Zvezda objavila računicu! Mi smo doneli ovoliko UEFA bodova, a Partizan i ostali srpski klubovi znatno manje!

24.03.2022

07:05

0

Autor: 24sedam

Ovosezonska priča je završena u dvomeču sa Rendžersom

Zvezda objavila računicu! Mi smo doneli ovoliko UEFA bodova, a Partizan i ostali srpski klubovi znatno manje!
zvezda9 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Fudbaleri Crvene zvezde su završili ovosezonsko takmičenje u UEFA takmičenjima. Počela je ekipa Dejana Stankovića u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a zatim je usledilo takmičenje u grupi Lige Evrope. Na kraju je u dvomeču sa Rendžersom, u osmini finala završena evropska priča.

Ali crveno-beli su u poslednjih pet sezona, odličnim rezultatima skupljali bodove za sebe, kao i za srpski fudbal. Utakmicama u Ligi šampiona, ali i Lige Evrope osvajani su bodovi, a sve je to dovelo do 34. mesta na rang listi UEFA. Takođe, Srbija će od sezone 2023/24 ima dva predstavnika u elitnom takmičenju.

- Gledajući prostu matematičku računicu, Zvezda je u poslednjih pet takmičarskih godina osvojila 46.000 bodova, što je značajno više u odnosu na sve ostale srpske klubove koji su u tom periodu učestvovali u nekom evropskom takmičenju.

Sedam srpskih klubova, koji su se u prethodnih pet sezona borili u evropskim takmičenjima, zajedno su osvojili ukupno 38.500 bodova, što je za 7.500 bodova manje u odnosu na Crvenu zvezdu.

Kada je reč o državnom koeficijentu, Superliga Srbije je 2017. godine bila na 28. mestu, a danas zauzima 11. poziciju sa ukupno 33.375 bodova i dva mesta u Ligi šampiona - navedeno je između ostalog na sajtu crveno-belih.

Direktan plasman u osminu finala Lige Evrope (kao prvoplasirani u grupi) je istorijski uspeh, a odlični rezultati su doneli klubu iz Ljutice Bogdana rekordnih 15.000 bodova, odnosno 4.625 bodova za državni keoficijent. To znači da je od ukupnih 9.500 bodova nacionalnog koeficijenta, Zvezda osvojila skoro polovinu, a Partizan, Čukarički i Vojvodina zajedno osvojili preostale bodove.

I u sezoni 2020/21, Zvezda je igrala u grupnoj fazi Lige Evrope, a odlične partije protiv Hofenhajma, Genta, Slovana i Milana, donele su 10.000 bodova klupskom koeficijentu. Crveno-beli su i tada bili nosioci državnog koeficijenta, osvojivši 3.750 bodova, od ukupnih 5.500, što je više od polovine osvojenih bodova. Preostalih 1.750 bodova, zajedno su osvojili Partizan, TSC i Vojvodina.

U sezoni 2019/20, situacija je bila nešto drugačija, a Zvezda je osvojila 6.000 bodova na klupskom nivou, ali i značajno doprinelo na državnom koeficijentu. Crvena zvezda je osvojila 2.625 bodova, kao i crno-beli, dok su Čukarički i Radnički iz Niša zajedno osvojili preostale bodove i kompletirali koeficijent od 6.000 osvojenih bodova.

Isti broj bodova, Srbija je imala i u sezoni 2018/19, a Zvezda je i tada bila najbolji srpski tim u evropskim takmičenjima, što osvojeni bodovi i potvrđuju. Crveno-beli su tada osvojili 7.000 bodova na klupskom nivou, kao i 3.250 bodova državnog koeficijenta, što je više od polovine bodova u toj sezoni, od ukupno osvojenih 6.000. Ostatak bodova, zajedno su osvojili Partizan, niški Radnički i Spartak.

Sezona 2017/18 takođe je bila jedna od istorijskih, a crveno-beli se tada plasirao u grupnu fazu Lige Evrope, čime je započet niz od pet uzastopnih godina u grupnim fazama evropskih takmičenja. To je Crvenoj zvezdi donelo 8.000 bodova na klupskom nivou, kao i 4.000 bodova na nacionalnom nivou, od ukupnih 6.375. I tada je tim iz Ljutice Bogdana bila glavni srpski tim u evropskim takmičenjima osvojivši više od polovine bodova, dok su ostatak bodova zajedno osvojili večiti rival, Vojvodina i Mladost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike