Novo vreme u Srbiji: Počeo da radi Nacionalni savet za razvoj esporta, održana prva sednica

08.06.2022

15:03

0

Kabineti predsednika Srbije i predsednice Vlade Srbije pružili podršku

Novo vreme u Srbiji: Počeo da radi Nacionalni savet za razvoj esporta, održana prva sednica
Gejming - Copyright Unsplash

Prva sednica Nacionalnog saveta za razvoj E-sporta u Republici Srbiji održana je danas u zgradi Vlade Srbije.

Uz podršku Kabineta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić formiran je Nacionalni savet za razvoj E-sporta u Republici Srbiji, što svedoči o tome da je naša zemlja prepoznala E-sport industriju kao oblast za dalji razvoj.

Predsednik Nacionalnog saveta za razvoj E-sporta Vladimir Cvetković, istakao je da je industrija e-sporta i gejminga u ekspanziji u celom svetu, i da zato naša zemlja ima veliku šansu da se pozicionira kao lider u ovom delu Evrope.

E-sport industrija se konstantno razvija i širi stvarajući nove mogućnosti za navijače, klubove, igrače, sponzore, investitore i inovatore.

Kako industrija prolazi kroz tehnološku transformaciju, investitori prepoznaju novi poslovni potencijal, a zajedno sa rastućim interesovanjem investitora, stvaraju se i brojni novi startapi.

Na sastanku je istaknuto da je kao prvi korak neophodna izrada Nacionalne strategije za razvoj E-sporta.

Cilj je da aktivnosti i implementacija strategije doprinesu daljem ekonomskom jačanju Srbije i stimulišu dalji razvoj visoko tehnološkog preduzetništva, digitalizacije i IKT sektora, što će privući investicije u novim i naprednim industrijama kao što je E-sport.

Aktivnosti u okviru primene strategije doprinele bi rastu BDP-a, zapošljavanju, privlačenju i dovođenju velikih stranih kompanija, povećanju prihoda od evropskih i svetskih eSport turnira, povećanju naplate poreza u vezi sa eSport industrijom i stimulacijom mladih.

Takođe, istaknuto je da je potrebno raditi i na razvoju novih programa edukacije i dodatnog usavršavanja u oblasti E-sport i gejming industrije.

Očekuje se da dalji razvoj ekosistema eSport industrije ojača ekonomiju Srbije, privlačenjem više međunarodnih kompanija ali i igrača, zatim, generisanjem prihoda za privatni i javni sektor i održavanjem više međunarodnih sportskih događaja u našoj zemlji, kao i otvaranje novih radnih mesta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike