Vlasnik se krije, klub propada, ostao je samo Vejn Runi na liniji odbrane: Legenda plaća opremu i hotelske račune, a mogao je u Everton!

05.02.2022

10:59

0

Autor: 24sedam

Da li je ovo najinspirativnija sportska priča u sezoni 2021/22

Vlasnik se krije, klub propada, ostao je samo Vejn Runi na liniji odbrane: Legenda plaća opremu i hotelske račune, a mogao je u Everton!
runi - Copyright Profimedia

Kada se na kraju sezone bude podvlačila crta i proglašavali najbolji i najzaslužniji akteri u engleskom i evropskom fudbalu, da li će se neko setiti da predloži Vejna Runija?!

Znamo ga skoro 20 godina, neki će reći ceo svoj život, jer danas mu je 36, a počeo je da igra za Everton sa 17. Danas je inspiracija mnogima koji se u svojim životima suočavaju sa nemogućim, postao je heroj jednog kluba i grada. Prava legenda o čijem će se viteškom ponašanju tek ispredati priče...

Runi vodi Derbi Kaunti, tim iz Čempionšipa i od početka ovog prvog menadžerskog zadatka suočava se sa teškim problemima. Dosad su "ovnovi" kažnjeni oduzimanjem 21 (prvo 12, pa u novembru još devet) boda i sada su pretposlednji sa 15 bodova, a bili bi 16. na tabeli, bezbedno udaljeni od opasne zone. Čini se da u klubu sve truli i propada, ali to Runija nije nateralo na predaju. Naprotiv.

Vlasnik  kluba Mel Moris obogatio se zahvaljujući igrici "Candy Crash", koja u svoje vreme bila veliki hit na tržištu video igara. Od zarađenog novca Moris je prvo kupio 22 odsto akcija Derbija, da bi 2015. godine postao jedini vlasnik. Cilj je bio ulazak u Premijer ligu i dolazak do premije od 100 miliona funti, ali posle poraza u plej-ofu 2014.od KPR i 2019. od Aston Vile, brod je počeo opasno da se ljulja. Toliko da je talas finansijskih nevolja pretio da ga potopi još prošle sezone kada su samo zahvaljujući rezultatu 3:3 u poslednjem kolu protiv  Šefild Venzdeja sačuvali status člana Čempionšipa. 

Na početku ove sezone situacija je još teža, mnogo teža. Derbi duguje državi porez, novac drugim klubovima i dobavljačima u vrednosti preko 60 miliona funti. Prodali su čak devet igrača u poslednjem prelaznom roku i mogu samo da pozajmljuju igrače na kraće periode, a zabranjeni su im normalni transferi. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Od svih su napušteni, osim od menadžera Vejna Runija. Samo još on stoji na ovoj liniji fronta, okružen i rivalima i jedva vidljivim problemima. U izjavi za Skaj Sport Runi kaže da mu se vlasnik ne javlja na telefon, sve podatke koji se tiču funkcionisanja kluba krije od njega.

Uprkos svemu, nije želeo da ode ove zime u matični Everton. Prvo je objavio svoj broj telefona za navijače Derbija, donirao opremu za trening, plaća hotelski smeštaj ekipi na gostovanjima i obećava borbu za opastanak do poslednjeg atoma snage.

- Derbi Kaunti je više od velikog kluba. Daje nadu celom gradu. Daje deci pravo da sanjaju i daje mladim ljudima šansu da postignu nešto u svom životu Odrastao sam na ovakvom mestu. Ako ovaj klub nestane, mnoga srca će se slomiti. Navijači zaslužuju da imaju direktnu vezu sa mnom - rekao je Runi objašnjavajući zašto navijači imaju njegov broj telefona.

- Posvećen sam timu. Znam koliko život može biti težak, kakav bih ja bio čovek da sam sada pobegao?

Iz nužde Runi je morao da se osloni na 20 dečaka iz klupske akademije. Uobičajio je čitanje motivacionih pisma navijača, u svlačionici je okačena tabela na kojoj imaju 36 osvojenih bodova. Ostalo je još 18 utakmica do kraja. Šanse nisu velike, ali postoji vera da je moguće sportsko čudo.

- Biće to, bez sumnje, najveće dostignuće u mojoj karijeri.

Hoće li ova inspirativna priča imati srećan kraj?

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike