Živković za TV Arena sport: Grci misle da smo Andrija i ja braća

10.11.2020

18:35

0

Autor: Adam Štulić

Iskusni čuvar mreže o fudbalskim aktuelnostima u PAOK, Partizanu, reprezentaciji...

Živković za TV Arena sport: Grci misle da smo Andrija i ja braća
Copyright MN Press

Pre godinu dana, posle četiri uspešne godine provedene u ekipi Ksantija, Živko Živković je zadužio dres PAOK-a, da bi mu se ovog leta u crno-beloj opremi pridružio i njegov prezimenjak i nekadašnji saigrač iz Partizana Andrija.

Njih dvojica su standardni prvotimci u ekipi sa stadiona „Tumba“ i zaslužni što se ekipa nalazi u vrhu tabele grčkog šampionata, odnosno što je na dobrom putu da prezimi u Ligi Evrope. Navijači ih obožavaju, uprava kluba i trener izuzetno cene, a u razgovoru za TV Arena sport bivši golman ekipe iz Humske otkriva neke zanimljive detalje života u Solunu.

Da li je PAOK preporodio Andriju Živkovića ili je Andrija Živković preporodio PAOK?
– Mi smo cimeri, stalno smo zajedno i bodrimo jedan drugog. On je igrač koji bi podigao nivo igre svakog kluba na ovom svetu, odlično se uklopio, svi su ga sjajno prihvatili i zaista nam mnogo znači. Sudbina je htela da baš on reši pitanje pobednika u meču kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Benfike u kojoj je proveo toliko godina, kasnije je i u Ligi Evrope i u našem prvenstvu postigao nekoliko važnih golova – počinje priču Živković.

Dakle, kompromisno rečeno, preporod je bio obostran?

– PAOK ima mnogo kvalitetnih igrača, a Andrija je jedan od njih. Jednostavno, prija mu ova naša sredina i dozvoljava mu da se prikaže u pravom svetlu, a njegov kvalitet je vanserijski.

Živković u borbi za prvo priznanje ove sezone

Koliko si mu ti pomogao u toj adaptaciji?

– Nas dvojica se poznajemo iz Partizana i naravno da sam bio tu da mu pomognem šta god mu je potrebno. U Grčkoj sam pet i po godina, prilagodio sam se na ovaj način života, poznajem grad i sasvim je normalno da mu se nađem na usluzi. Nemam nikakvu dilemu da li bi on to isto učinio za mene da je situacija obrnuta.

Kako se Grci bore sa tim da sada duplo više puta moraju da lome jezik prilikom izgovora vaših prezimena?

– U PAOK-u ima mnogo više stranih igrača, nego što je to bio slučaj u Ksantiju, pa se ovde u svlačionici priča uglavnom engleski i španski. Ali, bez obzira na sve, nije im lako da izgovore naše prezime. Zato, Andriju zovu Zivkovic ili Zivko. Dakle, glasove „ž“ i „ć“ ne mogu da izgovore.

A, kako tebe zovu?

– Ja sam tu već dugo, pa kad mi se obraćaju uglavnom kažu: „E, brate“.

Da nisu možda pomislili da ste vas dvojica braća?

Srbin razbio Holanđane, pa poručio: Ovo je moja neverovatna noć (video)

– Nego šta su! Pitali su nas to barem 100 puta i morali smo da im objašnjavamo da se samo prezivamo isto, da je on iz jednog dela Srbije, ja iz potpuno drugog, da čak nismo ni blizu jedan drugome, već smo samo nekada zajedno nastupali za Partizan.

Koliko vremena vam u cimersko-karantinskim satima odlazi na priču o bivšem klubu?

– Naravno da pričamo o Partizanu i pratimo sve šta se dešava. Kad god možemo gledamo utakmice, baš smo zajedno pratili derbi i nervirali se. Mislim da je trebalo da pobedimo, ali ne pobeđuje uvek bolji u fudbalu. Partizan ima dobre igrače i zaista verujem da će se klub i rezultatski vratiti na pravi put.

Da li navijači vas dvojicu posebno vole zbog činjenice da ste igrali u Partizanu?

– Ovde je ludnica po tom pitanju. Svi obožavaju Partizan i naravno da poštuju činjenicu da smo nas dvojica nastupali za beogradske crno-bele. Sa druge strane, dok nije počela epidemija virusa Covid-19 na našim utakmicama je uvek bilo mnogo ljudi iz Srbije. Čak su i mene mnogo puta zvali oni koje poznajem, ali i one koje ne poznajem, kako bi im pomogao da dođu do karte za utakmicu. Između navijača Partizana i PAOK-a stvarno vlada porodični odnos i drago mi je što sam deo svega toga.

Hoće li biti uz vas i u četvrtak uveče kad reprezentacija igra baraž za odlazak na EP protiv Škotske?

– Grčki narod mnogo voli Srbiju i oni u svakoj utakmici navijaju za nas, pa će tako biti i u četvrtak, pogotovo što je ovaj susret tako važan za naš nacionalni tim. Andrija i ja ćemo zajedno pratiti taj duel i navijati svim srcem da se plasiramo na EP. Uveren sam da imamo kvalitet za to i da ćemo iskoristiti ovu šansu.

Tumbaković o Maksimoviću, Ljajiću, Živkoviću, Đuričiću…

Može li u tom slučaju Srbija na EP naredne godine da ima tandem Živkovića u timu?

– Rekao sam već da je Andrija fenomenalan igrač, a uz to ima tek 24 godine i on još mnogo toga može da pruži u dresu reprezentacije. Zato i verujem da bi mogao da bude deo tima za to EP.

A ti?

– Srbija ima sjajne reprezentativne čuvare mreže i za mene je bila čast što sam onih nekoliko utakmica bio deo tog tima. Imam 31 godinu, što su najbolje godine za golmane i naravno da se nadam da nisam završio reprezentativnu karijeru. Igram u velikom klubu, branim na međunarodnoj sceni i na meni je da nastavim da napredujem iz dana u dan, a selektori su ti koji biraju reprezentativce. Što se mene tiče, svaki golman reprezentacije od mene ima punu podršku – završava Živković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike