Golmani, čuvajte se u Kataru! Iz laboratorije izašla "Al Rihla", najbrža lopta u istoriji fudbala

30.03.2022

11:05

0

Autor: 24sedam

Čuveni nemački koncern napravio 14. mundijalsku loptu

Golmani, čuvajte se u Kataru! Iz laboratorije izašla "Al Rihla", najbrža lopta u istoriji fudbala
profimedia-0645634041 - Copyright Profimedia

Nemački gigant "Adidas" i FIFA promovisali su zvaničnu loptu sa kojom će se igrati na Mundijalu u Kataru od 21. novembra do 18. decembra ove godine.

Ova 14. po redu lopta koju dizajniraju stručnjaci poznatog nemačkog proizvođača sportske opreme, dobila je ime "Al Rihla" i ona će prema njihovim rečima biti najneugodnija za sve golmane od svih dosadašnjih.

 

 

 

 

Spolja posmatran izgled lopte insirisan je jedinistvenom arhitekturom Katara, ali ono što je čini posebnom i drugačijom od drugih je brzina kojom će leteti po mundijalskim stadionima. 

"Al Rihla" izrađena je od 20 panela, što joj poboljšava aerodinamiku i pomaže igračima da imaju precizniji udarac i efikasniji "felš".

Franciska Lefelman, direktorka dizajna u "Adidasu", dala je rezime ključnih karakteristika lopte.

- Igra je sve brža, a kako se ubrzava, preciznost i stabilnost leta postaju od ključne važnosti. Novi dizajn omogućava lopti da zadrži svoju brzinu znatno veću dok putuje kroz vazduh.

Na poslednjem SP u Rusiji 2018. godine igralo se sa Telstarom, sećamo se i "Džabulanija" iz Južne Afrike, ali još nijedna lopta nije pomutila slavu "Tanga" iz 1978. godine za SP u Argentini.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike