Mili sebi pucao u dlan, odrastao u bedi, išao na ispite s braunilama: Potresni detalji iz prošlosti muzičara!

16.11.2021

13:26

0

Pošto je s porodicom izbegao u Beograd, živeo je u vešernici na vrhu jedne zgrade, u 15 kvadrata. Njegovi roditelji primali su platu od svega nekoliko maraka, ali loši uslovi nisu im uticali na lep odnos

Mili sebi pucao u dlan, odrastao u bedi, išao na ispite s braunilama: Potresni detalji iz prošlosti muzičara!
Aleksandar Milić Mili ATAImages/Antonio Ahel - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Aleksandar Milić Mili prisetio se teškog odrastanja, kao i trenutka kada je saznao da boluje od kancera, tokom ratnih godina u Jugoslaviji. Poznati muzičar istakao je da mu, kao i njegovoj porodici, nimalo nije bilo lako. Ipak, sve što ih je snašlo - nije uspelo i da ih uništi.

- Nikada nisam uspeo da shvatim rat i to potenciranje nacionalizma i sve što se desilo na Balkanu tih 90-ih godina. Recimo krenuo sam da izađem iz kuće, da se nađem napokon sa devojkom koja mi se jako sviđala, a napolju sam zatekao tenkove kad sam izašao i ljude sa puškama. Pitaju me gde ću, ja rekoh samo da se vidim sa devojkom. Samo su mi rekli: „Čoveče, dole u centru se puca i ratuje, vraćaj se odmah u kuću". Ja sam bio totalno zbunjen, ali sam morao da ih poslušam - rekao je Mili o početku rata u Sarajevu, pa zatim i nastavio svoju potresnu priču.

- Moji su već bili izbegli u Beograd iz Osijeka, kada sam ja sa trojicom drugara odlučio da krenem iz Sarajeva za Beograd. Roditelji su krenuli u posetu stricu u Beograd i nisu ni znali da im je to poslednji put da će videti Osijek. Samo su im javili da se ne vraćaju i da je po život opasno da idu nazad pa makar i po svoje stvari. To je bilo već '91. godine, dok sam ja godinu dana kasnije rešio da pobegnem za Beograd. Nas četvorica smo seli u jugo, koji je bio sav izrešetan jer je stajao na mestu gde se pucalo. Nismo imali staklo na prozorima, šoferki, morali smo da se celi zamotamo dok smo putovali, jer je napolju bilo jako hladno. Sećam se kako smo prelazili preko nekih brda, nismo ni znali tačno put i odjednom dolazimo do barikada na putu. Tu stoje ljudi sa puškama i mi nemamo pojma šta da očekujemo. Međutim pustili su nas kad smo im pokazali lične karte, vikali su: „Ovi su naši”. Došao sam samo u jednim farmerkama i majici koje sam imao na sebi u Beograd. Kad sam pomislio da ne može gore, taj rat i izbeglištvo, tada su mi našli maligno oboljenje. To je bio rezultat tog nekog stresa i mog unutrašnjeg razočaranja zbog rata.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Njegovi roditelji su uspeli da se zaposle, ali godine koje su sledile nisu bile lake.

„Godinu dana sam se lečio"

- Roditelji, brat i ja smo u Osijeku živeli u stanu koji je ranije bio banka, imao je 450 kvadrata i svoj park, a onda smo došli u Beograd u 15 kvadrata. To je bila vešernica na vrhu zgrade, gde je jedan deo improvizovan sa lavaboom i tušem, kao spoljni toalet. Nas četvoro smo tu živeli, ali se sećam da smo bili srećni. Vladala je ljubav između nas i ni jednog trenutka nismo očajavali iako smo živeli u bedi, plate mami i tati su bile po dve, tri marke, a hleb je bio 500 hiljada. Sve dok nismo saznali za tu moju bolest, bili smo zaista rasterećeni, jer nismo želeli da gledamo unazad, već samo napred. Godinu dana sam se lečio i bio na hemioterapiji. Tada je ta terapija bila strašno teška i agresivna, ali sam uspeo da se izborim. Čak sam uspeo da završim i treću godinu na fakultetu. Išao sam sa sve braunilama u rukama na ispite - rekao je kompozitor u emisiji „Preživeli", pa „vratio film" i na jednu zanimljivu anegdotu iz '93.

Tada, krenuo je na studije u Češkoj.

„Bio sam izbačen!"

- Dobio sam stipendiju da četvrtu godinu studiram u Pragu. Seo sam na voz, i zaspao. U jednom trenutku ušla je kontrola da proveri dokumenta. Dao sam im pasoš i to je bilo to. Međutim, nakon pet minuta dolazi policija i izbacuju me iz voza. Ja u čudu, pokušavam da im objasnim da sam student, da imam pozivno pismo, ali ne, oni ne odustaju. Što je najgore izbace me iz voza na krajnjem severu Mađarske gde oko mene u radijusu od 20 kilometara je samo neka šuma i pruga i jedna kućica. Policija sede u kola i ode, a ja ostanem skroz sam. Nisam znao da su se tada rastali Slovačka i Češka te zato nisam imao dozvolu da prođem kroz slovačku granicu. Nisam imao izbora već sam sa sve stvarima hodao uz prugu jedno 10-15 km dok nisam naišao na neko mesto. Tu sam uhvatio šinobus za Budimpeštu, međutim kondukter je hteo da me izbaci jer nisam imao kartu. Tad se desila neverovatna situacija, da mi je jedan čovek pritekao u pomoć. Ne samo što mi je platio kartu, već mi je ponudio da prespavam kod njega i da mi plati avionsku kartu za Prag sutradan. Toliko se bio sažalio na mene, kada sam mu ispričao sve detalje. Na kraju je tako i bilo, a ja sam mu kasnijih godina vratio novac.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Mili se zatim prisetio i nezgode, kada je sebe slučajno upucao u dlan.

- To je bio jedan trenutak nepažnje. Ostao je kod mene pištolj od poznanika i ja se razumem u oružje, te sam uzeo da ga očistim. Bio sam na telefonu i čekao da se uspostavi veza te sam ga tu čistio i skroz rastavio. U jednom trenutku mi je pukla veza, ja sam već sklopio nazad pištolj sa sve mecima, pa sam ga odložio dok ponovo okrenem broj. Međutim, u sledećem trenutku sam ponovo uzeo pištolj, ali je on sada imao metke što sam skroz zaboravio. Krenuo sam da ga čistim i on je opalio direktno u moju ruku. Imao sam rupu u dlanu i to je moglo da me košta karijere, ali sam imao sreće da nisam oštetio ni jednu tetivu. Inače bi mi ruka ostala u jednom položaju i nikad više ne bih mogao da sviram. Nikad nisam pričao o tome, ali evo sad kažem, da upozorim sve da nema igranja sa oružjem - objasnio je on.

Našao sam svoj put zahvaljujući Džeju

Prvi ozbiljan honorar, naime, Mili je dobio od kompozitorskog posla, tek kada se vratio sa studija iz Češke, iako se još od detinjstva bavio muzikom.

- Imao sam sreću da u najgorem trenuku svog života, kada sam se ‘94 vratio u Beograd iz Praga bez dinara, ali i jasne perspektive, budem gost na Džejevom koncertu. Gordana Grubešić me je povela i kad sam video tu atmosferu, kada je Džej zapevao, uz zaglušujući vrisak publike, meni se ukazao put. Znao sam da je to moj put, osetio sam tačno šta će mi biti fokus, kakve melodije i tekstovi. Već za par meseci sam krenuo da radim pesme za ozbiljne izvođače. Gordana me je upoznala sa Marinom Tucaković i to je bio susret neverovatnih energija. Sećam se da sam uzeo gitaru i odsvirao joj tri pesme, ona mi je samo rekla: „Ovo sve možemo odmah da prodamo". Nas dvoje smo imali takvu energiju, to je bilo nestvarno, sve vreme dok smo radili je bilo kao da smo na oblaku sreće - zaključio je Mili.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike