Ataman u malom, ali odabranom društvu: Pre njega ovo su uspeli samo Dušan Ivković i Dejvid Blat

01.06.2021

11:26 >> 11:28

0

Autor: Adam Štulić

Strateg Anadolu Efes ponovio uspeh velikih prethodnika

Ataman u malom, ali odabranom društvu: Pre njega ovo su uspeli samo Dušan Ivković i Dejvid Blat
Copyright MN Press

Anadolu Efes osvojio je istorijsku titulu prvaka Evrope. Turski tim je dve godine bio najbolji tim u Evroligi, a ono što nije uspeo u sezoni koju je prekunula pandemija virusa korona, istanbulski velikan je ostvario godinu dana kasnije.

Dok su Vasa Micic i drugovi proslavljali ogroman uspeh, pomalo u senci je ostao tvorac moćnog Efesa, Ergin Ataman. Iskusni turski strateg je često bio potcenjivan u pojedinim košarkaškim krugovima, ali je prošlog vikenda u Kelnu potpuno ravnopravno stao uz najbolje stručnjake na Starom kontinentu.

Ataman je, takođe, uspeo da uradi nešto što je pre njega pošlo za rukom samo dvojici trenera. A kada se kaže da su to Dušan Ivković i Dejvid Blat, podvig turskog stratega još više dobija na težini. Naime, strateg Anadolu Efes postao je tek treći stručnjak koji je uspeo da osvoji Evrokup i Evroligu. 

Jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena i nekadašnji selektor Jugoslavije i Srbije 2006. godine je sa moskovskim Dinamom osvojio drugo po jačini klupsko takmičenje u Evropi, dok se šest godina kasnije sa Olimpijakosom popeo na kontinentalni tron.

Blat je 2014. godine vodio Makabi do evroligaškog trofeja, a 2018. je sa Darušafakom osvojio Evrokup, dok je isto takmičenje Ataman osvojo 2016. godine kao trener Galatasaraja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike