Otkrivamo jednu od najvećih tajni "večitih derbija": Niko nije bio svestan da su glave mogle da lete (FOTO, VIDEO)

23.02.2022

12:38

0

Akter velike drame na Marakani otkriva za 24sedam: Molili su me da ćutim, da se ne širi nervoza

Otkrivamo jednu od najvećih tajni "večitih derbija": Niko nije bio svestan da su glave mogle da lete (FOTO, VIDEO)
derbi - Copyright MN Press

Dugogodišnji fudbalski funkcioner FSS, delegat na mnogim važnim utakmicama srpskog fudbalskog prvenstva Branko Stojaković, svedok je kako se poslednje dve decenije diže temperatura pred mečeve dva najjača tima, tako da igra sve više pada u senku vandfudbalskih stvari.

Po pravilu, bitniji od fudbalera postali su navijači, a Stojaković se za 24sedam ekskluzivno priseća drame na 145. večitom derbiju odigranog 2. novembra 2013. godine.

Ovaj meč na stadionu "Rajko Mitić", tada još poznat po popularnom nazivu "Marakana" , odigran je bez civilnog obezbeđenja, koje je kontrolisalo ulaz navijača na tribine, a razlog za to bili su neizmirena dugovanja Crvene zvezde prema firmi.

MN Press
Branko Stojaković

- Na nekoliko sati pred početak utakmice saznali smo da nema obezbeđenja, a znate šta to znači!? Navijači će ulaziti kako hoće i unosiće na stadion šta hoće. Tribine su se već bile ispunile, a odluka o odigravanju utakmice pala je na Milorada Mažića i mene - priča Stojaković i nastavlja:

- Mažić je umeo da se nosi hladnokrvno sa ovim vanrednim situacijama! Odmah me je zamolio da ne govorimo njegovim pomoćnicima da ne bismo širili nervozu i na njih, jer nikad ne znaš kako će se ko ponašati u tom trenutku i koliko će biti spreman da obavlja svoj posao sa saznanjem da iza leđa nema ljudi zaduženih za red.    

 

Dok su svi na stadionu čekali Mažićev izlazak na teren sa dve ekipe, iza zidova Marakane, još se razmišljalo koja će odluka napraviti najmanje štete:

- U opticaju je bilo da kažemo "ne igra se" ili da prihvatimo rizik na sebe i damo dozvolu za igranje! Oni koji su bili spremni da stvore nevolje, oni su već ušli i uneli ono što su poneli za utakmicu. Da smo rekli "NE", verovatno bi nastao lom. Prvo na tribinama, pa bi se možda prenelo i van stadiona. Zamislite vi sad tu nezadovoljnu masu koja je izašla na ulicu, a utakmica nije odigrana. Ali, bilo je u našim razmišljanjima i pitanje "šta, ako". Šta ako dozvolimo, pa sve krene po zlu - priseća se Stojaković: 

- Prevladalo je mišljenje da rizikujemo! Već je počelo da kuva na stadionu i naša odluka u korist neigranja bilo bi samo dolivanje ulja na vatru! Pogledajte samo u šta su se pretvorile te utakmice poslednjih godina. To je postala bomba kojoj samo šibica treba da eksplodira.

Taj 145. derbi prošao je sa incidentima, ali ni blizu tako opasnim kao što su mogli da budu:

- Goreo južni deo stadiona, tamo gde su bili navijači Partizana. Zapalili su vatru, ona je na kraju zahvatila semafor. U onom haosu vatrogasci su imali kratka creva koja su još bila probušena, pa nisu ni mogli da ugase požar. Ali, šteta je bila mala kakve je mogla zaista da bude.

Stojaković je za delegate, isto što i Mažić za sudije. Na šest derbija je brinuo o uslovima za igranje najvažnije utakmice u srpskom fudbalu, na još dva finala Kupa je imao ulogu delegata:

MN Press
Duško Bajević

- Dosta toga sam video za ovih 20 godina rada kao delegat. Ako izuzmemo sve ove dramatične situacije, fudbalski je bila najpotresnija ona utakmica Crvene zvezde i Vojvodine na Marakani, kada Zvezdine pristalice skandiraju protiv trenera Dušana Bajevića, a on ustaje usred meča i napušta ekipu, sve! Poraz fudbala! Tako sam ja to doživeo!

Najbolji derbi za Stojakovića, ne zbog igre, već zbog mira na tribinama, odigrao se u oktobru 2010. godine. Po redu 139. derbi.

- To je bio onaj meč posle utakmice u Đenovi! Organizaciju je preuzela država. Da li znate šta to znači? Posle dugo vremena kontrolu ulaza su vršili pripadnici policije. Mislim da nije pukla nijedna petarda! Uvek sam se čudio kako se tom bacanju pirotehnike ne stane na put. Bilo je priča da se ubacuje preko krova, ali policija sa psima izvrši kontrolu pred svaku utakmicu i to sigurno nije način za ulazak petardi i baklji. One regularno prođu kroz ulaz tako što klinci unose u rancima, a glavni ispred njih samo sklone redare! Kod policajaca nema ko da ih sklanja, niti smeju da dignu ruku. Na tom derbiju sam video kako je ispred stadiona Zvezde na desetine navijača ležalo potrbuške pod nogama Žandarmerije i nikome se nije ustajalo. Na našu žalost, problemi na stadionima se rešavaju samo na ovaj način!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike