Ekspert za škotski fudbal nema dilemu od koga Srbiji preti opasnost

09.11.2020

11:50 >> 17:18

0

Autor: Milan Nastić

Ivan Golac za 24sedam detaljno analizira prednosti i mane rivala orlova

Ekspert za škotski fudbal nema dilemu od koga Srbiji preti opasnost
Copyright MN Press

Bivši fudbaler i trener Ivan Golac, jedan je od onih koji najbolje poznaje škotski fudbal. Kako i ne bi, kad je kao menadžer ostvario istorijski uspeh sa Dandi junajtedom 1994. godine, osvojivši FA kup Škotske, što klubu do tada nikad ranije pošlo za rukom.

Golac je u razgovoru za 24sedam dao prednost selekciji Srbije, ali je istakao da nikako ne treba potceniti našeg protivnika, jer se radi u odlično organizovanoj selekciji.

MN Press

– Neće nam biti lako, iako škotska javost daje prednost reprezenataciji Srbije. To nikako ne sme da nas opusti, maksimalno fokusirano mora da se uđe u taj okršaj. Oni su izuzetno borbena i tvrda selekcija, nikad se ne predaju. Moramo da ih pobedimo u 90 minuta, ako uđemo u produžetke ili penale, šanse nam se umanjuju – kazao je na početku razgovora za 24sedam Golac.

Pročitajte još: Kako bi mogao da izgleda tim Srbije bez aduta iz Italije

Bivši trener ističe da je su “orlovi” tehnički potkovaniji od Škota, ali da se današnji fudbal više zasniva na fizici, po čemu su oni i prepoznatljivi.

Nema dileme da su naša dva glavna igrača Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić, oni su izgurali najveći deo posla. Da nije bilo njih dvojice, mislim da ne bi došli u situaciju da se borimo za plasman na Evropsko prvenstvo. Tu je i Sergej Milniković Savić, ali moje mišljenje da on nije iskoristio ni pet odsto svog ogromnog talenta. Sa njim se radilo pogrešno, a ima ogroman potencijal, što se najbolje moglo videti u prethodnih nekoliko utakmica. Mislim da imamo bolju sredinu od njih, ali to moramo na terenu dokazati. Ako Filip Kostić bude potpuno spreman, takođe može mnogo da nam znači, ima brzinu i tehniku.

Tanjug/Peter Powell/Pool via AP

Što se tiče Škota, najveća opasnost za orlove preti od Endija Robertsona (na fotografiji), fudbalera Liverpula.

Ako zaustavimo njega, smatram da smo uradili veliki deo posla. Ponovo su vratili iskusnog Grifita, što dovoljno govori koliko im znači duel sa Srbojim. Videćemo, kakav će sastav da izađe, ali smatram da je sve u našim rukama. Moram da kažem da sam optimista, ali nikako ne sme da ih potcenimo, jer će to naš protivnik sigurno znati da iskoristi. Mislim da su čak malo i rastarećeniji od nas, zvali su me neki prijatelji Škotske, i rekli da su svi tamo svesni da je prednost na strani Srbije – poručio je Golac za 24sedam.

Golac ističe koliko će biti bitan meč za izabranike Ljubiše Tumbakovića, jer su poslednji put na kontinentalnom šampionatu bili pre 20 godina.

– To dovoljno govori koliko će nam značiti pobeda nad Škotskom. Imamo brzinu, ali isto tako ne smemo da se zalećemo, nego da igramo mudro, pametno i da koristimo svaku priliku koja nam se iskoristi. Pretpostavljam da se oni neće previše otvariti i da će čekati svoju šansu. Pre svega to mislim na Robertsona, i upravo na njemu treba najviše da vodimo računa. Ako se opustimo, to može da nas košta plasmana na EP.

Pročitajte još: Šta se sve dešavalo u nedelju uveče kada je stigla inforamcija da je “Italijani” ne dolaze

Ivan Golac osvrnuo se i na mogućnost da srpski fudbaleri koji igraju u Seriji A, ne nađu na spisku igrača za duel sa Škotskom.

– Totalno je ludilo u svetu zbog korone. Naravno da su ljudski životi najvažniji, ali isto tako sport ne sme da stane. To što pokušavaju Italijani, nema veze sa logikom, da nekome zabraniš da igra za svoju zemlju, zbog nekih mera koja je uvela samo ta regija. Nadam se da ćemo biti kompletni za najavažniju utakmicu.

Profimedia

On ističe da su Srbija i Škotske nesrećne reprezentacije, jer su imali dosta velikih igrača u istoriji, ali da nikad kao selekcije nisu napravili neki značajniji rezultat na velikim takmičenjima.

Pogledajte koliko je dobrih fudbalera igralo za obe selekcije, a ništa u istoriji nije urađeno. Ajde, mi smo i nešto ostvarili, ali Škotska, baš nista, a imali su toliko velikih igrača od Keni Dagliša, Džimi Lejtona, i mnogo drugih, ali nikako da naprave neki značajniji rezultat – istako je Golac.

Bivši fudbaler i trener žali što publika neće imati priliku da prisustvuje tom meču, a sigurno bi bili od velike koristi za “orlove”.

– Zato služi prednost domaćeg terena, da uz podršku svojih navijača dođeš do pobede. Nama će to sigurno nedostajati protiv Škotske, ali moramo da se adaptiramo na nove okolnolsti. Biću iskren, meni mečevi bez puzblike izgledaju kao malo jači trening. Sve mi je to malo isiljeno, nema energije, što je izuzetno bitno u sportu – zaključio je Golac za 24sedam.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike