Tri godine posle Sinanove smrti! Unuku nije stigao da upozna, deca grcaju u problemima: Sabina samo jedno pamti!

13.10.2021

12:43

0

Autor: M. Gudžulić

Kao mlađi, ispričala nam je supruga pokojnog pevača, on je voleo da bude taj koji poklanja. Kasnije, s godinama, to se promenilo, pa ona nije propustila priliku - i taj njegov rođendan nosi u posebnom sećanju

Tri godine posle Sinanove smrti! Unuku nije stigao da upozna, deca grcaju u problemima: Sabina samo jedno pamti!
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sinan Sakić je rođen u Loznici 13. oktobra 1956. godine u Loznici, u siromašnoj porodici. Pevačeva majka Đulka radila je u fabrici, a otac Rašid bio je član vojnog orkestra, kasnije Zagrebačke i Beogradske filharmonije. Kao mali, Sinan je izrazio želju da nauči da svira klavir, ali je njegov otac mislio da od toga neće imati neke koristi, pa je završio školu za elektrovarioca.

Krajem sedamdesetih godina radio je kao konobar u jednoj kafani, a drugovi su ga savetovali da se okrene pevanju, uvidevši njegov talenat. Jedno vreme je svirao i bubnjeve, a pevačku karijeru započeo je 1978. Sinan prvo nije verovao u sebe, a onda je počeo drugačije da razmišlja kada mu je jedan čovek dao 500 dinara samo kako bi čuo kako peva, a tada - to su bile njegove dve mesečne plate kao konobara.

 

Posle toga je počeo da uči narodne pesme i da peva, a imao je sreću da su ga čuli iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi, pa je o njemu počelo da se priča. Sinanov način pevanja posebno se dopao Iliću, pa je uskoro snimio prvu pesmu – „Rastanak kraj reke“. Godine 1978. pesma je postala hit, pa je 1979. snimio još dve – „Kulu gradim“ i „Jedna tuga za dva druga“ – koje je publika takođe dobro prihvatila.

Da je poživeo, danas bi proslavljao 65. rođendan. Podsećanja radi, pevač je preminuo 1. juna 2018. u Beogradu.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja je još u oktobru 2017. smešten u bolnicu u Tuzli i na intenzivnu negu, gde je utvrđeno da mu je potrebna transplantacija jetre. Transplantacija je bila zakazana, ali kako se pevaču stanje naglo pogoršalo, nije bila i obavljena. U Klinički centar bio je primljen 27. aprila, ali je preminuo u jednoj privatnoj klinici, gde je bio prebačen.

Beli klavir

Protekle godine, Sabina Sakić je na današnji dan priznala da na svog Sinana svakodnevno misli, otkako je ostala bez njega. Jedan njegov rođendan, inače, ostao joj je u posebnom sećanju, kada mu je poklonila beli klavir.

– Stalno mislim na njega. Bez obzira da li su situacije nezgodne ili ne. I danju i noću mislim na njega, stvarno mi mnogo nedostaje. I Đulkici isto - rekla je za 24sedam udovica, pa dodala kako ih je porodično obuzela seta.

– Danas sam se prisećala jednog rođendana kad sam mu kupila beli klavir. Bilo je to 2011, jedan od najlepših rođendana. Ranije je voleo i da poklanja, a kao stariji je voleo da mu se poklanja. Radovao se kao malo dete! Klavir je sada u Beogradu, u stanu. To je bilo iznenađenje, mnogo se radovao. Deca sad sviraju. Unuka Sabina je već završila dve godine muzičke škole, a i Alen voli s vremena na vreme da sedne i zasvira - otkrila je ona.

Sinan Sakić Facebook printscreen
 

Naslednici

Sinan je sa Sabinom bio u braku i više od tri decenije, a zajedno su dobili dvoje dece, ćerku Đulkicu i sina Alena. Iz prvog braka pevač, inače, ima još dvojicu naslednika, Rašida i Ernesta.

Međutim, sva njegova deca dospela su u fokus javnosti - zbog izvesnih postupaka o kojima se često i danas piše.

Prvil, pa i najveći šok nastao je onda kada je Rašid ubio druga iz detinjstva, Dragoljuba Despotovića, kog je Sinan voleo kao svoje dete. Sakić je u tom trenutku imao nastup, ali se poneo kao pravi profesionalac, jer je i posle saznanja za incident u kom je njegov sin usmrtio prijatelja, sa kojim je i sam pevač bio blizak, nastavio dogovoreni nastup do kraja.

Do porodičnog razdora i svađe između njih dvojice došlo je, inače, još pre 15 godina. Sinan je sina od tada posetio samo jednom u zatvoru, dok Rašid nije tražio da ga puste iz Padinske skele da vidi bolesnog oca, iako ima zakonsko pravo na molbu te vrste.

Sledeći veliki stres pevač je doživeo kada mu se sin Alen zakucao automobilom u banderu, koja je kasnije pala na njegovo vozilo, ali situacija je bila još dodatno dramatičnija jer je u kolima bila i njegova žena Sabina.

Na svu sreću, tada su zadobili samo lakše telesne povrede.

Treći sin, Ernest, podsećanja radi, napravio je skandal ispred Kliničkog centra samo nekoliko dana pre pevačeve smrti. Do incidenta je došlo kada su njegovi sinovi stigli u posetu, sa željom da ga odvedu iz Kliničkog centra u Beogradu na snimanje, što lekari nisu dopustili jer je u lošem stanju. Tada je Ernest napravio haos, jer porodica nije bila zadovoljna negom, a nakon toga je vrlo brzo priveden i protiv njega je podneta prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda.

Unuka

Ćerka pokojnog pevača, Đulkica, nedavno se porodila po četvrti put. Dobila je ćerku, a lepe vesti, podelio je njen brat Alen na društvenim mrežama, uz čestitke. Amdžićka trenutno s porodicom živi u Bazelu.

Instagram printscreen/djulkica
 

Muzika

Sinan je, sa druge strane, za svoje pesme pesme često pričao da u svakoj od njih ima 90 odsto njega, a još česće da ne bi mogao ni da otpeva neku koja ga ne dotakne. Među brojnima, posebno se izdvajaju dve - „Sabina", posvećena supruzi i „Oče moj”, koju je svojevremeno jedva snimio gušeći se u suzama, jer mu je otac umro veoma mlad.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike