Preko trnja do zvezda: Marinka Rokvića od siromaštva je spasila sestra, a sve se promenilo kada je snimio prvu pesmu

06.11.2021

11:15

1

Pevač koji nas je danas napustio nije imao lako detinjstvo, a sve je osvojio već prvim singlom

Preko trnja do zvezda: Marinka Rokvića od siromaštva je spasila sestra, a sve se promenilo kada je snimio prvu pesmu
m_rokvic_04062015_027 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Popularni pevač Marinko Rokvić preminuo je danas u Beogradu u 68. godini života, nedugo nakon što su u medije dospele informacije da je hospitalizovan i da je u kritičnom stanju.

Marinko je rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu u porodici zemljoradnika koji su živeli veoma teško. On i brat su od detinjstva pokazali ljubav prema muzici. Rokvić je voleo da peva i da svira harmoniku, a trenirao je i fudbal.

Njegov talenat primerila je sestra od strica, pa ga je sa sobom povela u Beograd. Odvela ga je u muzičku školu „Stanković“, ali pošto je sve bilo popunjeno, mogao je da se upiše samo na odsek za klarinet. Na kraju se ipak odlučio za Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ i učlanio se u KUD „Nikola Tesla“, u kom je pevao.

Po završetku srednje škole započeo je muzičku karijeru. Pevao je uglavnom narodne pesme, ali na elitnijim mestima su zahtevali romanse i starogradsku muziku, pa je i to naučio. Postao je tražen i nakon dve godine pevanja dobio je ponudu da snimi prvi singl.

Na televiziji se pojavio posle pet godina bavljenja ovim poslom. Posle vojske, koju je odlagao do 27. godine, snimio je veliki hit „Da volim drugu ne mogu“, koji je prodat u 600.000 primeraka. Svi snovi su počeli da mu se ostvaruju: kupio je stan, išao je na turneje, putovao je i važio je za plejboja.

Marinko Rokvić; ATAImages/M. M.
 

Iz avanture koju je imao 1980. rodio mu se najstariji sin Dario. Kada je utvrdio da je dete njegovo, priznao ga je. Suprugu Slavicu upoznao je 1984, kada je iz Zagreba došla u Beograd. Sledeće godine su se venčali i dobili sina Nikolu, a dve godine kasnije Marka. Želeo je da im prenese ljubav prema harmonici, ali njih su više interesovale aktuelne pesme. Nikola je rano počeo da nastupa sa ocem, dok je Marko bio povučen.

Marinkovo ime retko se pominjalo u žutoj štampi, pa se u njoj pojavljivao samo zbog tuče na parkingu, zbog navoda o neverstvu i zbog optužbi Nade Topčagić da ju je pretukao, na šta je Marinko odgovorio da ni ona njemu nije ostala dužna. U medijima se spekulisalo o ljubavnoj vezi koju je, pre braka, imao sa koleginicom Milenom Plavšič, ali pevači se nisu o tome izjašnjavali. 

Prvi album, „Ruža“, objavio je 1981. i od tada je izdao još 20 albuma, poslednji 2008. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike