Braja je napisao čuvenu ,,Upalite za mnom sveće", ali ne za Džeja: Sve o pesmi koja je još u vreme najdublje ekonomske krize postala hit

08.12.2020

11:16 >> 14:37

0

Osvanula je, ipak, na istoimenom albumu Ramadanovskog 1996. godine, u izdanju kuće ,,CentroScena

Braja je napisao čuvenu ,,Upalite za mnom sveće", ali ne za Džeja: Sve o pesmi koja je još u vreme najdublje ekonomske krize postala hit
Copyright Dragan Brajović Braja ATAImages/Anotnio Ahel

Džej Ramadanovski preminuo je u nedelju 6. decembra, u svom stanu na Dorćolu u 56. godini.

Pevača su osim, simbolično, hitom ,,Nedelja”, brojni fanovi i bližnji u suzama ispratili i čuvenom ,,Upalite za mnom sveće”, posebno ističući da ga ,,deca ulice nikad neće zaboraviti”. Za Džeja, koji je odrastao i živeo na Dorćolu, gorele su baklje, a na transparentu bile su ispisane reči:

– Upalite za mnom sveće, kao da me nema… – iz pesme stare 24 godine.

Po prvi put, ,,osvanula je” na istoimenom albumu 1996. godine, u izdanju „CentroScene”. Na istom albumu nalaze se i, kako se smatra, neke od najpoznatijih kafanskih numera, kao što su ,,Dunav” i ,,Iznajmiću sobu s pogledom na te”. ,,Dan bez svetla” s tog albuma, inače, Džej je napisao zajedno sa Srđanom i Tomom Babovićem, kao i Dinom Merlinom.

Jednom prilikom, Džej je kratko prokomentarisao ovu veliku pesmu, koja se devedesetih našla u nizu njegovih mnogobrojnih hitova, u vreme najdublje ekonomske krize. On ih je tada, kažu, imao najviše.

– Pesme mi je pravio i (Dragan Brajović) Braja: ,,Upalite za mnom sveće”, ,,Od ljubavi do mržnje”… Mnogo je dobar lik, sjajan tvorac hitova. Drži muziku u malom prstu – ispričao je u jednom intervjuu pokojni Džej pre nekoliko godina.

Braja se za 24sedam prisetio kako je nastao ovaj hit i kome je prvo bio namenjen.

– Pesmu ,,Upalite za mnom sveće” prvo je čuo Rođa Raičević, međutim, rekao mi je da zovem Džeja, smatrajući da je to prava pesma za njega. Tako je i bilo, Džej je došao i bio je oduševljen, želeo je odmah da je radi i imao je ceo koncept odmah u glavi – priča on i dodaje da je Ramadanovski bio nevereovatno muzikalan.

– To možda deluje apsurno, da je pevač muzikalan, ali verujete da nekad nije tako. Džej je odmah znao kako da čitavu kompoziciju odradi. Neponovljiv je bio – ističe Braja i otkriva da se poslednji put sreo sa kraljem balada pre dve godine, na jednom rođendanu.

Džej Ramadanovski ATAImages/Antonio Ahel

Ove godine, dan nakon njegove smrti, uz nju su mu mnogi odali počast.

Tužna lica okupila su se s bakljama na pevačevom voljenom Dorćolu, gde je inače živeo i njegov veliki prijatelj Sinan Sakić, s čijom se smrti Džej teško nosio. Često, palio bi mu cigarete i sipao piće za njegovu dušu, pa i pričao sa njim, te tugovao sam u stanu. U jednoj emisiji, otkrio je kako ga je iz Loznice ,,doveo” u prestonicu, predloživši mu da se nastani baš na Dorćolu i ,,živi kao car”.

– Ja sam ga doveo iz Loznice, ja sam ga naterao. Čovek se muči, stalno putuje iz Loznice svuda… Rekao sam mu: ,Daj, bre, Sindže uzmi lepo “gajbu” na Dorćolu i živi kao car. I tako je i bilo.

,,Upalite za mnom sveće kao da me nema. I onako duša moja odavno je njena. Puklo mi srce ko da je od stakla, put do njenih usana je prečica do pakla”

Poslednje trenutke proveo je mirno i nije bilo nikakvih naznaka da će uslediti tragedija.

– Džej se probudio oko 10, a s njim u stanu bile su prijateljica Andrijana i spremačica Dara. Andrijana je oko dva popodne otišla do prodavnice, a Džej je tad Daru zamolio da mu proluftira sobu, dok on malo odmori, pa posle da ručaju… Andrijana ga je pitala u jednom trenutku da li je dobro, a on je samo odmahnuo rukom. Posle su ga tako našle… – ispričao nam je njegov dugogodišnji prijatelj, klavijaturista Zoran Jagodić Rule.

Džej Ramadanovski preminuo je od srca. U poslednje vreme, čuvao se i nigde nije izlazio zbog čitave situacije s koronavirusom.

– Ne smem nigde da izlazim da ne bih došao u rizik da se zarazim. Već sam imao zdravstvenih problema sa srcem i virus za mene može da bude koban. Ne viđam se sa čak ni sa najboljim prijateljima i moram da priznam da mi mnogo nedostaje kafana. Boem sam u duši i jedva čekam ponovo da odem u neku birtiju kad sve ovo prođe, iako ne bih smeo da pijem – izjavio je nedavno on.

Pročitajte još:

Poslednji ispraćaj Džeju Ramadanovskom u petak u Aleji zaslužnih građana, a pored ovog glumca će počivati

Džej Sinana Sakića nije mogao da prežali: Palio mu cigarete, sipao viski za pokoj duše i plakao… (VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike