Bjelica nije ni zaigrao, a već je ušao u istoriju Majamija

26.03.2021

12:03

0

Autor: D. B.

Srpski košarkaš se odlučio na potez koji su pre njega povukla samo sedmorica igrača

Bjelica nije ni zaigrao, a već je ušao u istoriju Majamija
Copyright MN Press

Prelazak Nemanje Bjelice iz Sakramenta u Majami jedna je od vesti koje su obeležile poslednji dan prelaznog roka u NBA sezoni 2020-2021. Ali, odluka srpskog igrača da do kraja sezone nosi uniformu sa brojem 70 je ona koja je već svrstala univerzalnog vojnika srpske košarke u istoriju kluba sa Floride.

Naime, nijedan igrač u istoriji ovog kluba nije nosio broj 70. Majami je u NBA ušao 1988. godine, tri puta u istoriji je bio šampion (2006, 2012, 2013), a do sada je 217 igrača odigralo makar jedan meč za ovaj tim.

Bilo je tu velikih majstora kao što su Šakil O’Nil, Lebron Džejms, Dvejn Vejd, Kris Boš, Alonzo Morning, Tim Hardevej, Stiv Smit, Glen Rajs, Pi Džej Braun… Bjelica nije ni prvi igrač sa ovih prostora koji će igrati za Majami. Pre njega to su učinili Miloš Babić, ali i Predrag Saša Danilović.
Koliko je neuobičajeno da jedan NBA igrač obuče dres sa broj 70 svedoči činjenica da će Bjelica biti osmi košarkaš u istoriji NBA, ali i lige iz koje je ona nastala ABA, koji će na dresu poneti ovaj broj.

Pročitajte još

Davne 1949. godine to su učinili Džek Eskridž i Endi Kostecka. Sledei igrač kome je tako nešto palo na pamet bio je Čak Šer u Sent Luis Houksima i to 1957. Godinu dana kasnije broj 70 je nosio Ed Fleming u Minesota Lejkersima. Još jedan igrač ovog tima, Frenk Selvi, birao je isti broj na uniformi 1960. godine.

I zatim je nastala rupa. Niko u NBA nije nosio broj 70. Sve do majstora kontroverzi Denisa Rodmana. Kralj skakača se opredelio za ovaj broj 2000. godine kada je postao član Dalasa. Usledila je pauza od decenije i po. Sve dok Luiđi Datome nije uzeo za sebe sedamdeseticu u Bostonu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike