Iliev siguran da će 2022. biti istorijska: Zato što imamo Stanojevića koji je naše blago! On živi Partizan, nastaviće da nas vodi!

02.01.2022

14:59

0

Sportski direktor crno-belih u intervjuu za 24sedam o nastavku sezone, pojačanjima, treneru Stanojeviću ...

Iliev siguran da će 2022. biti istorijska: Zato što imamo Stanojevića koji je naše blago! On živi Partizan, nastaviće da nas vodi!
Ivica Iliev,direktor, FK Partizan 2812 2021 foto kaca (17) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev odrađuje sedmu godinu na toj funkciji i već je na večitoj listi "tehnika" drugi po dugovečnosti, odmah iza legendarnog Nenada Bjekovića. Međutim, kada bi se sabirale kontroverze i komentari na račun njegovog rada bio bi sigurno ubedljivo prvi, jer svaki njegov potez, najava, obećanje jednostavno izaziva ljude na reakciju i samo mali broj njih ostane ravnodušan..


On je taj koji u alijevskom stilu najavljuje bombastično svoje igrače, bez zadrške i promila mogućnosti da će biti drugačije od onog kako on kaže, Smatra ih "brutalnim" pojačanjima, "bombama", a to opet mnoge iznervira i u eri društvenih mreža stvori pravi galimatijas od reči dežurnih kritičara. Ipak, pomalo apsurdno deluje da je i preko mere kritikovani Iliev, armiji Partizanovih navijača servirao toliko njima omiljenih fudbalera da bi i danas svi voleli da vide u crno-belom dresu Evertona, Leonarda, Tavambu, Sadika, Sumu, Đurđevića, a zadovoljni su što još mogu da gledaju Rikarda, Natha, Meniga... Izgleda da je zbog načina saopštavanja poruka manjina pristala da mu ukažu zasluženo poštovanje za odrađeni posao, a većina će možda jednog dana...

Sportski direktor Partizana obećava da ga 2022. neće promeniti. Ostaće dosledan sebi, svojoj ideji i pomalo u inat "hejterima" nastaviće da "bomba". Njegova prva za 2022. glasi - OVA GODINA BIĆE ISTORIJSKA ZA PARTZAN! Objašnjenje za ovaj optimizam je jednostavno - tim predvodi blago Partizana, "duboki partizanovac" Aleksandar Stanojević i ističe uverenje da ovo proleće neće biti njegovo poslednje na klupi crno-belih!

Teška godina je iza vas?

- Nažalost, teška. Sezona bez trofeja, završena onim nesrećnim finalom kupa. Svima nama je ova krenula sa nožem pod grlom. Kod svakog eventualnog kiksa, taj nož bi nas posekao, a protivnici u kvalifikacijama za Evropu bili su nikad teži. Na kraju smo uspeli da se kvalifikakujemo i to je bio dobar znak da se stvari okreću u našu korist. Kada smo ušli u grupnu fazu dobili smo protivnike sa jasnim saznanjem da ćemo se protiv Genta boriti za to prvo mesto. Sve je super bilo prvih četiri kola, ali onda kada smo izgubili šansu da budemo prvi kao da je došlo do opuštanja. Mislili smo "to je to", ne može nam niko prići i prevarili se, jer su dva rezultata pokazala da je ipak sve moguće. I tada, igramo poslednju utakmicu, u kojoj je bilo nebitno koliko si bolji od Anortozisa, ali uz veliku tenziju igramo bez pola ekipe i kao da se sve okrenulo protiv nas. Međutim, tu dolazimo do definitvne potvrde da Partizan ima nestvarno dobrog trenera i sjajne igrače iz naše omladinske škole, koji su uz strance napravili razliku. Kad smo ostali bez Rikarda, bacilli smo sve karte na Milovanovića, koji je tek napunio 18 godina, i to golobrado dete nam je donelo evropsko proleće. Na domaćem planu, ovo je bila jedna od najboljih istoriji kluba, a kad saberemo i mečeve u Kupu i u Evropi, ona je stvarno bez premca najbolja polusezona u istoriji kluba. Ovo nam održava optimizam, jer verujemo da bismo i na kraju mogli da zadržimo nivo i da u junu pričamo o najboljoj sezoni u istoriji kluba - priča Iliev za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Svemu je prethodio jedan odlično odrađen prelazni rok tokom leta. Rikardo, Saničanin, Pantić, pa Menig kao druga želja, zar ne?

- Ne, ne... U trenutku kada smo mi imali priču oko drugog igrača Engoja, Menig nije bio razmatran kao pojačanje. Ideja o njegovom dolasku došla je kasnije. Mi smo prošlo proleće uveliko radili na dovođenju drugog igrača, međuitim, karte su se okrenule na drugačiji način od željenog, pa smo morali da se i mi okrenemo drugim rešenjima. Menig za nas tada nije postojao na tržištu! Međutim, sad to više nije ni toliko važno. Poslednjih meseci pokazalo se ono zbog čega smo želeli da dovedemo Meniga i on sada stvara ozbiljnu razliku, bez obzira što nije prošao pripreme i dolazi sa svega dva meseca igranja fudbala. Statistika mu je devet golova i šest asistencija. Kada pogledamo ekipni učinak, od 76 golova naša tri stranca su postigli 38 pogodaka, okruglo 50 odsto! Generalno, vidim da ovaj podatak niko ne objavljuje, a brojke su stravično dobre jer reč je o polusezoni.  Još nisu ni igrali sve utakmice. Recimo Natho nije igrao poslednjih sedam mečeva, Rikardo tri ili četiri, Menig početnih 14 mečeva. Kada pogledamo učinak ove trojice, pa Saničanina i Miletića, ovo je bio možda najbolji prelazni rok. Svi su bili pun pogodak! To je sve rezultat neverovatno dobre saradnje i poverenja koje UO ima prema sportskom sektoru. Svako radi svoj posao i ima poverenje u ovog drugoga! Posebno sam ponosan i srećan na moj odnos sa trenerom Stanojevićem. Ja ne znam da li negde postoji bolja saradnja ...

Aleksandar Stnojević MN Press
 

Kako se nosite sa jakim emocijama kod Stanojevića...

- Ne nosim se (smeh), jer i sam sam emotivan. Valjda je to zato što smo rođeni na isti dan u kalendaru, 27. oktobra, sa šest godina razlike, pa su nam i karakterne crte zajedničke. Emocije ove koje on nosi ne mogu doneti ništa loše. Već sam dovoljno iskusan da prepoznajem kada krenu negativne vibracije od trenera i onda pokušavam da ih okrenem na drugu stranu. Međutim, između Stanojevića i mene ... To je čista harmonija.

Kako objašnjavate konstantno nezadovoljstvo kod navijača? U ekipi i upravi vlada sloga, dva remija i sve ostale pobede u prvenstvu, obezbeđeno tek sedmo evropsko proleće u istoriji kluba, sve ukazuje da bi idiličan odnos morao da postoji i sa najvernijim pristalicama na drugoj strani, a nije tako ...

- Da, za mog života tek četvrto proleće! Bilo je ono sa Ivanom Golcem, pa Vermezovo proleće, Đukino i ovo sada Stanojevićevo... Moje drugo kao sportski direktor. Pa šta da kažem, ljudi ne razumeju da je danas teže nego onda, jer novac ima sve veći uticaj, a mi smo sada inferiorni u odnosu na većinu klubova u Evropi. Pa, onda veći broj utakmica... Samo da dođete do grupne faze, morate da pobedite četiri rivala. Da biste prezimili morate da budete bolji od protivnika u grupi na 12 utakmica. Nekada ste u dva najjača takmičenja imali po jednog predstavnika iz najjačih evropskih liga, a danas ih je po nekoliko. Naravno, priustni su i klubovi iz drugih ozbiljnih liga sa jakim rejtinzima, sve je mnogo teže nego pre. Međutim, mi smo napravili neverovatan skok kao liga. Do juče je ovo 11. mesto za Superligu bilo nezamislivo. Želeli smo da budemo među 15, a došli smo na 11. mesto. Zamislite gde je otišao srpski fudbal kada smo došli do toga da  imamo jednog direktnog učesnika u Ligi šampiona i drugog koji će se boriti u kvalifikacijama! Mi stalno pričamo "ne valja ono, ne valja ovo, ne igramo lepo"...

MN Press
 

U tome prednjače navijači Partizana, zar ne?! U noći kada je izboreno evropsko proleće polomljeni su prozori na svlačionici fudbalera...

- Ne bih da se vraćam na tu neprijatnu epizodu. Mišljenja sam da će i oni proći kroz jedan period sazrevanja. Verovatno je reč o nekakvom akumuliranom nezadovoljstvu koje se taložilo u svima nama prethodnih godina... Ali, ono što mene raduje je fantastično navijanje na poslednjoj utakmici protiv Kolubare. Prvi put od 2017. kada smo osvojili "duplu krunu" osetio sam da smo svi bili kao jedan. Osećam da je krenulo, verujem da će biti iz meča u meč sa nama. Vidim po našim igračima, po našim navijačima da i oni osećaju da je kucnuo čas kada pišemo istoriju i ne samo na domaćem planu, nego i u Evropi. Ja sam bio veliki optimista još na pripremama, pa su mnogi mislili da sam lud. Mada to često misle (smeh), da se malo i našalim na svoj račun. Ali, to moje ludilo nije iznevereilo, bio sam u pravu. Očekujem još veći uspeh u Evropi, verujem da ćemo proći Spartu, a nadam se i dalje. Ja sve volim unapred da kažem! Znate kako je u Srbiji... Svi vole da posle bitke budu generali! A, ja volim ranije da kažem šta mislim i onda me svi čudno pogledali kada sam još letos rekao da ćemo biti osmini finala Lige konferencije, a sada pedviđam da ćemo napraviti ozbiljan korak dalje. Očekujem da nam 2022. bude najbolja ikada u klubu, a taj osećaj imam zato što imamo ovakvog trenera! Jednostavno, Stanojević je blago Partizana!

MN Press
Radost Kvinsija Meniga i igrača Partizana

Da li ćete uspeti da ga zadržite?

- Sale je impulsivan. Što bi rekao naš predsednik "on je duboki partizanovac"!

Dakle, posle pojma "duboka država" saznajemo da postoji i "duboki partizanovac"?

- (smeh) To je vaša opaska, ali on stvarno živi Partizan. Ta njegova ljubav prema klubu vidi se u svakom momentu i ako bog da da se osvoji titula, ja sam uveren da ga niko neće ubeđivati u to koliko nam je potreban kao kapetan ovog broda.

Sigurno biste mu mnogo pomogli u donošenju odluke ako biste mu obezbedili prava pojačanja? Ovo je ključan period...

24sedam/Katarina Mihajlović
Ivica Iliev

- Imamo odličan tim, veliki broj kvalitetnih igrača, jedino gde nam fali ljudstvo to je sredina terena. Nedostaje nam jedan igrač zbog mogućih kartona, eventualnih povreda. Imali smo u par utakmica ove jeseni taj problem da nam fali čovek, a nas na proleće očekuje svaka utakmica kao finale! Ne možemo sebi da dozvolimo ispadanje iz koloseka zbog jednog igrača, jer to može naglavačke da nam okrene sadašnji položaj.

Everton? Koliko je realno?

- Ja mislim da javnost sada već dobro zna kakav sam ja i da iskreno kažem ako postoji šansa ili ako je nešto već blizu dogovora. Everton je uvek na nekom spisku, ali koliko je realno?! Postoji taj neki spisak igrača u rukama navijača, koji u zavisnosti od pozicije potrebne našem timu, odmah uzimamo i iz njega izvlačimo jedno ime. Everton je uvek prisutan u pričama, jer svi pamte kako je igrao ovde i šta je uradio za tim. Kao i Leonardo. Ali, to je toliko nerealno da, recimo, Leo dođe... Mora se razmišljati o momentu, njihovim godinama, da li on uoopšte sebe vide u Srbiji, o finansijama. Oni su nama doneli mnogo, ali su i dobili mnogo. Njihovi ugovori kada su otišli iz Partizana bili su tri, četiri ili pet puta veći nego ovde.

MN Press
Everton u duelu sa Aleksandrom Filipovićem

 Njihova iskustva sa Partizanom su postala velika vaša preporuka za sva buduća pojačanja?

- To postaje opasna preporuka za Partizan. Kada sam došao u klub bilo mi je potrrebno godinu dana da se ubeđujem sa igračima koje smo želeli. Međutim, pogodili smo sa tih par igrača u startu, oni su po odlasku od nas počeli da zarađuju neverovatno mnogo i tako su njihova reputacija i transferi postali moje oružje u pregovorima, recimo sa Menigom, ali i sa svim ostalima. Pa sam Rikardo, da pokazujem ono što je dobio prvim i drugim dolaskom u Partizan, dovoljno je i ne moram ništa drugo da spominjem. Došli smo u situaciji da ljudi i iz najjačih liga žele da dođu u Partizan. Dobijamo i ponude iz Serije A, iz Primere, Francuske ...

24sedam/Katarina Mihajlović
Ivica Iliev

Koji je to profil igrača?

- Ima svega! Ali najčešće su to stariji i oni dosta mlađi. Igrači u punoj snazi izlaze sa mnogo većim zahtevima!

Da li može da se nađe tako pojačanje za Partizan?

- Mora da se namesti! Da se oseti trenutak. Mi smo imali jednog igrača na meti, bio je napadač u drugoj ligi. Tog momenta je dao četiri gola, ali ga nismo mogli tokom sezone da angažujemo. I onda pripremamo teren za leto, a on eksplodira, uvede klub u ligu i postane prvi strelac. Ode, više nije bilo realno da ga možemo stići! Brzo sve ide u fudbalu! E, takvih smo imali dva-tri slučaja, što nije normalno. Vidiš igrače koji još ništa nisu napravili, a već posle pet-šest meseci dostignu neverovatne cene na tržištu. I ne stigneš da reaguješ, moliš se bogu da ne idu dalje od tog nivoa, ali ne vredi!

24sedam/Katarina Mihajlović
Ivica Iliev

Menig spominje Čeha Černog iz Tventea?

- Pa, to je lepo! Šalim se i kažem da bi bilo dobro da ga on plati!

Koliko je on bio ozbiljna meta?

-  Ne znam koliko sad možemo o tome da pričamo. Neko misli da je blizu ako se raspitujemo za igrača... Da ne ulazimo dalje  u priču, bolje da govorimo o konkretnim stvarima!

Recimo o Fejsi? Slobodan je!

- To je slična situacija kao i sa Evertonom. Veliki igrač, šampion. Igrali smo zajedno 2010. godine. Fantastičan momak, jednostavno se o njegovim kvalitetima ne diskutuje. Koliko je realno, moramo da vidimo. Mnogo toga mora da se poklopi! Kompleksna je stvar dovođenje igrača! Možda jednog dana sveznalicama objasnim koliko uslova mora da se ispunio da bi se završio prelazak jednog igrača. 

MN Press
Ljubomir Fejsa i Milan Smiljanić

Koji su uslovi?

- Prvo i najvažnije je saznati karater igrača, a to je uvek teško kada je reč o strancima. Mi sada recimo imamo idealnu situaciju u ekipi. Pogledajte samo kako proslavljaju golove! Pogledajte tri gola protiv Metalca, pa protiv Kolubare.... Ta euforija, to zajedništvo, jednim pogrešnim potezom možeš da se uništi.

Kako biste "sveznalicama" objasnili tehnologiju dovođenja pojačanja?

- Što kaže naš počasni predsednik Ivan Ćurković - "u fudbalu je najveća demokratija, svi misle da znaju i da imaju pravo da kažu". I ti moraš to da prihvatiš! A u principu, nema razlike između mene koji gledam "Grey's Anatomy", pa posle toga mislim da bih mogao da operišem ljude i onih koji misle da se razumeju u fudbal! Svi mi znamo da prepoznamo ervogol! Čak i moja mama, koja me nikad zbog treme nije gledala. Kad krenemo da diskutujemo o svemu što čini komplikovanim moj posao dolazimo i do pitanja zašto smo neke ljude izgubili koji su pokazali talenat da ga rade? Pa zato što su se pod pritiskom medija, navijača i okruženja jednostavno pogubili! Imaš ideju, ali zbog bočnih udara okoline sklizneš sa svog puta i ti posle toga ne znaš gde udaraš, izgubiš sebe. Zato je važno da veruješ u sebe, čak i kada shvatiš da si možda napravio grešku...

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Šta ste vi grešili?

- Pa, kad stavimo na papir strance koje sam ja doveo, one na koje sam računao kao moje "bombe", nisam pogrešio ništa! Nijednog jedinog! Pogrešio sam, međutim, onda kada sam hteo da budem veći od života, da izmišljam toplu vodu! Da nađem u Rijeci, afričkog fudbalera koji ima nenonarmalne fizičke karakteristike i da od njega napravim vrhunskog igrača. Prvo, ja nisam trener da bih pravio igrače, a drugo, u ovom sistemu gde sve ide brzo, gde je svaki meč na život i smrt, nema se vremena za tako nešto. Ali brzo sam shvatio da ja to ne znam! Ne mogu da stvaram takve igrače, ja sam direktor...

Zar Sadik ne bi mogao da svrsta u tu kategoriju "stvorenih u Partizanu"?

- Ne! Kod Sadika je obrnuto! Ko njega je bio dominantan tehnički kvalitet, a nedostajala je fizika! Ona se dobija radom i može je steći svako od nas. Onaj ko ima samo fiziku, on ne može da dobije tehniku. Ja sam znao da će ljudi kad budu videli Sadika onako klimavog da reaguju, ali ja sam morao da ga uzmem godinu dana pre negho što sam želeo! Rizik je bio neophodan i bio je isplativ. Tim transferom sam najponosniji!

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Još neka greška?

- Kod juniorskog fudbala! Previše sam se oslanjao na impresije koje sam stekao gledajući dečake u konkurenciji omladinskog fudbala, bez prethodnog njihovog suočavanja sa seniorskim fudbalom. Kod dvojice igrača sam ozbiljno pogrešio! Oni su sada na marginama seniorskog fudbala, a mi smo se na greškama naučili. Sada smo ušli u drugačiji sistem rad, a to je stvar iskustva. Pravi primer je Marko Milovanović! Baš pre neki dan smo pričali sa kolegama iz Omladinske škole i rekao sam im da više neću ni da čujem kako mi neko dete od 12-13 godina najavljuje kao velikog igrača. Koliko se samo puta desilo da ih već u 15. godini nema nigde. Zato je važna koordinacija i veliki rad svih ljudi u klubu. Želja nam je da dovodimo fenomenalne strance i da svake godine izbacujemo fenomenalne klince, što opet ne garantuje uspeh!

MN Press
Nigerijac Solomon, pojačanje iz Rijeke, u duelu sa Volkovom

Da ne spominjemo samo greške...

- Bolje samo greške spominjati i o njima razmišljati, jer one te vode, opominju i ne dozvoljavaju opuštanje. Zbog toga mi je u neku ruku drago što ima toliko "hejtera" u ovoj zemlji. Ako bi me hvalili ja bih se opustio, ali kada me napadaju, trudim se da budem još jači!

I onda namerno kažete "stiže bomba"?

- Namerno! Neka što veća masa bude protiv mene, mene to inspiriše. To u meni pali motore.

A kako saznajete za sve te "hejterske komentare" kad niste na društvenim mrežama?

- Pa, ja ni vesti ne čitam, a ne društvene mreže! Ali dođu ljudi, kažu mi "ej, jesi čuo ono..."

Da li postoji neko u vašem okruženju ko vam traži da obuzdate optimizam i smanjite gromoglasne najave?

- Generalno, svi to traže! Ali, to je deo mog karaktera. Ovo sam ja, da li to smeta ili ne, dok god se bavim ovim biću ovo što sam sada. Neću sebe da izgubim, jer kad to počnem da radim, onda je došao kraj. Želim da uspeh i neuspeh bude samo moj! Ponosan sam na sve što sam uradio, jer je pozadina svega bio samo uspeh Partizana i čista sportska emocija. Kad god je nešto čisto, uspeh je zagarantovan! Znam da će se javiti oni i reći "nema ovog, nema onog"... Da, ali ja pričam samo o mom radu, a do mene je da pogodim igrača kog dovodim.  Sve ostalo, zavisi od raznih situacija. Pa ne mogu ja da budem odgovoran što je priznat gol, a lopta pre toga bila metar van terena. Kako meni da se pripisuje odgovornost za takav gol. Ili, generalni direktor napravi najveće transfere u doba korone, klub smo koji svaku platu plaća, što je nezamislivo, i sutra će mu neko reći "nisi iz fudbala". Pa, on se i ne bavi fudbalom, on je fudbal prepustio struci!

MN Press
Rikardo i Lutovac

 

Da li bi Zvezdino dete Srđan Mijailović iz Čukaričkog mogao da bude vaša sledeća bomba?

- On je jedan od četiri-pet potencijalnih pojačanja za jednu poziciju koju tražimo. Ko će od njih doći, detalji će odlučiti. Ali, ja kad pričam o "bombama", to su uglavnom ofanzivni igrači. Zato ne bih da prebacujem taj teret na defanzivne vezne ili štopere... Oni su bitni za ekipu, ali ne treba da budu opterećeni ličnom statistikom u smislu postignutrih golova, broja asistencija.

Šta mislite o trendu davanja srpskog državljanstva stranim igračima?

- Postoje pravila i zakoni države koji regulišu to pitanje. Zna se ko i na koji način stiče pravo. Ne bih mogao da kažem da imam nešto protiv, jer generalno postoji veliki broj naših ljudi sa dvojnim državljanstvima.

MN Press
Stanojević i Natho

Da li na primer Natho može postati državljanin Srbije?

- On će sada biti pune tri godine u Srbiji. Ja stvarno ne znam da li je to dovoljno da bi dobio  naš pasoš. On je jedan fudbalski genije od velike važnosti za našu igru i atmosferu u svlačionici. On utče na stabilnost ekipe, daje samopouzdanje, bitan igrač za nas. Nadam se da će pripreme krenuti poptuno zdrav. To je majstor kao Sale Ilić, to su igrači koji i u 48. godini da ih probudiš u četiri ujutru mogu da naprave jedan genijalni potez na terenu. Njihovo znanje je nesporno, samo ih fizika ograničava da traju još dugo, dugo.

Da li će Lola Smiljanić produžiti ugovor?

- Imamo spisak 12-13 igrača kojima ističu ugovori. U toj grupi su i Natho, Urošević, Lola... Nemoguće je da svi tokom januara produže ugovor. Dosta će zavisiti od stanja u kojem se nalaze, od želje, rezulata. Jedno je kada pričate sa igračem kao šampion, a drugo  kad ste vicešampion. Nedavno sam rekao lakše se igra praznog stomaka, kada si gladan. Mislim da je korektno se sami izbore za produženje ugovora. U ovom poslu nema ljutnje, a i da se ljute, to mi je najmanje bitno. U ovoj priči je najbitniji Partizan i ono što oni pokažu na terenu. Iskren sam sa svima i nema kompromisa. Zavisimo od rezultata, kako ja, tako i oni!

24sedam/Katarina Mihajlović
Stanojević i Natho

Na leto će ponovo neko morati da ode?

- Meni je stvarno krivo, što se stalno poteže to pitanje, kao da se ne shvata da nam 80 budžeta zavisi od prodaje igrača i Evrope. Mi tako živimo. Druga je stvar kada bilo koji portugalski klub uđe u sezonu sa već 65 odsto pokrivenim budžetom, ali to je tako i mi moramo da prihvatimo realnost.

Stižu li ponude?

- Svakodnevno! Pogledajte samo tim Srbije i vidite koliko je igrača tu koje je ova uprava prodala. Radi se dobro sa mladima, stranci odskaču i zato mnogi znaju da iz Partizana može izaći samo kvalitetan igrač.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike