Englezi stavili na prodaju dres u kojem je proradila "Božija ruka"! Cena prava sitnica

20.04.2022

13:26

0

Autor: 24sedam

Bogatstvo za dres Maradone sa SP Meksiko 1986

Englezi stavili na prodaju dres u kojem je proradila "Božija ruka"! Cena prava sitnica
maradona - Copyright Profimedia

Ako poznajete nekog ko ima mnogo para i voli fudbal, možda bi mogao da deo svog bogastva potroši na nešto što je obeležilo fudbalsku istoriju na poseban način. Poznata aukcijska kuća "Sotbi" postavila je danas u Londonu dres Dijega Armanda Maradone u kome se ukazala čuvena "Božija ruka" na Mundijalu u Meksiku 1986. godine.

Licitacija je počela danas, a u Sotbiju veruju da će dres na kraju biti kupljen za 7.200.000 evra. Aukcija se završava 4. maja.

Mit o velikom Maradoni počeo je da raste 1986. godine, baš u Meksiku, gde su Argentinci na putu do titule svetskog rpavaka u četvrtfinalu morali da dobiju Engleze. Maradona je prvo rukom savladao legendarnog Pitera Šiltona (51. minut), a posle toga je najlepšim golom ikada postignutim u fudbalu, nanizao kompletnu odbranu rivala i ponovo zatresao mrežu za 2:0 (55. minut). Englezi su do kraja uspeli da smanje na 2:1 preko Linekera (81. minut).

A kako je dres došao do Engleza?

Jednostavno. Maradona je posle meča razmenio dresove sa engleskim fudbalerom Stivom Hodžom, posle čega je "desetka" završila u Muzeju fudbala u Mančesteru. Hodž je, međutim, sada rešio da unovči ovaj trofej, ali su odmah počela i prva saplitanja. Prvo od ćerke Maradone, Dalme, koja je izjavila da Hodž ne raspolaže sa originalom, da bi na njene reči reagovali stručnjaci odbacivanjem njenog demnatija. Oni su ukazali na fotografije sa utakmice po kojima se vidi da je njen otac igrao u drugom poluvremenu baš u tom dresu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike