Mbape kolo vodi! Ovo su najbolji i najskuplji igrači kojima ističe ugovor, pa ko ima pare neka izvoli

03.01.2022

12:35

0

Autor: 24sedam

Svima u ugovorima piše datum 30. jun 2022.

Mbape kolo vodi! Ovo su najbolji i najskuplji igrači kojima ističe ugovor, pa ko ima pare neka izvoli
Copyright Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Vest da je Kilijan Mbape završio posao sa Realom odjeknula je fudbalskim svetom. Doduše, ovo je sve nezvanično, ali bez obzira na to francuski reprezentativac će od juna ove godine biti slobodan. Ovo je priča o najboljim (čitaj najskupljim) fudbalerima kojima ističe ugovor, pa će i da odu bez obeštećenja. Većini njih su nuđeni novi ugovori, ali oni iz različitih razloga to nisu prihvatali. Mada ima i onih koji možda i ostanu.

Naravno, novi klubovi neće plaćati obeštećenje, ali su tu plate i ostali zahtevi koji će morati da se ispune. A to često nisu mali zahtevi.

Krenućemo od Mbapea, koji je u Pari Sen Žermen stigao iz Monaka i kao što je rečeno, očekuje se da napusti Pariz. Kako sada stvari stoje sledeća destinacija je Real. Tržišna vrednost 23-godišnjeg napadača trenutno je 160 miliona evra, a Monaku je svojevremeno plaćen čak 145 miliona.

Slobodan će biti još jedan Francuz, 28-godišnji Pol Pogba. Nekada vezni igrač Juventusa, sada Mančester junajteda često je bio u centru pažnje. U medijima su se pojavljivale informacije o tome kako je nezadovoljan na "Old Trafordu" i kako želi da ide. I to će se najverovatnije i desiti, a u svemu što se dešava mnogo će se pitati i agent Mino Rajola.

Kada je reč o njegovoj vrednosti na tržištu, trenutno je 55 miliona, a treba podsetiti da je u Junajted došao 2017. godine i tada je plaćen basnoslovnih 105 miliona.

Paolo Dibala (28) je u Juventusu prilično dugo, od 2015. kada je Palermu plaćen 41 milion evra. Argentinski ofanzivac ima ponudu na stolu, po kojoj bi zarađivao deset miliona evra godišnje, uz bonuse. Navodno, u slučaju da prihvati bio bi vezan ugovorom do 2025.

Ali još nema potvrde da je dogovor postignut.

Zadržaćemo se još u Italiji. Frenku Kesiju (25) ugovor ističe polovinom godine, sa Milanom u koji je stigao iz Atalante. Timu iz Bergama je na leto 2019. plaćen 24 miliona, a sada mu je procenjena vrednost dvostruka veća. Zadnji vezni nije u dobrim odnosima sa šefom struke Stefanom Piolijem, pa je odalazak sa "San Sira" već viđen.

Ugovor ističe i golmanu Ajaksa, Andreu Onani. U Amsterdam, 25-godišnji Kamerunac je stigao iz omladinskog pogona Barselone za skromnih 150 hiljada evra. Sada mu je vrednost skočila na 17 miliona.

Na ovoj listi su čak tri člana prvaka Evrope, Čelsija. To su 32-godišnji Španac Sezar Aspilikueta, 25-godišnji Danac Andreas Kristensen i 28-godišnji Nemac Antonio Ridiger.

Slobodni od leta biće i dva igrača koji su već dobro zagazili u četvrtu deceniju. Reč je o Argentincu Anhelu di Mariji (33, Pari Sen Žermen) i Hrvatu Luki Modriću, 36-godišnjaku iz Reala. Svaki klub bi poželeo ovakve igrače. Na primer, di Marija ima iskustva iz ponajboljih liga Evrope. Igrao je prvo za Benfiku po dolasku iz domovine, zatim za Real, pa Mančester junajted. U Parizu je od 2015. kada je plaćen 63 miliona, a sada se njegova vrednost procenjuje na skromnijih 15.

Tanjug/AP
 

A kakav je tek veteran Modrić, po stažu u "kraljevskom klubu". Posle Dinama otišao je u Totenhem, a zatim 2012. u redove španskog velikana. Iako nema zvanične potvrde, Modriću će biti ponuđen novi ugovor.

Još jedan Hrvat koji se našao na ovoj listi je i Marcelo Brozović koji na leto može da napusti Inter. Aktuelni branilac titule u Seriji A je Dinamu za 29-godišnjeg vezistu platio pet miliona u leto 2016. U međuvremenu, tržišna vrednost je porasla do 40 miliona.

Osim Modrića, "korenje je pustio" i Lorenco Insinje. Italijanski 30-godišnji ofanzivac je u Napoli zvanično došao u leto 2010. Bio je na pozajmicama u Fođi i Peskari, a od 2012. godine kreće i njegov boravak u timu iz Napulja. Možda je i došlo vreme za rastanak. Spominje se da bi karijeru mogao da nastavi daleko od domovine, u MLS-u, tačnije Torontu. Trenutna vrednost je 35 miliona evra.

Klub iz Kanade je zainteresovan za još jednog igrača iz Serije A. Andrea Beloti je u Torinu još od 2015. godine, ali nikako da promeni sredinu. Često su se spominjale priče o odlasku iz redova "bikova", ali se to nije desilo.

Svojevremeno, dok je Siniša Mihajlović vodio Torino, Beloti je bio tražen, ali je tada Srbin rekao da bi taj neko morao da plati 100 miliona evra. Taj neko se nije pojavio i 28-godišnji napadač je ostao. Sadašnja vrednost mu je oko 50 miliona evra.

Blizu odlaska je i Luis Suarez. Prgavi Urugvajac će se po svemu sudeću kratko zadržati u Atletiku. Na to ukazuje i nedavna svađa sa podjednako temperamentnim Argentincem, koji mu je i šef, Dijegom Simeoneom. U Atletiko je 34-godišnji napadač došao u septembru 2020. godine, posle višegodišnjeg evropskog staža, počevši od Groningena, Ajaksa, Liverpula i Barselone.

Profimedia
 

Barsa ga je svojevremeno platila Liverpulu 82 miliona evra, ali je sada tržišna vrednost pala na 10 miliona.

Posebna priča je i Gareta Bejla. U Real je 32-godišnji velški napadač došao još 2013. godine iz Totenhema. I od tada je bio na i na kraćoj pozajmici u bivšem klubu. Međutim, problemi postoji. U Realu ne računaju na njega, ali on ne želi da ide jer mu je dobro. Ima veliku platu, a ponude je odbijao. Sada se pojavila vest da bi Totenhem mogao da ga kupi, kada mu istekne ugovor. Možda bi tada konačno svi bili zadovoljni. Bejl bi zaigrao, a Real bi sa platnog spiska skinuo veliku "stavku".

U tekstu, naravno nismo pobrojali sve igrače koji će od leta biti slobodni, ali smo izabrali neke o kojima se najviše priča i piše u medijima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike