Najveće hitove Bora Čorba je posvetio devojci koja ga je ostavila: Biljani Nevajdi je jednu napisao za šankom!

06.03.2021

17:39 >> 20:01

0

Autor: M. Gudžulić

Fromntmenu Riblje čorbe inspiracija je bila jedna od najlepših jugoslovenskih manekenki

Najveće hitove Bora Čorba je posvetio devojci koja ga je ostavila: Biljani Nevajdi je jednu napisao za šankom!
ATAImages/ Antonio Ahel

Mnoge najpopularnije pesme nisu nastale običnim nadahnućem autora, već su i autobiografske, te se mnogi iznenade kada nakon decenija i decenija istinit događaj ispliva na videlo.

Tako je bilo i sa nekim od najlepših ljubavnih pesama grupe „Riblja čorba”, posvećene Biljani Nevajdi, koja je pre nekoliko decenija bila jedna od najlepših jugoslovenskih manekenki.

Stihovi dobro poznatog hita „Ostani đubre do kraja”, Bora Đorđević je napisao sa posvetom prelepoj Biljani, kojoj se osim njega divio i Balkan. Njih dvoje su u ljubavi uživali oko šest meseci, a onda je Nevajda jednog dana pozvala frontmena “Riblje Čorbe” da se oproste, jer je odlučila da nastavi svoj život u Sarajevu. Kako je bio emotivno povređen, Bora Čorba je za šankom u kafiću gde su se oprostili, navodno napisao pesmu koja je i danas jedna od najpoznatijih od “Riblje čorbe”.

Facebook printscreen/ Biljana Nevajda

I za drugu veliku pesmu „Dva dinara druže” inspiraciju je pronašao u upravo njoj, koja ga je kako stihovi kažu „opet napravila volom”.

Inače, u svet manekenstva Biljana je ušla zbog svoje visine, pre toga bavila se gimnastikom, a onda je 1968. godine definitivno otišla u svet lepote. Inspirisala je i neke od kreacija za Kristiana Diora, a na prostoru bivše države putovala je više puta mesečno. Svet poznatih i slavih doveo ju je i do Bore Đorđevića. U redakciji tadašnjeg časopisa „Nada” bilo je veče posvećeno ženama ambasadora, a na istoj je i Biljana bila gost. Nakon upoznavanja usledila je burna romansa, koja se neslavno završila.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi