Partizanov mladi golman objasnio kako je smanjio gol ove jeseni i gde bi voleo da brani jednog dana kad ode iz Humske

03.01.2022

08:59

0

Stanojevićeva uzdanica na golu Aleksandar Popović otkrio čiji dres sanja

Partizanov mladi golman objasnio kako je smanjio gol ove jeseni i gde bi voleo da brani jednog dana kad ode iz Humske
popovic4 - Copyright FK Partizan

Jedno od najprijatnijih iznenađenja koje je trener Aleksandar Stanojević servirao navijačima Partizana u prošloj godini bila je odluka da na gol stavi 22-godišnjeg Aleksandra Popovića. Mladi Užičanin šansu je čvrsto prigrlio i već na prvim utakmicama pokazao da odlazak Vladimira Stojkovića u Saudijsku Arabiju neće mnogo zaboleti ekipu. 

Popović u intervju za24sedam priča o završenoj jesenjoj sezoni, svojim željama za nastavak domaćeg takmičenja, golmanskim počecima i snovima da jednog dana bude golman Barselone.

Kažu navijači da ste smanjili gol i tako objašnjavaju vaše odbrane ove jeseni. Zadovoljni?

- Ako sam ga smanjio uradio sam to taktički, pa onda fizički. Postiže se tako što budeš na pravom mestu, u pravo vreme. Za golmana je najvažnije priprema, a mislim da sam u radu sa trenerom Nemanjom Jovšićem došao do tog potrebnog nivoa. Naravno zaslužna je i saradnja sa trenerom Sašom Tomićem, odgovornog za moju fizičku spremu u poslednje četiri godine - priča Popović.

Ipak, nisu golovi bili kratki u prošloj "bonus" sezoni?

FK Partizan
Aleksandar Popović


- I odbrane, i greške, sve je to sastavni deo golmanskog posla. Odavno sam shvatio da se bez njih ne može. Sada se manje greši, odbrana cele ekipe je čvršća kod trenera Stanojevića, pa zato i meni ona pomaže da mi statistika izgleda bolje.

Da li ste bili svesni navijačke zebnje kada je pred ključne kvalifikacione utakmice otišao Vladimir Stojković u Saudjsku Arabiju?

- Naravno da sam bio svestan!

Kako ste se osećali kad je Stanojević izašao pred medije i rekao - Popović je prvi golman tima?

- Nadao sam se tome. Prošle sezone sam se pripremao za ovu ulogu, ali niko nije znao da će Stojke otići, sve se izdešavalo u par dana. Odgovornost je bila ogromna, ali sam je prihvatio.
FK Partizan
Aleksandar Popović


I odmah odlična partija protiv Dunajske Strede?

- Mislim da je utakmica bila nagrada za trud i posvećenost u prethodne četiri godine. Kad je tako onda se i kockice počnu same da slažu, bude i malo sreće. Mogla je utakmica da ode i u drugom pravcu, ali kao što je odbranjen penal, tako se dogodila i ona greška protiv Anortozisa. Bez obzira na dobre poteze i greške, važno je da se nastavi dalje. Niti treba odbrane da me ponesu, niti greške da me obore i pokolebaju. Treba uhvatiti jedan ritam i držati ga na što većem nivou u kontinuitetu.

Šta biste mogli još da popravite?

- Uh, pa dosta stvari!

Dosta?

- Takav je moj osećaj. Igra nogom, pozicija na golu. To je jedna od stvari koje golmane dovodi u prednost ako se dobro postavljaju. Tu je i fizička sprema, koja uvek može biti bolja, tako da u svim segmentima mogu napredovati.

Koji će momenat iz 2021. ostati zapamćen?

- Da sam sanjao ovakvu jesen teško bih je ovako zamišljao. Bilo je dosta toga, ali neka bude taj odbranjeni penal protiv Strede, a najlepši trenutak je bio derbi.

Na kojem mestu je odbranjeni zicer protiv Sočija u poslednjim trenucima?

- Evropa je uvek zahtevna. Sećam se da sam bio sa prvim timom i u onoj sezoni kod trenera Đukića kada smo izborili evropsko proleće. Gledao sam sve utakmice, da li sa klupe ili sa tribine, ali mislim da su ove naše kvalifikacije bile baš, baš teške. Više je posla bilo na njima, pa sam samim tim bio u prilici da se više pokažem.

FK Partizan
Aleksandar Popović


Sećate li se svojih početaka i šta mislite da je bilo prelomno da se kao klinac posvetite fudbalu?

- Trener Milan Đuričić Đumi je bio jedan od veoma važnih trenera za moj fudbalski razvoj. Ja sam bio dete u užičkoj Slobodi kada me je on pozvao u selekciju U17 Srbije zato što sam bio najbolji golman pionirske lige. Sećam se da to bilo prvo okupljanje generacije na Božić, poklopilo se da je Vladan Đekić tada golman Crvene zvezde zadobio povredu, pa je meni ukazana prilika. Igrali smo između sebe, a ja sam se dobro pokazao iako je bio rezultat 5:5 ili čak 7:7, ne mogu baš da se setim. Uglavnom, selektor Đumi je nastavio da me poziva u reprezentaciju, što je meni tada davalo poseban impuls. Posle prve prijateljske utakmice protiv Austrije za U17, mislim da nijednu utakmicu mlađih reprezentacija nisam propustio, sem kad sam kao omladinac jednom dobio crveni karton protiv Republike Irske.
FK Partizan
Aleksandar Popović


Dok ste se razvijali kao golman da li vas je opterećivalo pitanje koliko ćete da porastete?

- Nisam uopšte time bio opterećen, mada sam svestan da je rast veoma bitan i da je mnogima baš taj detalj odredio dalji put. Ja sam samo razmišljao o tome kako ću jednog dana da branim za Barselonu.

Što baš za Barselonu, a golman ste?

- Zbog Valdeza! Njega sam obožavao, kao i celu tu generaciju kada je Gvardiola bio trener Barse.

Valdez je imao drugačiji stil od vašeg?

- Drugačije smo građe, pa nam je i stil drugačiji. On je eksplozivniji. Barselonu volim, sad mi je omiljen Ter Štegen.

FK Partizan
Aleksandar Popović


Šta očekujete od ove 2022?

- Titulu! Svima nam je cilj titula!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike