Rasla bez oca i u četvrti kriminalaca, pa našla put do zvezda i udala se u svili... Ališa Kiz ostvarila je i najluđe snove!

26.01.2021

22:19 >> 07:57

0

Danas, 25. januara, pevačica je proslavila 40. rođendan...

Rasla bez oca i u četvrti kriminalaca, pa našla put do zvezda i udala se u svili... Ališa Kiz ostvarila je i najluđe snove!
Copyright Ališa Kiz Profimedia

Ališa Džej Ogelo-Kuk rođena je u Njujorku 25. januara 1981. godine. Svetsku slavu doživela je pod imenom Ališa „Kiz” (ključevi), a jednom prilikom objasnila je kako je došla na ideju da se baš tako svima predstavi. Jednom prilikom, u „Kolumbiji” (muzička kuća) su joj rekli da bi trebalo da razmisli o promeni prezimena, jer im je Ogelo-Kuk zvučalo previše ozbiljno. Danima razmišljala, pa neko vreme čak nameravala da se zove se Ališa Vajld, ali ju je majka odgovorila od toga, tvrdeći „da se tako zovu striptizete”. Majkl Moldin, jedan od direktora „Kolumbija Rekords-a”, došao je na tada ideju da joj ime bude Ališa Kiz – pošto što je noć pre sanjao da je izgubio ključeve.

– Muzički ključ je bio uz mene čitav život, a i ključevima mogu da otvorim sva vrata – ispričala je svojevremeno Ališa, pošto je već prihvatila tu promenu.

Pevačica je, inače, odrastala u najopasnijem delu Njujorka i tek uz mnogo odricanja dostigla svetsku slavu i prepoznatljivost. U pitanju je bila danas vrlo moderna Menhetn Plaza, zvana „Đavolja kuhinja”, nekada puna kriminalaca i narkomana. Ipak, njena majka, koja ju je sama podizala, izuzetno je vodila računa o njoj, te je tako Ališa jedno vreme išla čak i na balet, zatim ples, trenirala gimnastiku…

Zanimljiva činjenica o tom stambenom kompleksu je da je Semjuel L. Džekson svojevremeno radio tu kao čuvar na ulazu u zgradu.

– Moj put je počeo u gradskoj džungli, nastavio se vrhovima i kanjonima muzičke industrije, gde sam nadmašila svoje najluđe snove, pa me vratio na početak i pitanje: „Ko sam ja zapravo?”, pisala je Ališa Kiz u memoarima „More Myself: A Journey”, razmišljajući o svojim počecima, te putu do tačke u životu na kojoj sada „stoji”.

Majka ju je podizala sama jer Krejg Kuk, s kojim je ostala u drugom stanju, nije osećao da je dovoljno zreo za očinstvo, pa ih je napustio. Posetio ju je kada se porodila, ali u društvu nove devojke.

Ališa je „prvi zalogaj kolača” okusila – u glumačkim vodama. Naime, majka ju je prijavila za „Cosby Show”, pa kada je prošla audiciju, glumila je u jednoj epizodi tog serijala. Sa devet godina, međutim, osnovala je muzilku grupu i bila najmlađa u istoj. Ali, osećala je da su joj zvezde gotovo na dohvat ruke.

– Mislila sam da ćemo biti poznate kao „Džekson 5″, a da ću ja biti kao Majkl Džekson – prisećala se sada poznata pevačica i pijanistkinja koja je uz muziku i u školi briljirala.

„Preskočila” je dva razreda i tako uvek bila najmlađa, a srednju školu završila je već sa 16 godina i to kao najbolja u generaciji.

Posle mnogo rada i truda, uspeh joj je došao skoo pa preko noći:

– Opra kao da je na mene bacila čarobnu prašinu! Dan pre nastupa bila sam gotovo nepoznata, a samo dan kasnije zvezda čiji su autogram tražile stotine ljudi – otkrila je jednom prilikom.

Osim o velikim dostignućima, nagradama koje su joj tokom godina karijere „padale” u ruke, Ališa se ostvarila i kao supruga i majka. Često se priča o tome kako je „devojčica iz opasnog kraja” dotakla zvezde pa sudbonosno „da” izgovorila u svili, poput princeze.

Pročitate još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike