Godinu dana bez Bore Drljače: Teško detinjstvo, burna mladost i pesme koje zauvek ostaju

10.10.2021

11:56

0

Na današnji dan održan je pomen legendarnom pevaču, koji je preminuo prošle godine

Godinu dana bez Bore Drljače: Teško detinjstvo, burna mladost i pesme koje zauvek ostaju
bora drljaca (1) - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Pevač Bora Drljača preminuo je na današnji dan 2020. godine, u 80. godini, nakon duge i teške borbe sa opakom bolešću. Njegov smisao za humor, spremnost da se našali kako na svoj tako i na tuđ račun, šarm i pesme koje je iza sebe ostavio čine ga besmrtnim.

Davne 1970. godine Bora je počeo da se bavi pevanjem, što bi značilo da je to činio pola veka do smrti. Tokom duge i bogate karijere otpevao je mnogo pesama, više od 400, snimio 50 albuma i prodao više od pet miliona kaseta i ploča.

Važio je i za velikog zavodnika, koji je uvek znao da udeli kompliment pripadnicama lepšeg pola. U ranoj mladosti i na početku karijere on je bio izuzetno popularan kod devojaka, kako širom Evrope, tako i u svetu jer je često nastupao u Americi, Kanadi i Australiji.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Jednom je, na pitanje da li zna broj žena sa kojima je bio, odgovorio šaljivo.

- Pa nisam brojao, nisam vodio evidenciju, ali sa 200, 300, 400 ko zna! - izjavio je Bora, a oduvek je isticao da je žene osvajao stasom i glasom. No, njegovo srce uspele su da osvoje dve žene - sa prvom suprugom Vericom dobio je dva sina, a njenu smrt teško je podneo. Nakon toga, oženio se drugom suprugom Radomirkom Sladić, koja je pre tri godine preminula od karcinoma dojke.

Imao je Bora i teško detinjstvo, o čemu je sa knedlom u grlu pričao.

- Rođen sam u selu Donja Suvaja u Bosni, i to u najgore ratno vreme kada je narod bežao od neprijatelja da spase živu glavu. Preko šuma i gora su se ljudi sklanjali u Grmeč. Bilo je mnogo naroda, sela su bila prepuna ljudi. Nije bilo kao sada, sela pusta, a gradovi se popunjavaju. Kad sam imao tri godine, ubili su mi majku, a ja ostao živ u njenom naručju. Majke se ne sećam, ali po pričama ljudi, bila je žena heroj. Uvek sam patio za njom, a tada je bilo mnogo žena koje su rađale decu i kad ja zaplačem, ona koja doji svoje dete odmah me uzme u naručje i uvali mi sisu. Sisao sam mleko od jedno stotinu žena. Nisam imao majku, ali ljubav mnogih dobrih žena sam osetio. Pio sam stotinu raznih mleka i zato sam u mladosti i tokom života bio zdrav, pa me i dan-danas glas služi, kao i pre 50 godina - govorio je Bora svojevremeno.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Danas su se na Bežanijskom groblju okupili njegovi najbliži na pomenu, a od kolega se jedino pojavila pevačica Milena Plavšić. Ona je bila Borina velika prijateljica, a u razmaku od nekoliko dana ostala je bez njega i bez supruga.

- Moj sestrić i ja smo došli. Mnogo mi nedostaje Bora, gledala sam ga kao brata. Nije moje da pričam da li sam jedina bila od kolega, postoje slike pa nek narod sam zaključi - počela je Milena za „Pink.rs" pa nastavila o tome koliko je cenila pokojnog pevača.

- Mome suprugu je juče bila godišnjica. Drago mi je što juče nije bio pomen, jer ne bih mogla doći... Ja sam Drljaču volela kao brata, bio je mnogo dobar čovek. Ja nisam obraćala pažnju da li će dolaziti kolege. Nisam došla da brojim. Ja sam došla i ispoštovala svoje, cenila sam ga i nemam ništa ružno da kažem. Zašto neko nije došao, to nije moje da komentariše. Nisam ni obraćala pažnju, niti razmišljala u tom pravcu. On je jednostavno zaslužio da mnoge kolege dođu, ja sam to ispoštovala i drago mi je što sam mogla - ispričala je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike