Fredi Merkjuri, hedonizam na dve noge: Provodio se i s princezom Dajanom, novac mu služio samo da ga troši!

25.11.2020

08:29 >> 00:55

0

Legendarni pevač grupe ,,Kvin, koji je preminuo 24. novembra 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV virusom, do poslednjeg dana ćutao je o muci koja g

Fredi Merkjuri, hedonizam na dve noge: Provodio se i s princezom Dajanom, novac mu služio samo da ga troši!
Copyright Fredi Merkjuri Profimedia

Čuveni Fredi Merkjuri preminuo je na današnji dan, 24. novembra u 45. godini, od upale pluća prouzrokovane HIV virusom. Iako je skončao teško bolestan, a šuškalo se i osakaćen zbog toga koliko je bio loše, ostao je upamćen kao jedan od najuspešnijih pevača svih vremena (18. na Rolingstounovoj listi od 100), te i “najluđi” – ali u onom, pozitivnom smislu.

– Neću da budem zvezda, nego legenda – izjavio je još kao mladić, a onda i stekao tu titulu, reklo bi se kao od šale.

Naime, takav je, navodilo se svojevremeno, bio po prirodi. Kao neobični Farok Bulsara iz Zanzibara, ,,preuzeo je” identitet velikog Fredija Merkjurija, koji je gotovo živeo da bi uživao u ludačkim žurkama, ženama, a onda i muškarcima, piću, hrani, nedozvoljenim supstancama, i muzici, muzici, muzici! Imao je kliker, bokserske poteze ,,odvukao je” na muzičku scenu jer ipak nije ,,otišao u sportiste”, novac mu je služio da ga troši, kuće da ih ruši, a ljudi da ih voli.

Fredi Merkjuri Profimedia

Ovaj ljubitelj dobrog provoda stigao je, pisalo se, i sa princezom Dajanom jednom prilikom da izađe u provod. Maskirani, obilazili bi klubove neometano i do kasno unoć – ledi Di je bila očarana naručivanjem pića sa šanka, kao sav običan svet.

Imao je, kažu, šlifa i znao je kako da istera svoje, što se posebno pokazalo na neprevaziđenoj ,,Boemskoj rapsodiji” koju je napisao 1968. godine (a pesma ugledala svetlost dana 1975). Em što je svako razume na svoj način, em što on nikad nije rekao šta mu se dok je pisao vrzmalo po glavi – hit od šest minuta ušao je u istoriju, ali na jedvite jade.

Inače, osim Frediju, Rapsodija svoju slavu jednim delom duguje Keniju Everetu, koji je u to vreme vodio jednu popularnu emisiju i koji je pesmu pustio u etar na svoju ruku. Telefonske linije radio stanice su se usijale od poziva oduševljenih slušalaca.

Iako je divljao gde je i kako stigao, kod kuće je bio miran, poslušan sin. Majci navodno nikada nije rekao da boluje od AIDS-a, samo da je ne bi zabrinuo. Svakako, ,,taj deo paketa” smatrao je scenom, a nju nikada nije ,,nosi kući”. Pored članova porodice obožavao je i mačke, sa kojima je živeo i često se igrao. Kada otputuje, zvao je da ih čuje telefonom, a miljenici Daliji posvetio je i pesmu na albumu ,,Innuendo”.

Merkjuri nikada nije propustio priliku da napravi ugođaj, a prema pisanju pojedinih stranih medija – taj sistem nastavio se i posle njegove smrti. Navodno, testamentom je uredio da izvesni lanac prodavnica svake godine za božićne praznike njegovim prijateljima i njihovoj deci šalje korpe poklona. O njima je jednom prilikom progovorio Elton Džon, koji je po primanju poklona zaplakao poput deteta.

– Tugovao sam nedeljama posle sahrane, a onda na Božić saznao da je Fredi ostavio i poslednji dokaz svoje nesebičnosti. Kad mi je stigla slika, zamotana u jastučnicu i uz poruku… Imao sam 44 godine, a plakao kao malo dete! Inače, godinama ranije, nas dvojica smo osmislili jedan drugom nadimke. On je bio Melina, a ja Šeron, kao alter ego, ,,dreg kraljice”. U poruci je pisalo: ,,Draga Šeron, mislim da bi ovo moglo tebi da se svidi. S ljubavlju, Melina, srećan Božić” – otkrio je on.

Fredi Merkjuri Profimedia

Pročitajte još:

Džon Lenon i Hari Nilson, kombinacija za opštu katastrofu: Pijani pravili haos, pa ih izbacili iz kluba

Britni Spirs: Od voljene princeze popa do kraljice tuge u zlatnom kavezu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike