Ko je sve krčio put Vlahoviću u Fiorentini? Gulan je povukao nogu, Bleki se ustalio, Savić imao usputnu stanicu

04.02.2022

16:15

0

Saradnja Fiorentine i Partizana i te kako je uspešna, što potvrđuju i transferi šestorice fudbalera

Ko je sve krčio put Vlahoviću u Fiorentini? Gulan je povukao nogu, Bleki se ustalio, Savić imao usputnu stanicu
Partizan Fiorentina 11 - Copyright MN press Profimedia ATAImages/Antonio Ahel 24sedam

Grad umetnosi i kulture, fudbala i muzike, Makijavelija i Pinokia, prestonica Toskane - grad Fiorentine.

Godinama unazad transferi iz Partizana u Fiorentinu bili su sinonim za uspešnu saradnju. Do sada pamtimo šest, plus jedan, a gde su sada i šta rade igrači koji su krenuli putem Nikole Gulana i utabali putanju Dušanu Vlahoviću?

Transfer Dušana Vlahovića iz Fiorentine u Juventus i zvanično je preuzeo prvo mesto na listi najskupljih srpskih igrača.  Obeštećenje za mladog napadača je čak 75 miliona evra. Jasno je da je reč o impresivnoj sumi za jednog 22-godišnjeg momka koji će tek briljirati.

Ali, kako je tekao njegov put i ko je pre njega "utabao" stazu sa stadiona Partizana na Artemio Franki? Da li se sećate svih Partizanovih klinaca koji su kao veliki talenti stigli u Italiju i u ljubičastom dresu krčili put ka vrhu Evrope?

Nikola Gulan

Što se u narodu kaže, on je povukao nogu. Čak pre 15 godina, tada tek punoletan mladić je bio prva saradnja između ova dva velika kluba. I pokazalo se kao dobra opcija kako za Violu, tako i za crno-bele. Gulan je po potpisivanju ugovora, ostao na pozajmici u Beogradu, da bi na Apenine stigao godinu dana kasnije.

MN Press
 

 

Sada 32-godišnji iskusni bek igra na Malti, a može se pohvaliti da je veći deo karijere proveo u klubovima iz Italije i Nemačke.

Stevan Jovetić

Nekoliko meseci nakon Gulana, put Italije je krenuo i Stevan Jovetić. Sjajni iskusni napadač je u tim trenucima bio glavna opcija u špicu crno-belih, a pričalo se da je na pregovore za njegov potpis, u Beograd prvi čovek tada poslao proverenu ekipu, koju 19-godišnji Jovetić nije mogao da odbije. Otišao je za 8 miliona iz Partizana, te je najskuplji na spisku igrača koji su direktno crno-beli dres zamenili za Violin.

Povrede su dosta uticale na njegovu karijeru, te nikada nije prikazao ono što se od njegovog talenda očekivalo. Ali, sve u svemu, ima sjajnu karijeru. Nosio je dres Intera, Mančester Sitija, Sevilje i Monaka, a sada je u berlinskoj Herti.

Adem Ljajić

Bila je 2009. godina, kada je Partizan pristao na prodaju Zorana Tošića Mančester Junajtedu i to zajedno u paketu sa Ademom Ljajićem. Bio je 18-godišnji Ljajić nekoliko dana u Mančesteru, trenirao, ali je ugovor ubrzo poništen. Detalji nikada nisu do kraja obelodanjeni, ali je Ljajić iz Beograda ubrzo otišao u Fiorentinu. Tamo ga je sačekao Jovetić, pa su u tandemu bili velika opasnost po odbrane timova iz Serije A. Ljubičasti dres je nosio tri sezone, nakon čega je još pet ostao u Italiji. Posle Apenina, usledila je selidba u Bešiktaš, gde je i danas, ali se već danima govori o promeni sredine.

Matija Nastasić

MN Press
 

 

Centralni defanzivac je u Fiorentinu stigao sa samo 12 dana staža u seniorskom timu Partizana. Navijači su tada bili itekako nezadovoljni što je još jedan mladić prodat bez utakmice na velikoj sceni. Sa druge strane Fiorentina je slavila jer je dobila 18-godišnjaka, ali se ni tu Matija nije previše zadržao, već se odlučio za dres Mančester Sitija, gde je blistao. Povrede ga nisu zaobišle, te je njegova karijera napredovala nešto sporije,a u avgustu prošle godine se vratio u Fiorentinu.

 

Stefan Savić

Crnogorski rerpezentativac je iz Partizana stigao u Mančester Siti, koji mu je bio prelazna putanja do Fiorentine. Dres Viole nosio je tri sezone, nakon čega se ustalio u Atletiku iz Madrida, gde će već sedmu sezonu.

Nikola Milenković

Usledila je pauza od šest godina u saradnji ovih klubova, a onda je došao transfer popularnog Blekija. Milenković je od najmlađih dana u crno-belom dresu, a titulom se oprostio od kluba iz Humske. Za pet miliona i sa 20 godina je stigao na Artemio Franki, gde već petu sezonu predstavlja sigurnu opciju u odbrani. 

Dušan Vlahović

Iako najmlađi, a i poslednje pojačanje, već je najpoznatije ime na ovom spisku. Dres Partizana zamenio za je Violin 2018. godine, a taj transfer je koštao samo 1.95 miliona, pa je Dušan ujedno i najeftiniji na listi. Za tri sezone u Fiorentini, oduševio je navijače širom sveta, oborio brojne rekorde i nagovestio da tek sledi pisanje istorije. Sada je stigao u Juventus i nema sumnje, tek ćemo pričati i pisati o njemu.

Kada će se nastaviti spisak transfera iz Humske 1 u Firencu, videćemo. Svakako, evidentno je da će svaki naredni igrač imati siguran put, ali i izazov više, kada pogleda ko je sve tu od crno-belih stigao pre njega.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike