Čekajući finale Eura: Sve što treba da znate o sudaru titana, Italija - Španija

06.07.2021

07:30 >> 07:44

0

Sudija će biti Nemac Feliks Brih

Čekajući finale Eura: Sve što treba da znate o sudaru titana, Italija - Španija
Copyright Profimedia

Koja reprezentacija će biti prvi finalista Evropskog fudbalskog prvenstva biće poznato večeras. Na stadionu “Vembli” (21:00) u Londonu snage će odmeriti Italija i Španija.

U narednim redovima upoznaćemo vas sa najbitnijim detaljima vezanim za “Azure” i “La Rohu”, kako za njihove međusobne okršaje, tako i za put do polufinala.

Ovo će biti četvrti uzastopni kontinentalni šampionat na kojem će igrati ove dve selekcije. Pre 13 godina, Španija je u četvrtfinalu pobedila posle penala (4:2), pošto prethodno nije bilo golova. Zatim, 2012. godine u Gdanjsku u grupnoj fazi su odigrali nerešeno (1:1), da bi se kasnije u finalu u Kijevu radovali Španci. Bilo je 4:0. Na narednom šampionatu u Francuskoj, 2016. godine, u osmini finala Italijani su pobedili sa 2:0.

Igrali su i u kvalifikacijama za Mondijal u Rusiji, na koji se Italijani nisu plasirali. U dva meča je bilo 1:1, odnosno 3:0 za Španiju. Ove godine ih, u oktobru očekuje i duel polufinala Lige nacija, u Milanu.

A kako su došli do polufinala?

Krenućemo od Italijana koji su formalni domaćini. Na šampionat su došli uz impresivan niz, što u smislu pobeda ili mečeva bez poraza. Na primer, u kvalifikacijama su bili dominantni,sa učinkom od deset pobeda iz isto toliko utakmica. To je u ovim kvalifikacijama uspelo samo još Belgijancima koje su igrom slučaja eliminisali u nedavnom četvrtfinalu u Minhenu.

Pročitajte još:

Trenutno Italijani na čelu sa selektorom Robertom Manćinijem imaju 13 vezanih pobeda i niz od 32 meča bez poraza. To je i rekord.

Do duela sa Špancima su stigli grupnim pobedama nad Turskom (3:0), Švajcarskom (3:0) i Velsom od 1:0. Svi mečevi su bili igrani na “Olimpiku” u Rimu. U osmini finala, u Londonu su posle produžetaka sa 2:1 izbacili Austriju, a zatim identičnim rezultatom i “Crvene đavole”.

Ova generacija nema zvezdu, u pravom smislu reči, ali je očigledno da takav sistem daje rezultate. Tako se niko nije ni izdvojio kao strelac. Po dva gola su do sada dali Ćiro Imobile, Lorenco Insinje, Manuel Lokateli i Mateo Pesina.

Kada je reč o dosadašnjim rezultatima, samo su jednom bili prvaci, i to davne 1968. Mada kao polufinalisti imaju “veliko iskustvo”. Igrali su čak pet puta, poslednje 2012. godine. Na prethodnom EP ispali su u četvrtfinalu, od Nemačke posle penala.

Neočekivani uspeh

Italija će za protivnika imati Španiju, trostrukog prvaka Evrope koja je za sada jedina koja je uspela da odbrani evropski tron. Titule su osvajali 1964, 2008. i 2012.

Na šampionat su došli u ne baš dobroj atmosferi, pošto je selektor Luis Enrike izostavio (sada bivšeg kapitena) Serhija Ramosa. Isto tako, nije ni poveo 26 fudbalera, koliko je po novim pravilima bilo dozvoljeno, već dva manje. Napravio je još jedan presedan, pa na spisku nije bilo nijednog igrača Real Madrida. To se do sada nikada nije desilo, ali ostaje da vidimo da li su se ovakvi “kockarski“ potezi isplatili.

Do prvenstva su došli uz osam pobeda i dva remija iz 10 utakmica, a do nokaut faze ne baš ubedljivo. I oni su kao i Italijani imali sreću da te mečeve igraju kod kuće. U duelima na “La Kartuhi” u Sevilji su igrali nerešeno sa Švedskom (0:0) i Poljskom (1:1), a onda su na kraju deklasirali Slovačku sa 5:0.

Pročitajte još:

Iako ovaj učinak nije bio impresivan, barem u grupi u kojoj su važili za favorite, kao drugoplasirani (prva bila Švedska) su otišli u nokaut fazu.

Mentalna snaga

Onda su dva puta igrali produžetke. Prvo su izbacili Hrvate sa ukupnih 5:3. Iako su u 77. minutu imali prednost od 3:1, dopustili su da “Vatreni” izjednače. Ipak, Alvaro Morata i Mikel Ojarzabal su bili spasioci sa po golom.

U četvrfinalu su bili uspešniji od Švajcaraca koji su ranije izbacili Francuze. Posle 90 minuta bilo je 1:1, a kako novih golova nije bilo u produžecima, izvođeni su penali, a opet je Ojarzabal dao gol za prolaz dalje. Veoma značajan je bio i golman Unai Simon sa dve odbrane.

Kao ni Italijani, ni Španci nemaju nekog igrača koji se izdvojio po golovima. Za sada po dva imaju Morata, Pablo Sarabija i Feran Tores.

Iza sebe imaju (kao što je rečeno) tri titule, četiri polufinala (poslednje 2012.), dok ih je na prethodnom Evropskom prvenstvu u osmini finala izbacila baš Italija.

Dakle, ima Španija (između ostalog) motiva pre svega u toj želji za revanšom. Ali i Italijani žele tu dugo čekanu titulu, a sada im se mnogo toga poklopilo i šansa je prilično velika i realna.

Obe selekcije takođe važe za one koje imaju iskustva na turnirskim takmičenjima, kao i za one “namazane”, koje ne prezaju ni od nekih stvari koje baš i nisu u skladu sa fer-plejom.

Ostaje nam da vidimo ko će biti uspešniji i ko će na megdan boljem iz okršaja Danske i Engleske (sreda, 21:00).

I za sam kraj podatak da će glavni sudija biti Nemac Feliks Brih.

Verovatni sastavi:

ITALIJA: Donaruma, Florenci, Bonući, Kjelini, Emerson, Barela, Žoržinjo, Verati, Kjeza, Imobile i Insinje.

ŠPANIJA: Unai Simon, Aspilikueta, Garsija, Laporte, Alba, Koke, Buskets, Pedri, Moreno, Morata i Olmo.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike