Raskid FIFA i EA Sportsa posle 29 godina! Svi su se pitali kako će se igrica ubuduće zvati i odgovor je konačno došao

11.05.2022

13:01

0

Autor: 24sedam

Brend "FIFA" ima više smisla kao video igrica nego kao upravljačko telo fudbala, rekao prvi čovek EA

Raskid FIFA i EA Sportsa posle 29 godina! Svi su se pitali kako će se igrica ubuduće zvati i odgovor je konačno došao
Đani Infantino - Copyright Profimedia

Američka kompanija za proizvodnju video igara "Elecrtonic Arts" (EA Sports) okončala je svoju saradnju sa FIFA dugu skoro 29 godina. Kada se važeći ugovor završi u decembru više ništa neće biti isto kao što su navikli ljubitelji popularne igrice "FIFA", pa ni njeno ime koje će ubuduće biti EA SPORTS FC.

Nije teško pretpostaviti zašto se nešto što je trajalo gotovo ri decenije završilo raskidom. Naravno, novac je u pitanju.

Iz EA se moglo čuti poslednjih dana da je FIFA za nastavak saradnje tražila između 1.500.000.000 i 2.000.000.000 evra da za narednih deset godina igrica nosi u svom imenu akronim FIFA, što su Amerikanci odbili smatrajući da je traženi iznos prevelik. Prve naznake razlaza isplivale su prošlog novembra kada su specijalizovani portali za praćenje "gejming" industrije preneli reči predsednika EA koje je izgovorio na sastanku u firmi:

- Imali smo sjajne odnose sa FIFA-om u poslednjih 30 godina. Stvorili smo milijarde vrednosti,  stvorili smo jedan od najvećih zabavnih objekata na planeti. Rekao bih, i to može biti pomalo pristrasno, da brend FIFA ima više smisla kao video igrica nego kao upravljačko telo fudbala. Mi to ne uzimamo zdravo za gotovo i trudimo se da ne da budem arogantni. U suštini ono što dobijamo od FIFA za godinu dana bez Svetskog prvenstva su četiri slova na prednjoj strani kutije, u svetu u kojem većina ljudi više ne vidi kutiju jer kupuju igru onlajn. Dok gledamo u budućnost, želimo da razvijamo franšizu, a ironično je da je FIFA licenca zapravo bila prepreka tome - rekao je navodno Vilson pred svojim zaposlenima.

"FIFA 23" biće poslednja igra franšize koja će biti objavljena. EA zatim planira da lansira EA Sports FC 2023. godine, oblik interaktivnog igranja u saradnji sa više od 300 partnera iz fudbalskog sveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike