom. Sa torinskom starom damom koju je vodio u dva navrata osvojio je i Kup Italije, četiri trofeja ima u Superkupu, a bio je i pobednilk Lige šampiona u sezoni 1995/96. Takođe, vodeći Juve stigao je i do trofeja u Kupu UEFA, Superkupu Evrope, a bio je i pobednik Interkontinetalnog kupa.

Italijani će ga zauvek salviti kao trenera koji je predovodio sjajnu generacija u pohodu na „zlatnu boginju“ 2006. godine. Trenerska karijera ga je posle Italije odvela u Kinu. Tamo je dve godine vodi Gvangžu evergrand, a potpom i reprezentaciju ove države.

Lipi je karijeru profesionalnog fudbalera završio 1982. godine u 34. godini. Prošao je mlađe kategorije Vijaređa, a potom je igrao i to na poziciji libera za Sampdoriju, Savonu, Pistoju i Lečeze. Nikada nije stigao do seniorske reprezentacije, već je odigrao dva meča za nacionalni tim sastavljen od igrača do 23 godine.

Tokom karijere je važio za trenera koji je imao jasnu filozofiju, ali i veliku moć da se adaptira i prilagodi modernim tendencijama. Mnogo igrača koji je trenirao sada su na čelu nekih od najvećih klubova sveta, a neki od njih su Didije Dešan, Paulo Souza, Antonio Konte, Zinedin Zidan, Andera Pirlo.

U istoriji fudbala ostaće zauvek zabeleženo da je Lipi prvi trener u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji Ligu šampiona i Svetsko prenstvo, kao i prvi trener koji je trijumfovao i  u UEFA Ligi šampiona i u Azijskoj Ligi šampiona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike