Dan kada je idol generacije pao na teren uz vrisak, a fudbalski svet zaplakao: Prošla je 21 godina od jedne od najstrašnijih fudbalskih povreda ikada (VIDEO)

12.04.2021

17:05 >> 18:15

0

Autor: Adam Štulić

Početak kraja slave Brazilaca Ronalda dogodio se na današnji dan

Dan kada je idol generacije pao na teren uz vrisak, a fudbalski svet zaplakao: Prošla je 21 godina od jedne od najstrašnijih fudbalskih povreda ikada (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube/ronaldogodmagic

Trojica južnoamerikanaca obeležili su tri ere fudbalske igre. Pele je bio planetarni idol 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, 80-te su protekle u znaku Dijega Armanda Maradone, dok je fudbalski Bog devedesetih bez premca bio Brazilac Ronaldo.

Legendarni “karioka” je lakoćom s kojim je postizao golove, ali i gracioznošću kojom je plenio na zelenom tepihu, na prečac osvajao sipmamtije ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu, koji su na današnji dan pre 21 godine u šoku i neverici gledali na travu rimskog “Olimpika”.

Lacio i milanski Inter igrali su meč Kupa Italije, Rimljani su na poluvremenu vodili 2:1, a tadašnji trener “neroazura” Marčelo Lipi pred nastavak drugih 45 minuta na teren je poslao “Fenomena”.

U jednom trenutku krenuo je ka golu rivala u karakterističnom trku, pokušao je da izvede jedan od svojih omiljenih driblinga (“biciklica”), kada se srušio na teren sa vidljivo veoma bolnom grimasom na licu. Koliko je sve izgledalo strašno najbolje pokazuje to što su svi fudbaleri Lacija koji su u tom trenutku bili oko njega podigli ruke, panično dozivajući lekarsku ekipu sa klupe Intera.

Dok su doktori Ronaldu ukazivali prvu pomoć, svi njegovi saigrači u neverici su odmahivali glavom, koliko zbog ozibljnosti situacije toliko i zbog toga što je to legendarnom Brazilcu bio prvi meč posle petomesečne pauze zbog povrede tetive u kolenu.

Ovoga puta dijagnoza je bila mnogo gora i označila je početak kraja fenomenalne karijere, koja nije do kraja dostigla svoj puni potencijal.

Dok su Ronalda, sa rukama na glavi, iznosili sa terena, ceo “Olimpiko” ga je pozdravio stojećim ovacijama, a njegov bivši fizioteraput je pre nekoliko godina izjavio da je to najgora fudbalska povreda koju je ikada video.

– Da vam pokažem fotografije koje imam, ne biste verovali – kazao je jednom prilikom za “FourFourTwo” Nilton Petrone i nastavio:

– Odmah posle operacije njegovo koleno je bilo veličine fudbalske lopte. Tri ili četiri epruvete su ispumpavale krv, to je bilo neverovatno. Imali smo nekoliko trenutaka u bolnici kada je plakao jer je želeo da dobije morfijum kako bi smanjio intenzitet bolova. Jednog dana usred noći me je nazvao i pitao me: “Kažite mi hoću li moći ponovo da igram fudbal, molim vas nemojte da me lažete.” Bio sam prisutan na početku rehabilitacije, kada je ceo svet govorio da mu je karijera gotova. Nauka je govorila da je malo verovatno da će se vratiti na teren, lekari su sumnjali…

Legendarni brazilski as je uspeo… Vratio se na teren posle godinu i po dana, bio je sjajan, ali nije bio to onaj Ronaldo koji je u punom trku “lomio kičme” rivalima… Izgubio je eksplozivnost, ali je uspeo još nekoliko godina da igra na vrhunskom nivou u dresu madridskog Reala i reprezentacije Brazila.

Čak i 20 godina kasnije, padanje i vrisak Ronalda još mi slama srce – napisao je jedan od fanova, drugi je istakao da je taj trenutak jedan od najtužnijih u istoriji fudbala, dok je treći dodao da je “Fenomen” i dalje najbolji igrač kojeg je gledao i da može samo da zamisli šta je mogao da uradi da nije bilo povreda.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike