Desna ruka Piksija u stručnom štabu: Tajanstveni Japanac Katušito Kinoši

03.03.2021

18:21 >> 18:24

0

Novi trener orlova ima veliko poverenje u japanskog stručnjaka sa kojim je radio u Nagoji i Kini

Desna ruka Piksija u stručnom štabu: Tajanstveni Japanac Katušito Kinoši
Copyright Profimedia

Ko je Katušito Kinoši, stručnjak za kondicione pripreme koji će se ubuduće starati za rad sa igračima reprezentacije Srbije? Rođen je 1964. godine, završio je državni univerzitet sportskih nauka, a master je dobio na Univerzitetu u Tokiju. Prvi ugovor je potpisao sa ekipom Belmara Hiratsuka dok je radio doktorat, a kao fudbaler nastupao je u nižim ligama do svoje 29. godine.

Kinoši je fudbalski trener od 1995. godine, a od tada je bio član stručnih štabova u Serezo Osaki, Uravi Red Dajmonds, Omiji, Jokohami i Nagoji Grampusu, a poznat je i kao dugogodišni lični trener japanske fudbalske legende Kazujoši Mijure koji je u 53. godini nedavno igrao zvaničan prvenstveni meč za Jokohamu u Džej ligi. Oženjen je, otac troje dece.

Prvu saradnju sa aktuelnim selektorom Stojkovićem ostvario je u Nagoji, da bi mu se 2015. godine pridružio u Gvangdžou R&F.

Da, pozvao me je da budem deo njegovog tima rekavši mi da sam ja njegova desna ruka. U to vreme postojala je neformalna ponuda da produžim ugovor sa Nagojom, pa sam bio malo konfuzan oko toga da li vredi ići u nepoznato ili da odbijem Kineze, iako je ponuda bila jako dobra. Bio sam, takođe, zabrinut oko toga da li će se poštovati potpisano, pa konačna odluka nije bila vezana samo za Stojkovića – rekao je Kinoši u jednom intervju japanskom “Footballista”.

Rezervisanost prema kineskom fudbalu izazivao je i kvalitet igrača i trenera, jer je bila upadljiva disproporcija između prvih igračkih zvezdi dovedenih iz Evrope i Južne Amerike i domaćih igrača.

– Stojković je autentičan, čovek stvoren za trenera, neverovatnog talenta. Bio sam nervozan zbog toga što će moj svakodnevni rad biti na ispitu, jer to vam je kao da gledate u vrh sveta, a možete ga dotaći rukom.

Kinoši je čovek koji se prilagođava sredini u kojoj radi. To znači da japanski metode neće biti primenjene na “orlovima”, kao što to nije bio slučaj dok se sa Piksijem nalazio na zadatku u Gvangdžou R&F.

– Svestan sam da nisam doneo u Kinu japanski stil onakakv kakav jeste. Ono što sam radio bilo je stvaranje kineskog stila uspomoć Japanaca, koji su gradili temelje omladinske škole kluba. Očekujem da će to preuzeti da rade domaći stručnjaci. Jedno od naših dostignuća je da čujemo zahvalnost roditelja i mladih igrača. Deca su stekla kulturu i pravilno vaspitanje, jer 99 od 100 igrača neće moći da postanu profesionalci. Ako se kod njih razviju prave osobine kroz fudbal, onda će on biti koristan u nekom drugom svetu. To je jedan od naših ciljeva. Moj glavni posao je da držim treninge i skauting. Počastvovan sam što mi je to povereno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike