Maradonino lečenje bilo je gnusno i nečuveno: Tužilaštvo traži zatvor za ekipu lekara koja je brinula o fudbalskoj ikoni

15.04.2022

08:58

0

Autor: 24sedam

Optužnica je podignuta skoro godinu i po dana posle smrti legendarnog Argentinca

Maradonino lečenje bilo je gnusno i nečuveno: Tužilaštvo traži zatvor za ekipu lekara koja je brinula o fudbalskoj ikoni
Dijego Maradona - Copyright Profimedia

Tužioci koji istražuju smrt ikone fudbala Dijega Maradone zatražili su da medicinsko osoblje koje ga je lečilo bude optuženo za ubistvo iz nemara.

Oni su zahtev podneli u sredu, skoro 18 meseci posle smrti verovatno najvećeg fudbalera koji je svet imao. U zahtevu se navode brojni "propusti" i "loše lečenje" osmoro medicinskih profesionalaca, koji su ga "napustili i prepustili sudbini", piše u dokumentu podnetom sudu, piše Telam, nacionalna novinska agencija Argentine.

Maradona je umro 25. novembra 2020, sa 60 godina, dok se oporavljao od operacije mozga zbog ugruška krvi. Ona je usledila posle decenija borbi sa zavisnošću od kokaina i alkohola. Preminuo je dok je bio na kućnom oporavku.

Pod istragom su neurohirurg i porodični lekar Leopoldo Luke i psihijatar Agustina Kosaćov, kao glavni odgovori za Maradonino zdravlje. Pored njih, optuženo je još šestoro ljudi: psiholog Karlos Dijas, medicinski koordinator Nensi Forlini, koordinator za medicinske tehničare Marijano Peron, medicinski tehničari Rikardo Almiron i Dajana Madrid, kao i klinički lekar Pedro Pablo Di Spanja.

Oni su optuženi za prosto ubistvo sa eventualnim umišljajem, što je delo u kome osobe znaju da njihov nemar može da naškodi osobi ili izazove njihovu smrt. Kazne za ovo delo kreću se u rasponu od osam do 25 godina.

"Optuženi su bili protagonisti nepotpune i nepromišljene hospitalizacije kod kuće bez presedana. Počinili seriju improvizacija, loših odluka i nedostataka. Hospitalizacija kod kuće je trajala, ali je bila gnusna", naveli su tužioci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike