Predsednik Blizzarda Alen Brak podneo ostavku usred kontroverznog skandala

03.08.2021

17:19 >> 18:00

0

Autor: rur.rs

Počelo je s promenama

Predsednik Blizzarda Alen Brak podneo ostavku usred kontroverznog skandala
RuR/Blizzard Entertainment

U jeku kontroverzne tužbe o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji žena upućenu Activision Blizzardu, predsednik Alen Brak je zvanično podneo ostavku, i predao štafetu Džen Onil i Majku Ibari.

Onil se pridružila Blizzardu u januaru. Zauzela je poziciju izvršnog potpredsednika, odakle je rukovodila razvojem Diablo i Overwatch franšiza. Takođe je bivši lider Vicarious Visions studija, koji je danas sastavni deo Blizzarda.

Pročitajte još:

Posle mnogo godina u XBOX-u, Ibari se pridružio kompaniji 2019. godine, otkada se uglavnom bavi razvojem njene onlajn platforme, Battle.net.

Onil i Ibari poseduju preko tri decenije iskustva u gejming industriji, i od danas će preuzeti potpunu odgovornost developmenta igara i operacija unutar firme. Oboje su naglasili da su im zaposleni i bezbedno okruženje na radnom mestu najveći prioriteti. Obećali su okruženje gde će se žene, ljudi bilo kog pola, nacionalnosti i seksualne orijentacije osetiti baš kao kod kuće.

Blizzard je nedavno postao meta velike optužbe na kalifornijskom sudu o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji žena, nejednakoj plati i drugim zloupotrebama pozicije. Potvrđeno je da je jedna žena čak oduzela sopstveni život zbog teških uslova na radnom mestu.

Mnogi su stali na stranu žrtava, dok je vrh same kompanije potpuno odbacio optužbe, rekavši da su ”mnoge situacije izvučene iz konteksta” i u većini slučajeva ”potpuno netačne”. Izvršni direktor Bobi Kotik je potom istupio, rekavši da kompanija nije zauzela pravilan pristup, i da planira da uvede nove mere kontrole zaposlenih, pruži podršku onima kojima je potrebna, i kreira potpuno bezbedno okruženje za sve.

Blizzard radinici su ipak organizovali štrajk, i dobili podršku od drugih velikih firmi, poput Ubisofta.

Koliko će se promeniti politika Blizzarda sa novim rukovodiocima na čelu kompanije?

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi