Ostvario sam transfer života, Dancima pokazao srpsku ćud, otac pobedio koronu: Eks najbolji strelac, Makarić za 24sedam ispratio burnu 2021.

31.12.2021

09:00

0

Nekadašnji napadač Radnika otkrio planove i za nastavak sezone

Ostvario sam transfer života, Dancima pokazao srpsku ćud, otac pobedio koronu: Eks najbolji strelac, Makarić za 24sedam ispratio burnu 2021.
20210518npMakaric12 - Copyright MN Press

Sa epitetom najboljeg strelca Superlige, kao i "novopečenog" reprezentativca Srbije, Milan Makarić je letos otišao u Dansku. Posle Vojvodine, Proletera, Spartaka, Bačke, Zvijezde, niškog Radničkog i Radnika, 26-godišnji napadač obreo se u klubu sa severa Evrope.

Ugovor sa Alborgom (Olborgom) potpisan je na četiri godine, a sa Makarićem smo popričali o brojnim temama, fudbalskim, ali i iz privatnog života. Na početku razgovora za 24sedam, hteli smo da otklonimo dilemu.

Da li je potpisao za Alborg ili Olborg?

- To me svi pitaju, kako se kaže. Hajde da kažemo da su oba izgovora ispravna. Svi mi, koji nismo Danci, izgovaramo sa A - Alborg. Ali oni tamo izgovaraju sa O - Olborg. Piše se sa dva A i po pravilu je Olborg. Ali nije pogrešno, koja god varijanta da se upotrebi - kazao je Makarić koji je priznao da se već poprilično prilagodio na sve što ga je dočekalo hiljadama kilometara daleko od domovine.

- Veoma lepo sam prihvaćen. Možda nisam ni očekivao tako lepu dobrodošlicu. Baš zbog toga sam se vrlo brzo privikao i na klub i na ligu. Brzo sam i zaigrao, preskočio sam prve dve-tri utakmice, ali sam onda postao standardan.

 

 

Oduševljen sam i trening centrom, ali i ljudima. Kako njihovim odnosom prema meni, tako i prema ostalim igračima. Tereni, sportski centar i to je na vrhunskom nivou. Uvek očekujem više, ali mislim da sam se dobro uklopio, i da sam ja dao maksimum kako bi se sve to ostvarilo. Od naredne polusezone očekujem još više - objasnio je Makarić koji je stigao u potpuno novu sredinu.

Klima je drugačija, jezik takođe...

- Na hranu i klimu sam se najteže navikao, ali recimo da sam se stabilizovao u poslednjih mesec dana, kada pričamo o hrani i vremenu. Malo je hladnije i drugačija je klima, oštrije su te hladnoće. Ali navikao sam se. Došao sam letos, kada je malo prijatnije. Ali je sada sve u redu.

Uglavnom se sporazumevamo na engleskom. Danski jezik je prilično težak, ali sam pohvatao neke reči, za osnovnu komunikaciju. Potrebno je dosta vremena da se nauči, ali za početak, engleski obavlja posao.

I Srbija i Danska imaju Superligu, ali razlike ipak postoje.

- Kada sam dolazio, nisam imao mnogo informacija, niti sam imao nekog prijatelja koga bih pitao. Nešto malo informacija sam dobio od Milana Jevtovića (igrao za Arhus/Orhus prim. aut), ali nisam znao nešto više o tamošnjem fudbalu. Ipak, kada sam došao, bio sam prijatno iznenađen.

Doživeli su ekspanziju. Sada su se plasirali na Mondijal u Kataru, pre toga i na Evropsko prvenstvo. I ta astmosfera se oseća. Puni su stadioni, svaka utakmica je medijski ispraćena maksimalno.

Kada je reč o ligi... Evo, uporediću je sa našim fudbalom. Sistem je drugačiji, zahtevnije je fizički i igra se mnogo brže. Bolji su i tereni i pune su tribine i sve to ima svoje. Ako pričamo o kvalitetu, tu nisu na nekom višem nivou, ali ko god prati danski fudbal zna da se to nadoknađuje fizičkom spremom.

MN Press
 

Srbiju je napustio kao najbolji strelac sezone, sa 25 golova. Dosadašnji učinak je četiri gola iz 16 utakmica.

- Tako je, i dve asistencije. Težim ka boljem i znam da mogu. Takođe, period pilagođavanja je prošao i očekujem da u nastavku sezone bude mnogo bolje. Nadam se da će biti mnogo više golova nego u prvom delu sezone.

Nedavno je bio u centru pažnje medija. Igrali su protiv Sonderjiskea... Protivnički igrač, Emil Holm je provocirao, onda mu je uzvraćeno istom merom. Ipak, kasnijih problema nije bilo...

- Oni su tada bili poslednji na tabeli i pre samog penala imali smo neke oscilacije u igri, ali smo bolji rival do tog penala. Nas dvojica smo se već na terenu pokoškali u jednom duelu. Eto, posle penala za njih, prišao sam i rekao sam mu da će da promaši. Međutim, pogodio je i onda je on stavio ruke na uši.

 

U sledećoj situaciji, posle desetak minuta, mi smo dali gol, a ja sam reagovao spontano. Ne mogu da kažem da sam planirao ili hteo, ali jednostavno se to tako desilo. Trenutak. Posle su me svi u klubu pitali zašto sam to uradio, ali su generalno bili zadovoljni.

I navijači su bili oduševljeni. Pitali su me zašto sam to uradio... Eto možda i zbog tog našeg mentaliteta. Komentari su uglavnom bili pozitivni, a i sve je posle toga bilo u redu. Nije bilo problema, ali to ne znači da će to i da se ponavlja.

Na kraju polusezone Alborg je na četvrtom mestu, a cilj je postavljen već na početku sezone.

- Mislim da smo mi, Midtjiland i Kopenhagen trenutno u boljoj formi u odnosu na ostale. Cilj kluba, kada sam došao bio je plasman u Evropu. To je i dalje na snazi i na dobrom smo putu. Imamo dobru i mladu ekipu i možemo. Prve od četiri ekipe idu u UEFA takmičenje.

Midtjiland je trenutno prvi i beži sedam bodova. Ipak, ovaj danski tim je za sportsku javnost u Srbiji je bio zanimljiv zbog grupe Lige Evrope u kojoj je bila i Crvena zvezda. Ipak, iz Lige Evrope su ispali u Ligu konferencija, pa je tamošnja javnost bila i razočarana.

Nova godina u rodnom Stepanovićevu

- Ako ima zdravlja, biće svega i da što pre prođe ova situacija sa koronom. Proslaviću u krugu porodice, u svom selu Stepanovićevu, pored Novog Sada. Uvek volim da naglasim odakle sam - kazao je Makarić.

- Očekivao sam da Midtjiland prođe, jer su kvalitetna ekipa. Ali sticajem okolnosti su ispali. Naravno da mi je drago što je Crvena zvezda bila prva u grupi, ali su oni dosta razočarani. Bili su ubeđeni da prolaze, i to kao prvi. Komentari uoči utakmice sa Zvezdom bili su da sigurno prolaze. Oni i Zvezda, a Bragu su otpisali.

Poslednji Makarićev klub, Radnik u proteklih nekoliko meseca ostvario je dva velika rezultata. Zvezda je iz dva meča protiv njih uzela samo bod, odnosno Surduličani su osvojili četiri.

- U kontaktu sam sa bivšim saigračima. Skoro sam bio kada su igrali sa Radničkim iz Kragujevca, pa sam bio da ih obiđem. Sa Bogdanovskim, Jokićem... Stalno se čujemo. Malo su mlađi od mene, pa me pitaju za neki savet.

Napravili su dobar rezultat sa Zvezdom. Pobeda u Surdulici je veliko iznenađenje, a onda još i remi u Beogradu. To nema cenu i video sam koliko su bili srećni. Veliki rezultat. Očekujem da se u nastavku sezone popnu gore i izbegnu plej-aut.

Zimski odmor je već pri kraju, ali je i potrajao.

- Došao sam 30. novembra i biću do 4. januara u Srbiji. Već narednog dana počinju i pripreme. Na Maltu putujemo 18. ili 19. januara u toplije krajeve, a sezona se nastavlja 20. februara.

MN Press
 

Ovu godinu će Makarić verovatno pamtiti po transferu, debiju za nacionalni tim, ali i po još jednom detalju.

- Imao sam turbulentnu godinu, od nekih lepih do nekih manje lepih trenutaka. Pamtiću je po pozivu u reprezentaciju, učinku u Radniku, kao i da sam bio najbolji strelac lige. I naravno transfer, ali sam imao i nesreću da mi se otac razboli od korone. Bio je u bolnici (o čemu je već pričao za naš portal), i situacija je bila veoma ozbiljna. Ali se izvukao, i sada je još jači. To su neke stvari koje su obeležile ovu godinu - zaključio je razgovor za 24sedam Makarić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike